Philip Gordon, asistentul pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al Secretarului de Stat american, Hillary Clinton, a declarat ca administratia de la Washington este multumita de faptul ca guvernul a aratat ca este decis sa respecte hotararile Curtii si ca aceasta este optimista ca "Romania va iesi din aceasta criza, cu o dedicatie reinnoita fata de conservarea puterii si independentei institutiilor sale democratice", se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA din Romania transmis luni presei.

Philip GordonFoto: Agerpres/AP

Prezent la lucrarile Forumului Strategic SUA - Europa Centrala, organizat de Centrul de Analiza a Politicilor Europene (CEPA) la Washington, Gordon a reamintit ca in vara SUA si-au exprimat ingrijorarile cu privire la evenimentele din Romania, in special cu privire la desfasurarea referendumului si acuzatiile de frauda electorala si presiuni asupra Curtii Constitutionale.

"In ceea ce priveste Romania, ne-am exprimat ingrijorarile cu privire la amenintari la adresa institutiilor democratice si a independentei justitiei. Am fost ingrijorati mai ales de desfasurarea referendumului pentru suspendarea presedintelui pentru ca Guvernul a parut sa schimbe regulile in timpul procesului si au existat acuzatii credibile de frauda electorala si incercari de a constrange Curtea Constitutionala. Suntem multumiti sa constatam ca guvernul si-a mentinut angajamentul de a respecta hotararile Curtii. Suntem optimisti ca Romania va iesi din aceasta criza, cu o dedicatie reinnoita fata de conservarea puterii si independentei institutiilor sale democratice", a declarat Phillip Gordon.

Discursul reprezentantului administratiei americane a urmarit relatia de cooperare dintre SUA si partenerii din Europa Centrala, trecand in revista implicarea in Afganistan, Kosovo, Libia, scutul antiracheta, investitiile americane in economiile europene, programul Viza Waiver.

"In concluzie, aceasta este o perioada plina de provocari. Evenimentele de saptamana trecuta demonstreaza si evidentiaza nevoia de parteneri puternici, capabili si democratici care sa ne poata ajuta sa raspundem acestor provocari. Tarile din Europa Centrala au demonstrat in repetate randuri ca sunt pregatite, dispuse si capabile sa joace acest rol. Ele contribuie militar, economic si politic cerintelor formulate domestic si international. SUA se consulta constant cu aliatii nostri din Europa Centrala in cadrul forurilor bilaterale si multilaterale cu privire la viziunea noastra colectiva asupra unei actiuni comuna. Puterea relatiei noastra este o dovada a politicilor bipartizane din ultimele decenii care au investit in dezvoltarea acestor tari si au cultivat legaturile care ne unesc. Impreuna, putem continua munca grea de completare a "afacerilor neterminate" din Europa estica si de a raspunde provocarilor din intreaga lume", a mai declarat Gordon.

Amintim ca Philip Gordon a efectuat o vizita in Romania pe 13 august ocazie cu care s-a intalnit cu principalii actori politici. Dupa discutii, Gordon a aratat ca principalele ingrijorari ale Departamentului american de Stat sunt determinate de suspiciunea ca la referendum au avut loc fraude de amploare, de procesul de reactualizare a listelor electorale si de presiunile exercitate asupra Curtii Constitutionale.