Deputatul PSD Andrei-Valentin Sava (31 de ani, fost PDL), a depus in Parlament la 11 septembrie o initiativa care urmareste scutirea de impozit a preotilor. Initiativa vine pe fondul controverselor tot mai puternice din intreaga Europa privind scutirile acordate cultelor, tratament preferential care produce pierderi bugetelor nationale. Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) sustine ca e vorba despre "o masura scandaloasa, cu iz electoral".

Andrei Valentin SavaFoto: Camera Deputatilor
  • Vezi in atasament expunerea de motive

Initiatorului proiectului, deputatul PSD Andrei-Valentin Sava, spune in expunerea de motive ca salariile preotilor nu mai trebuie impozitate ar reprezenta "o recunoastere a contributiei cultelor la viata societatii romanesti". Sava mai spune ca "scutirea de la plata impozitelor pe salarii reprezinta o necesitate deoarece majoritatea veniturilor bisericilor provenind din donatii se duc pe activitati filantropice".

ASUR sustine ca, potrivit datelor Institutului National de Statistica, statul plateste salarii, impozite, asigurari de sanatate si contributii sociale pentru aproximativ 56.000 de reprezentanti ai cultelor (cca. 17.000 de preoti, 19.000 apartinand "personalului neclerical", 10.000 de profesori de religie si 10.000 de calugari), adica un numar mai mare decat cel al medicilor din Romania. De asemenea, fondurile bugetare alocate anual in beneficiul preotilor si a celorlalti reprezentanti ai bisericilor sunt de cca. 800 milioane de lei (excluzand fondurile pentru constructii de biserici),

"Suntem in fata unui proiect de lege stupefiant, scandalos! Domnul deputat Sava, dintre toate categoriile de bugetari, pe cine doreste sa sprijine? Pe profesori, la inceputul unui nou an scolar? Pe medici? Pe militari? Nu, domnul Sava deplange soarta preotilor care, desi angajati ai unor organizatii private, primesc "ajutor la salarizare" din partea Statului si nenumarate alte beneficii, iar acum, in prag de alegeri vrea sa le dea si mai mult - o scutire de impozite", a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR.

ASUR mai arata ca Biserica beneficiaza in Romania de scutiri extensive de taxe si impozite si de monopol in domeniul comercializarii obiectelor de cult si incaseaza importante sume de bani fara a emite documente fiscale. De asemenea, rapoartele de activitate ale Bisericii Ortodoxe Romane din 2009 si 2010, citate de ASUR, arata ca Biserica Ortodoxa a cheltuit pentru "activitatea social-filantropica" doar circa 5% din totalul subventiile bugetare primite.