Corneliu Dobritoiu: Romania ar putea plati in jur de 600 de milioane de dolari pentru 12 avioane de tip F-16
"Realitatile economice si realitatile pietei la ora actuala ce ofera posibilitatea unei achizitii de 12 aparate in serviciu in situatia in care decizia politica ramane ferm orientata pentru aparatul de generatia a V-a. Daca dorim un aparat de generatia a IV-a nou ramane sa vedem de unde gasim surse de finantare. Oferta portugheza se cifreaza in jur de 600 de milioane de dolari intr-un orizont de timp de cinci ani de zile, deci nu se dau toti banii odata, aceasta este un alt avantaj. Graficul de pret prezentat de partea portugheza, grafic pe care noi l-am luat serios in calcul, ar estima o prima transa de 70 de milioane de dolari, anul viitor. Avioanele ar urma sa fie livrate dupa terminarea procesului de instruire al pilotilor, incepand cu 2016", a explicat Corneliu Dobritoiu mentionand ca in proiectia de buget pentru anul urmator au fost evidentiate sumele necesare pentru plata primei transe.
Ministrul a precizat ca cele 12 avioane F-16 au 3.500 de ore de zbor si mai au o rezerva de 4.000-4.500 de ore de zbor, ceea ce inseamna 200 de ore de zbor pe avion, suficient cat sa ne asigure resursele necesare pentru urmatorii 20 de ani.
Consilierul prezidential pe probleme de securitate, Iulian Fota, a aratat ca Romania are nevoie de avioanele de tip F16, la mana a doua, care ar putea fi achizitionate din Portugalia, in conditiile in care tara noastra nu isi poate permite sa cumpere avioane noi. Totodata, a spus Fota, varianta ca statul roman sa ramana fara aparate de zbor "nu este una catastrofala" insa ar trebui sa apelam la alte tari care sa ne ofere servicii contra cost.
Prin achizitia aparatului de zbor de tip F-16, Romania reduce foarte mult costurile in ceea ce priveste infrastructura pentru avionul de generatia a V-a, aparatul de tip F-35, in conditiile in care ambele au acelasi producator, a mai declarat ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu.
"De ce F-16 si nu alt aparat? Pentru ca reducem foarte mult costurile pentru achizitia infrastructurii pentru avionul de generatia a V-a. Aparatul F-16, avand acelasi producator foloseste aceeasi munitie, aceeasi infrastructura de aerodrom, generatoare, scari. Gripen-ul... sunt produse unicat. Daca Romania ar fi facut tranzitie prin Gripen, sa treaca spre generatia a V-a, atunci infrastructura Gripen-ului trebuia data deoparte si trebuia sa cumparam alta infrastructura de aerodrom (n.r. pentru achizitia avioanelor de generatia a V-a, aparatul de tip F-35)", a explicat Corneliu Dobritoiu.
"Varianta cea mai proasta este sa ramanem fara avioane. Nu e o varianta catastrofala, se pot gasi solutii. De exemplu, alte tari, si deja modelul a fost uzitat si folosit in tarile baltice, prin intermediul Aliantei, sa fie rugate sau solicitate sa ne faca politia spatiului aerian. E o formula care la limita poate fi folosita. Dar, dupa parerea mea, este cea mai proasta - aceea ca Romania sa ramana fara acest tip de avioane si obligatiile noastre sa fie asumate prin intermediul altora, platind bineinteles acel serviciu. Varianta cea mai buna ar fi sa avem suficienti bani incat sa putem sa luam cele mai noi, cele mai moderne avioane si bineinteles in conditii financiare rezonabile. Dar orice evaluare am face si oricat ne-am invarti in jurul acestei chestiuni, cifrele si sumele care rezulta de aici sunt coplesitoare. (...) Intre cele doua variante trebuie sa gasim o formula care sa fie convenabila in primul rand din punctul de vedere al Ministerului Apararii, pentru ca sunt niste considerente tehnice de care trebuie sa tinem cont, sa tinem cont de dificultatile economice si bugetare, de aceasta nevoie de echilibru si sa vedem daca, tinand cont de aceste constrangeri, putem in final totusi sa gasim o solutie pentru ca intr-un orizont de timp rezonabil, Fortele Aeriene sa aiba aceste avioane", a completat Iulian Fota.

Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
2) Aerostar Bacau nu repara miguri cu piese originale ci in 99% din cazuri cu unele fabricate de ei.
Si de ce e obligatoriu sa cumparam F35?
Preturi luate de pe pagina de wikipedia a avionului F-16:
Unit cost:
F-16A/B: US$14.6 million (1998 dollars)
F-16C/D: US$18.8 million (1998 dollars)
La mina a doua aceste aparate nu valoreaza mai mult de 5 mil. dolari bucata.
Si ce daca ar costa mai mult infrastructura de aerodrom peste cativa ani (vreo 3 piste si instalatii), infrastructura s-ar face in majoritate cu companii romanesti si efectele s-ar simti local, nu ar iesi toti banii afara ca acum.
Poate ma insel, dar sentimentul meu de amator este ca suntem praf.
acum USL face acelasi lucru si se lauda cu asta, asta e inca o mostra de demagogie PNL-PSD
Italienii au inchiriat 34 F-16 ADF vechi si reconditionate de la americani . Din 2004 pina in 2012 . 45.000 ore de zbor , ulterior marite la 47 .000 ore de zbor . Peste 850 milioane euro cheltuite in acest program numit Peace Caesar si in 8 ani .
Intrebari :
- De ce doar noi trebuie sa cumparam avioane vechi fara sa incercam/sondam o inchiriere ?
- De ce nu sint bani cind pensile militare au fost recalculate cu o marire de 30 % a fondului ? (date consiliul fiscal ) Adica pentru pensile militare au gasit peste 200 milioane euro de majorari (pentru fiecare an ) dar pentru avioane noi nu sint bani .
- Cel mai ieftin F-35 (A) costa actualmente peste 100 milioane dolari . Bineinteles ca vom gasi banii pentru aceste aparate . Cind , nu se stie . Important sa facem o "afacere" acum .
Ce tot mananca el acolo ca aceeasi munitie, aceleasi scari. Asta ne crede prosti? Pai domnul Dobritoiu crede ca USA foloseste 4 tipuri de rachete AIM-120 AMRAAM. Adica avioanele Grumann folosesc racheta AIM-120 AMRAAM - 1 si cele Lockheed folosesc AIM-120 AMRAAM - 2?
Portughezii astia ne dau niste F-16 de prima generatie la pret de avioane noi si noi trebuie sa ne punem in fund sa aplaudam ca focile?
Domnu ministru tradator de tara. Un Gripen NOU costa 40-50 de miliaone, basca ca suedezii ne dau banii inapoi sub forma de investitii. Un Gripen are cost operational pe ora de zbor de maxim 5000 de dolari, sensibil mai mic cu minimul de 7000 (urca pana la 24000) in cazul unui F-16.
Alo tradatorilor din PSD ne-ati mai incaltat cu niste conserve antice si de demult neechipate luate la pret de nave noi noute ecomplet echipate (a se vedea cazul fregatelor). De ce tot bateti campii si ne aduceti noua sicirele alea zburatoarela pret de aviaone de generatie 4.5? Chiar nu va este rusine?
Si asta cat caosta?
Romania nu poate avea un buget pt aparare cat cel al USA. Poate, cel mult, am dori sa avem un buget comparabil cu cel al Suediei. Asta ar fi fost motivul pt care SAAB poate ar fi fost mai indicat: daca o tara europeana isi permite sa fabrice si sa intretina asaceva, poate si-ar putea permite si Romania... Poate...
Sa, daca, hai, ca SAAB nu s-a dovedit invingator in conflicte - ca nu a participat la lupte aeriene -, atunci macar alt avion european, cum ar fi Tornado, sau, daca e sa fie ceva mai recent Eurofighter, ca tot sunt facute de state europene, care au bugete de aparare mai mici decat USA.
Deci, d.p.d.v. economic, e un dezastru. Ce zice FMI de asta?
veselia cu care ne batem joc de bani e de speriat.
in plus, e tot o afacere netransparenta, nu se vrea sa se tina o licitatie corecta sa stie toata lumea cat cer unii, cat cer altii, etc.
trebuie sa avem incredere in Dobritoiu ca a cautat el si a gasit ca portughezii au cea mai buna oferta.
e jale cu astia...sint cu miinile pina la coate in buzunarele noastre. ne vedem in strada!