Romania respecta "la litera" toate directivele Uniunii Europene in ceea ce priveste achizitia avioanelor multirol F-16 din Portugalia, a declarat sambata ministrul Apararii Nationale, Corneliu Dobritoiu, prezent la ''Aeronautic Show 2012'', relateaza Agerpres.

"O sa iesim cu o propunere de decizie la nivelul CSAT. Suntem in concurenta, dupa cum stiti, cu bulgarii. Referitor la achizitie, va asigur pe dumneavoastra, pe toti cetatenii Romaniei, inclusiv partenerii din UE, ca Romania respecta absolut toate directivele UE pentru aceasta achizitie, la litera', a spus Corneliu Dobritoiu referindu-se la achizitia avioanelor multirol din Portugalia.

Ministrul a mai spus ca desi exista temeri cum ca ar trebui organizata o licitatie, asa cum cere Comisia Europena, avioanele vor fi cumparate in cadrul unui acord interguvernamental privind tehnica militara in uz, ceea ce elimina necesitatea organizarii unei licitatii.

Corneliu Dobritoiu a declarat pentru Agerpres in august ca Romania ar putea cumpara F-16 din Portugalia, starea avioanelor fiind una "foarte buna", potrivit expertilor care au evaluat starea tehnica a acestora. Ministrul a precizat ca programul multirol "este mai mult decat acceptabil", suma finala pentru achizitionarea avioanelor putand fi negociata cu partenerul portughez.