Un proiect aflat in lucru la Directia Politiei Rutiere urmareste sa implice preotii si primarii din mediul rural in programele de educatie rutiera a pietonilor, in asa fel incat numarul accidentelor rutiere produse din vina acestora sa fie redus, informeaza surse din Politie, citate de Mediafax.

Directia Politiei Rutiere urmeaza sa ia legatura cu preotii si primarii din afara oraselor pentru ca, in timpul slujbelor de duminica ori cu diverse ocazii cand au loc adunari populare, sa dea oamenilor sfaturi care sa-i ajute sa nu devina victimele unor accidente de circulatie, mai ales ca, de cele mai multe ori, incidentele rutiere produse in afara localitatii, pe sosea, au urmari extrem de grave.

Pentru ca educatia rutiera in randul adultilor este dificil de facut in mediul rural, unde nivelul de instruire al locuitorilor este redus, reprezentantii Directiei Politiei Rutiere urmaresc sa-si transmita programele preventive prin intermediul preotilor si al primarilor, acestia fiind persoanele in care oamenii de la tara au cea mai mare incredere si care au toate sansele sa fie luati in serios, scrie Mediafax.

Referitor la tragediile rutiere produse in afara oraselor, in care au fost implicati pietoni, comisarul-sef Lucian Dinita declara, intr-o conferinta de presa, ca multe dintre accidente se produc din cauza inconstientei pietonilor. Mai mult, 5,5% din numarul total al pietonilor loviti de masini erau beti, unii dintre ei avand in sange o alcoolemie de pana la 3 la mie, ceea de inseamna ca acestia erau in pragul comei alcoolice.

"Un exemplu incredibil de inconstienta a unui pieton, este cazul unei persoane care isi mana pe sosea cele doua vaci. O vaca mergea pe un sens, una pe celalalt sens. Ca nu se piarda una de alta, stapanul le legase cu sfoara, iar el, la randul lui, se prinsese cu o franghie de una dintre ele, pentru ca animelele sa nu se indeparteze. Soferul unei autoutilitare nu a observat sfoara dintre cele doua vaci, iar animalele si stapanul lor au murit pe loc", a explicat Dinita.

Ca masuri preventive, preotii le vor transmite enoriasilor sa evite consumul excesiv de alcool atunci cand urmeaza sa circule pe marginea soselei, sa traverseze prin locurile special marcate ori, acolo unde sunt, sa foloseasca pasarelele. In plus, atunci cand circula noaptea, pe langa sosea, pietonii vor fi sfatuiti sa poarte numai haine deschise la culoare, iar daca este posibil, chiar veste reflectorizante.

Un caz extrem de grav inregistrat de Politia Rutiera si care a avut drept victima un pieton beat, aflat in coma alcoolica, a fost inregistrat la data de 11 august, pe raza comunei botosanene Vladeni. Incidentul s-a produs in jurtul orei 23.00, cand un sofer in varsta de 31 de ani, care conducea un Audi A4, a spulberat un barbat de 60 de ani care dormea pe sosea. Barbatul accidentat alea o alcoolemie de 2,15 la mie.

O tragedie asemanatoare s-a produs, spun politistii, si langa localitatea bacauana Helegiu. Victima, un barbat in varsta de 47 de an,i mergea pe marginea drumului si s-a dezechilibrat, in mod fatal, in momentul in care pe langa el a trecut o autoutilitara cu remorca, ce se indrepta catre Onesti. Dupa necropsierea cadavrului, medicii au gasit in sangele barbatului o alcoolemie de nu mai putin de tre la mie.