Examenul de rezidentiat din data de 25 noiembrie va avea doua noutati, rezidentiatul pe post si stabilirea numarului de medici rezidenti in functie de dinamica de personal din urmatorii ani, a anuntat vineri, la Targu Mures, Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, potrivit Agerpres.

"Ieri (joi - n.r.) am avut o intalnire cu rectorii de la UMF-uri sa discutam despre examenul de rezidentiat. Noutatile pe care le aduce examenul de rezidentiat in acest an constau in faptul ca numarul de locuri care se scoate la rezidentiat este stabilit pe criterii obiective, respectiv dinamica de personal din sanatate, pe fiecare specialitate in parte, cati urmeaza sa se pensioneze in urmatorii cinci ani, care a fost dinamica plecarii medicilor din tara si, in functie de asta, am stabilit numarul de locuri. Iar a doua noutate pe care o aduce rezidentiatul este aceea ca se va scoate rezidentiat pe post inclusiv pe spitalele clinice. Scopul acestei modificari este acela de a crea calea unei cariere profesionale mai sigure pentru medici, in felul acesta sperand sa reducem numarul medicilor care pleaca din tara", a spus Cepoi.

Ministrul a precizat ca, daca medicul va ocupa un post intr-un spital clinic, va avea o cariera profesionala asigurata si ca va fi tentat sa ramana in tara, mai mult decat "atunci cand se scoate un post la un spital care, in functie de reformele din sistemul de sanatate, risca la un moment dat sa si dispara de pe harta spitalelor din Romania".

Vasile Cepoi a precizat ca acestea sunt cele doua noutati pentru examenul de rezidentiat din 25 noiembrie, prin care se doreste asigurarea unei cariere profesionale convenabile pentru tinerii medici astfel incat sa se reduca migratia acestora.

"Migratia medicilor este un fenomen international, nu este un fenomen specific Romaniei. Cu cat Europa de Vest va fi devalizata de medici prin plecare, cu atat absorbtia de medici de la noi va fi mai mare. Speram ca acest lucru sa se rezolve, mai ales ca la nivelul Uniunii Europene am avut deja doua intalniri cu ministrii din UE. Cautam solutii la nivel de uniune de data aceasta", a precizat ministrul Sanatatii.