Victor Ponta: Braconierul decedat in urma atacului ursului si-a cam cautat soarta
"Cazul al doilea a fost al unui braconier care, ca sa spun asa, are o parte importanta din vina pentru ceea ce s-a intamplat. (...) Din pacate, cel care a decedat si-a cam cautat soarta, ca sa spun asa, si pentru mine braconajul este o infractiune extrem de grava, care trebuie pedepsita", a spus premierul.
Ponta a precizat ca nu el a decis ca ursul din Dambovita sa nu mai fie impuscat, aratand ca aceasta hotarare apartine specialistilor.
"Nu am decis eu, din pacate nu ma ocup si de problema ursilor, dar sunt convins ca masurile pe care le propun specialistii sunt cele mai bune(...) Trebuie impreuna cu ONG-urile si specialistii sa facem un studiu serios sa vedem totusi ce se intampla. Nu ne apucam acuma sa omoram ursii din tara, dar pe de alta parte categoric trebuie sa protejam populatia. E clar ca de mult timp nimeni nu s-a mai gandit serios la ce se intampla si, uitati, am avut asemenea tragedii", a spus Ponta.
Vineri dimineata, aproximativ 20 de vanatori au reluat cautarea ursului in zona comunei dambovitene Moroieni, insa operatiunea este ingreunata din cauza ploii. In paralel, echipe formate din aproximativ 30 de jandarmi si politisti patruleaza in zona pentru a preveni producerea altor incidente.
"Am reluat cautarile si speram ca ursul sa fie gasit astazi, dupa urmele de sange. Ii rugam pe localnici sa mai aiba rabdare si astazi si sa nu mearga la fan sau la livezi pana cand nu prindem animalul, care este extrem de periculoc, fiind ranit", a declarat, vineri, prefectul judetului Dambovita, Dragos Rusu.
Ilie Leotescu, in varsta de 63 de ani, a fost ucis de un urs, miercuri dimineata, in localitatea damboviteana Moroieni, la cateva zile dupa ce o persoana a murit, iar alte doua au fost ranite dupa ce au fost atacate de un urs, in doua localitati invecinate.
Incidentul a avut loc intr-o zona izolata, cu acces dificil, aflata in apropierea padurii, la o distanta de aproximativ zece kilometri de locul in care sambata a avut loc primul atac al ursului, in perimetrul respectiv fiind instituita carantina in urma incidentelor de la sfarsitul saptamanii trecute.
Seful Politiei Dambovita, comisar-sef Danil Zepisi, declara ca barbatul ucis de urs atacase animalul cu o cange, care a fost gasita la fata locului, alaturi de mai multe capcane pentru ursi care erau amplasate de-a lungul gardului gradinii in care s-a produs incidentul.
Miercuri seara, doi barbati din Moroieni care au insotit victima in zona incidentului au fost retinuti pentru 24 de ore, sub acuzatiile de complicitate la braconaj cinegetic, respectiv favorizarea infractorului, ei fiind audiati timp de mai multe ore. Joi, cei doi barbati au primit interdictie de a parasi tara pentru 30 de zile, decizie dispusa de magistratii Judecatoriei Pucioasa, care nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs de catre procurori la Tribunalul Dambovita.
Potrivit probelor existente la dosar pana la acest moment al urmaririi penale, miercuri, in baza unei intelegeri prealabile, unul dintre barbati, Mihai Marmandiu, l-a ajutat pe Ilie Leotescu sa vaneze un urs, prin folosirea unor capcane neautorizate, iar celalalt barbat, Severin Marmandiu, a ascuns uneltele si capcanele folosite pentru capturarea ursului, "contribuind, in acest mod, la zadarnicirea urmaririi penale, in cauza", se arata intr-un comunicat al Ministerului Public.
Cei doi barbati le-au declarat anchetatorilor ca animalul a fost prins in lat inca de marti si ca miercuri dimineata s-au dus toti trei ca sa-l ucida si sa-l transporte apoi cu o caruta.
Barbatul de 63 de ani s-a apropiat de urs pentru a-l strapunge cu o lance improvizata dintr-un bat in varful caruia era un cutit, moment in care animalul, care era ranit, s-a zbatut si s-a desprins din capcana, napustindu-se asupra omului, dupa care a fugit, afirma anchetatorii.
Sambata, un batran de 71 de ani a murit, iar o femeie in varsta de 55 de ani a fost ranita, dupa ce au fost atacati de un urs. Femeia, care este ruda a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plagi pe fata, la gat, la picioare si la coapse. Initial, femeia a fost internata la Spitalul Judetean de Urgenta din Targoviste, iar cursul serii, a fost transferata, cu o ambulanta, la Spitalul de Arsi din Bucuresti, unde a fost supunsa unor interventii chirurgicale.
Incidentele au avut loc intr-un interval de aproximativ sase ore, in judetul Dambovita, in satul Dealu Frumos, comuna Pietrosita, respectiv in satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele doua localitati fiind invecinate.
De asemenea, animalul a atacat si un barbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, langa masina. Acesta a suferit leziuni pe spate si la fata.
Sambata noapte, vanatorii au impuscat ursul la marginea localitatii Pietrosita, seful Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dambovita, Sandu Tolea, sustinand ca este vorba despre animalul care atacase cele trei persoane.
Primele date ale autopsiei au aratat ca ursul era turbat. In aceste conditii, a fost stabilita carantina, fiind instituita o zona de supraveghere pe o portiune de 10 kilometri si o zona de protectie pe o portiune de 30 de kilometri.
Fondul de vanatoare din Dambovita unde au avut loc incidentele din ultimele zile este administrat de catre "Asociatia de vanatoare si pescuit Dunarea 2007" din Bucuresti.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, miercuri, ca este inadmisibil ca asociatia care administreaza fondul de vanatoare din Dambovita nu a mobilizat toate efectivele in urma incidentului de sambata, spunand ca aceasta avea obligatia sa asigure protectia oamenilor si ca ar putea ramane fara aviz.
Ea a spus ca exista informatii, "supozitii", ca pe acest fond de vanatoare ar fi 80 de ursi, fata de 23, cat ar trebui sa fie, conform normelor.
"Verificam si vom stabili exact cati ursi sunt pe acest fond de vanatoare si daca aceasta asociatie care il administreaza este capabila sa il gestioneze. In caz contrar, va fi ridicat avizul asociatiei", a adaugat ministrul, precizand ca verificarile la asociatia care administreaza fondul sunt facute de Corpul de control al ministerului.
Plumb a mai spus ca a semnat, marti, un ordin de derogare prin care se aproba impuscarea a 335 de ursi in acest an pe fondurile de vanatoare din tara. Cota stabilita este similara celei de anul trecut, care nu a fost insa atinsa, fiind impuscati cu circa 130 de ursi mai putin. Ministrul a mai spus ca numarul ursilor la nivel national este estimat la 6.000.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Mare plaga pe fata Romaniei aceast cancer numit politicianul roman, cu radacini penale
Ii mai iertam apoi pina fac si copiilor lor rostul in viata , ca doar oameni suntem .
Vorbesc de marii hoti , cei care sunt la televizor zi de zi nu de amaritii care isi risca viata pentru o blana ...
Stim ce populatie de ursi avem ? Nu, nu stim.
Doar aproximam sau apreciem, dupa cum are fiecare interesul.
Nu mai omorati animale nevinovate, cautati solutii de relocare, de hranire, de supraveghere.
Pedepsiti drastic braconajul, pedepsiti cruzimea fata de animale.
CCR a decretat neconstitutinala legea eutanasierii cainilor vagabonzi care traiesc in orase.
In schimb consideram perfect normal sa impuscam ursi, in mediul lor salbatic, animale care nu fac altceva decat sa traisca in mediul in care s-au nascut si care sint acolo de milioane de ani.
Cine sint salbaticii, noi sau ursii ?
Pana la urma mai are si Ponta dreptate, in acest caz omul si-a cautat-o cu mana lui.
Ma intreb daca au reusit oare vreodata sa omoare un urs adult cu un bat, cu cutit prins cu srama la un capat.
2. Braconajul cu laţuri şi capcane este una din cele mai mizerabile infracţiuni, la fel de rea ca şi asasinatul, iar braconierii nişte jigodii împuţite care chinuie animalele. E o mare diferenţă între a împuşca un animal şi a-l face să se chinuie zile întregi în laţ.
Ponta este un mizerabil pseudo-justitiar.
oricum ursul nu e chiar protejat ... se poate vana un numar de animale anual in functie de estimarile care se fac...
e treaba lui sa se pronunte in absolut orice????
Hopa: zadarnicirea urmaririi penale!!!
Daca cei trei cetateni anonimi din judetul Dambovita erau urmariti penal, iar Premierul Romaniei, avocat si cunoscator al legilor, stia acest lucru, trebuia sa asteptate decizia justitei, inainte sa "antepronunte" ca individul "si-a cam cautat soarta"
Nu la fel s-a comportat si in cazul unor politicieni cunoscuti, urmariti in diverse dosare penale, in cazul carora a invocat ultimativ "prezumtia de nevinovatie" pana la verdictul justitiei.
Mi se pare curios ca Premierul Romaniei foloseste doua masuri de analiza fata de totalul cetatenilor Romaniei, din care par sa rezulte doua aspecete cel putin ciudate:
1. unii sunt mai romani decat altii, respectiv politicienii comparativ cu cetatenii anonimi;
2. altii sunt mai infractori decat unii, respectiv cetatenii anonimi comparativ cu politicienii.
Nu ar fi mai bine ca Premierul sa astepte deciziile in oricare caz legat de justitie?
Ca lider al stangii, m-as fi asteptat insa la altceva.
De acord ca evidentele arata ca omul are o parte de vina. Totusi, un socialist ar trebui sa impinga analiza mai departe si, inainte de a-l acuza pe decedat, sa se intrebe ce l-a impins pe acesta ca in loc de a croseta sau a creaste animale, sa se ocupe cu braconajul. Iar ca sa dea o consistenta analizei, sa se intrebe ce poate face presedintele de partid socialist sau prim ministrul pentru ca altii sa nu-si mai asume asemenea riscuri stupide.
Dupa aceea, se poate trece la acuze si la prioritati complexe ca razboaie politice s.a.m.d.
Ursul asta e mana cereasca pt doftoroi, se deviaza frumos atentia populatiei de la problemele grele.