Presedintele Traian Basescu a semnat joi decretele privind trimiterea la post a ambasadorilor Romaniei in Belgia - Stefan-Alexandru Tinca, Egipt - Cornel Alecse, Lituania - Dan Adrian Balanescu si Emiratele Arabe Unite - Adrian Macelaru. Cei patru ambasadori primisera pe 26 iunie aviz favorabil din partea comisiilor de politica externa ale Parlamentului. Totodata, seful statului a semnat, joi, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, si decretele de acreditare a lui Matei-Viorel Ardeleanu ca ambasador al Romaniei in Islanda si a lui Ciprian Mihali in Republica Guineea.

Matei Viorel Ardeleanu, fost coordonator national al Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, fusese propus pentru functia de ambasador in Danemarca si Islanda inca din luna ianuarie a acestui an, primind aviz favorabil de la comisiile de specialitate ale Parlamentului in urma unei audieri in luna martie. Presedintele Basescu mai semnase pe 28 martie un decret privind acreditarea acestuia ca ambasador in Danemarca, potrivit Mediafax.

Ciprian Mihali, profesor de filosofie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, primise avizul comisiilor parlamentare inca din noiembrie 2011 pentru postul de ambasador in Senegal, cu reprezentare si Mali, Burkina Fasso, Gambia, Guineea-Bissau, Coasta de Fildes si Republica Capului Verde.

In ianuarie 2012 presedintele Basescu mai semnase un decret privind acreditarea acestuia in Republica Senegal.