¬Andrei Marga, noul presedinte al Institutului Cultural Roman, a postat pe site-ul institutiei un document - pe care l-a numit "Sincronizarea Institutului Cultural Roman" - in care expune viitoarele schimbari de viziune si proiecte pe care le are in vedere in mandatul sau. Invocand Legea 356 din 11 iulie 2003, cu modificarile OUG nr. 27, din 13 iunie 2012, Marga spune ca, din punctul sau de vedere, "sunt necesare dezvoltari si schimbari in directia sincronizarii activitatilor la Institutul Cultural Roman", "debirocratizarea" si "defeudalizarea" institutiei.

Noul presedinte al ICR considera ca activitati de tipul initierii, organizarii si dezvoltarii capacitatii asociative, asa cum au fost ele declarate in documentele institutiei, "sunt insuficiente" si propune ca scop pentru Institut "producerea de noi valori de cultura si civilizatie, reprezentarea si promovarea culturii si civilizatiei poporului roman in tara si in lume, luata in intregime". Aceasta inseamna, conform viziunii sale, ca "accentul se muta pe producerea de valori", potrivit Mediafax.

Definind cultura drept "constiinta de sine a unui popor" si subliniind ca ICR trebuie sa incurajeze si sa intretina dezbaterea culturala de buna calitate, Andrei Marga spune ca una dintre prioritati vizeaza contributia la elaborarea de proiecte "Romania 2020".

"Proiect Romania 2020" este un proiect GRASP - Societatea Globala a Tinerilor Profesionisti Romani, o retea deschisa formata din tineri profesionisti, studenti si organizatii partenere, care are ca misiune contributia activa la modernizarea continua si dezvoltarea Romaniei prin implicare civica si profesionalism -, lansat la cea de-a doua conferinta anuala din Boston.

Presedintele ICR considera necesara asumarea completitudinii culturii si civilizatiei actuale si adauga ca, in acest sens, "ICR se obliga sa cuprinda, in arcul culturii, informatii, cunostinte, dar si vederi generale, conceptii, viziuni. Europa ramane multilinguala, iar limba romana va trebui consolidata ca limba europeana. Vom cultiva memoria trecutului, vom contribui la rezolvarea problemelor prezentului si vom prefigura si pregati viitorul", adauga acesta.

Marga mai spune ca este necesara acordarea unei mai mari atentii si altor ramuri ale culturii - stiintele, economia, dreptul, tehnologia -, declarandu-se dezamagit de modul in care ICR a considerat ca aceste domenii trebuie reprezentate in actiunile de promovare a culturii romane. "Daca privim documentele ICR din anii recenti, suntem izbiti de aceasta intelegere restrictiva si caduca a culturii si civilizatiei. Accentul trebuie mutat pe sprijinirea activitatilor generatoare de ipoteze, concepte, descoperiri cognitive, inovatii tehnologice, innoiri de viziune si pe cultivarea si etalarea stiintelor in Romania. Reglementarile si organizarea ICR vor trebui sa reflecte o asemenea privire contemporana asupra culturii si civilizatiei", se arata in documentul "Sincronizarea Institutului Cultural Roman".

Tot greseli de abordare a ICR sub vechea conducere sunt, potrivit lui Andrei Marga, initiativele culturale care, pornite din Romania si realizate in alta parte, s-au soldat, in proportii egale, cu succese si cu esecuri - "ICR s-a preocupat, in ultimii ani, sa etaleze noi experimente, dar esecurile nu sunt mai putine decat reusitele". De aceea, spune Marga, institutia pe care o conduce va pune in prim plan "initiativele culturale reusite, operele validate, autorii care au creat efectiv momente istorice", schimbarea de accent in favoarea operelor validate fiind, din punctul sau de vedere, criteriu esential in asigurarea prestigiului cultural al Romaniei.

"ICR trebuie, insa, sa mute accentul de pe simpla adaptare la lumea din jur pe elaborarea de puncte de vedere, de perspective si de abordari originale, facand din Romania nu doar un spectator al situatiei, ci locul de emergenta al ideilor noi, conform ponderii ei istorice", este una dintre viziunile lui Andrei Marga.

Presedintele ICR spune ca va sustine, va incuraja si stimula organizatiile profesionale, universitatile si asociatiile de creatori din Romania "care au oferit deja o garantie a succesului intreprinderii lor culturale. Trebuie pus capat risipei resurselor pe improvizatii si aranjamente subiective". In acelasi spirit al promovarii valorilor consacrate si solidar cu afirmatia cancelarului german Angela Merkel, care spunea ca "nici Iisus din Nazaret nu a fost apolitic", Marga anunta ca "ICR trebuie sa mute accentul pe cultivarea unui sanatos pluralism ferindu-se de parti pris-uri pentru politici respinse de cetatenii tarii".

Din textul scrisorii semnate de presedintele ICR nu a fost omisa nici latura financiara a promovarii culturii. "Cultura se promoveaza in virtutea valorii, dar cu cheltuieli. Promovarea culturii costa. ICR trebuie sa mute accentul pe intrebari hotaratoare - ce, cat, cum, unde este prezenta cultura romana in lume? - si sa faca multe operatiuni neglijate: asigurarea prezentei cartilor romanesti in bibliotecile lumii, consacrarea de idei romanesti, folosirea cu rezultate a burselor, cooperarea cu editurile de referinta straine, ameliorarea situatiei corpului de traducatori, marirea accesului cititorului roman la cartile de referinta universala, sporirea relevantei propriilor edituri, contactul continuu al autorilor cu publicul, instituirea de premii reale pentru opere cu impact societal semnificativ etc. Un inventar actual al datelor prezentei romanesti in cultura lumii este necesar, iar noi investitii in cultura romana vor fi facute", se mai arata in documentul postat pe site-ul ICR.

In ceea ce priveste schimbarile de personal de la nivelul Institutului Cultural Roman, Andrei Marga anunta ca pregateste o noua organigrama si un nou regulament de functionare a ICR, urmand ca, in cel mai scurt timp, sa prezinte spre aprobare Parlamentului si comisiilor de specialitate proiectele si programele considerate de maxima importanta pentru ICR. "Personalul a fost lovit - sub toate aspectele - prin reglementarile din 2009-2010, incat reconstructia structurilor si primenirea posturilor sunt indispensabile", spune acesta.

"Personalitatile de referinta ale literaturii, stiintei, artelor plastice, filmului, teatrului, muzicii, teologiei si filosofiei, ale speciilor de creatie reprezentate cu succes in cultura romana vor fi invitate sa-si promoveze idei si initiative competitive in ICR. Valoarea va trebui sa primeze in orice situatie. Piata este cel mai bun reglator al economiei, dar, in domenii precum educatia si cultura, piata nu este, in nici o tara civilizata, singurul reglator. Valorile nu sunt intotdeauna epuizate de valorile ce se stabilesc pe piata. Cei care lucreaza in administratia ICR vor trebui sa aiba experienta minima a creatiei, pregatire in management si diplomatie culturala si sa-si asume promovarea abordarilor multiple deschise in cultura romana, intr-un dialog largit al culturilor, cu capacitatea comparatistica corespunzatoare. Vom gasi locul din care sa aiba impact personalitatile de prim plan ale vietii romanesti actuale. Vom folosi aportul cultural al diasporei. Vom sprijini formarea si afirmarea unor noi generatii de personalitati culturale. Vom debirocratiza si defeudaliza ICR, incat orice cetatean roman sa se poata adresa cu incredere institutiei spre a-si realiza proiecte culturale competitive", sunt alte proiecte ale presedintelui Institutului Cultural Roman.

Andrei Marga a fost numit la conducerea ICR pe 11 septembrie, la propunerea PNL, care a solicitat un vot fara a mai fi nevoie de audierea acestuia in comisiile de specialitate, dupa ce, la inceputul lunii august, Horia-Roman Patapievici si-a prezentat demisia din functia de presedinte al ICR, gestul sau fiind urmat de cel al vicepresedintilor Tania Mihailescu si Mircea Mihaies. Patapievici anuntase, la sfarsitul lunii iunie, ca intreaga conducere ICR isi va da demisia daca Curtea Constitutionala va decide ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea presedintelui sub cea a Senatului, este declarata constitutionala. Patapievici a ocupat functia de presedinte al ICR din 2005.

De asemenea, Corina Suteu, director al ICR New York, si Oana Radu, director adjunct al filialei, si-au anuntat, vineri, demisia din functiile pe care le detineau. "Schimbarea mandatului Institutului Cultural Roman, realizata agresiv, in absenta totala a unei dezbateri publice si in contradictie cu atitudinile si luarile de pozitie ale unui numar impresionant de oameni de cultura si de artisti din Romania si din strainatate, blocarea fondurilor institutului pentru toamna lui 2012 si compromiterea astfel a unor proiecte deja angajate in colaborare cu parteneri institutionali americani, imposibilitatea de a planifica programul institutului pentru anul viitor si, nu in ultimul rand, reintoarcerea unei abordari arhaice in politica culturala externa a Romaniei au determinat depunerea demisiei", a spus Corina Suteu intr-o scrisoare adresata agentiei Mediafax.

Miercuri, la sefia ICR New York a fost numita Doina Uricariu. Intr-un interviu acordat Mediafax, aceasta a precizat: "Primul lucru pe care vreau sa il fac odata cu preluarea sefiei ICR New York este sa creez o baza de date de valori din tara si de acolo si de institutii care sa reprezinte punti, sa fac sa se intalneasca oameni din diferite domenii si apoi sa-si duca drumul mai departe, pentru ca, dupa parerea mea, nu putem noi sa tinem in mana aceste contacte, ci doar sa le declansam".

Andrei Marga a fost anterior ministru de Externe, din mai pana in august, anul acesta, dar si ministru al Educatiei, in perioada 1997 - 2000.

Marga s-a nascut pe 22 mai 1946, la Bucuresti, iar din 1971, el este licentiat in filosofie, cu specializarea secundara sociologie. Marga este profesor universitar, doctor in filosofie contemporana, predand aceasta disciplina, precum si logica, la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj. Marga a fost, timp de patru mandate, din anul 1993, rector al acestei universitati.

Andrei Marga este laureat al premiului Herder (2005) si este, din anul 2010, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. El este autorul a numeroase carti avand ca subiect istoria filosofiei moderne si contemporane, filosofia politica si a religiei. De asemenea, Marga a primit mai multe premii si distinctii internationale.