Predarea limbilor straine in scolile din Europa: Cei mai multi copii incep studiul intre 6 si 9 ani

de R. Pantazi     HotNews.ro
Joi, 20 septembrie 2012, 16:24 Actualitate | Esenţial


Scoala
Foto: Agerpres
Copiii din Europa incep studiul limbilor straine la varste din ce mai mici, cei mai multi intre 6 si 9 ani, se arata intr-un raport publicat de Comisia Europeana. In ultimii 15 ani, majoritatea tarilor a redus varsta de incepere a studiului obligatoriu al limbilor straine, iar unele au inclus limbile straine in programa prescolara, se mai arata in studiul citat. 

Potrivit Comisiei Europene, comunitatea germanofona din Belgia le ofera copiilor lectii de limbi straine de la varsta de 3 ani. Raportul, intitulat Key Data on Teaching Languages at School in Europe2012 (Date de referinta privind predarea limbilor in scolile din Europa 2012), arata ca engleza este cea mai predata limba straina in UE, urmata "de departe" de franceza, spaniola, germana si rusa.

Varsta la care debuteaza studierea obligatorie a celei de-a doua limbi straine in scoala


Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educatie, a declarat ca "invatarea limbilor faciliteaza comunicarea intre tari si popoare si incurajeaza mobilitatea transfrontaliera si integrarea migrantilor". Raportul arata ca un numar tot mai mare de elevi studiaza acum doua limbi timp de cel putin un an in cadrul invatamantului obligatoriu. In anul scolar 2009/2010, in medie 60,8% dintre elevii de gimnaziu invatau doua sau mai multe limbi straine, ceea ce inseamna o crestere de 14,1% fata de anul scolar 2004/2005.

In aceeasi perioada, proportia elevilor de scoala primara care nu invatau o limba straina a scazut de la 32,5% la 21,8%. Engleza este cea mai predata limba straina in aproape toate cele 32 de tari incluse in studiu (cele 27 de state membre, Croatia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Turcia), tendinta care s-a accentuat considerabil din 2004/05. In gimnaziu si la in cadrul invatamantului liceal general, procentul studentilor care invata engleza depaseste 90%. Doar o mica parte dintre elevi (0-5%, in functie de fiecare tara) invata alte limbi decat engleza: franceza, spaniola, germana si rusa.

Limbi straine obligatorii stabilite de autoritatile centrale din invatamant


53,8% dintre profesorii de limbi straine care au participat la studiul european afirma ca au studiat mai mult de o luna intr-o tara in care se vorbeste limba pe care o predau. In acest context "se pune intrebarea daca expunerea viitorilor profesori la limba pe care o predau in tara unde aceasta se vorbeste ar trebui sa fie considerata un criteriu al calitatii in formarea profesorilor", informeaza Comisia Europeana. Unul dintre obiectivele Executivului european este introducerea, de la varste fragede, a predarii a cel putin doua limbi straine pe langa limba materna. Obiectivul "limba materna +2" a fost stabilit de sefii de stat si de guvern din UE la reuniunea la nivel inalt de la Barcelona din martie 2002.

Pentru atingerea acestui obiectiv, noua strategie a Comisiei privind regandirea competentelor, care urmeaza sa fie adoptata in noiembrie, va propune criterii de referinta pentru invatarea limbilor, informeaza CE.

Procentul de copii cu varsta de 7, 8, 9 si 10 ani care invata 0 limbi straine, 1 limba straina si 2 sau mai multe limbi straine


Publicat o data la 3-4 ani, raportul ofera o imagine de ansamblu asupra predarii limbilor in cele 32 de tari participante. Studiul ia in considerare 61 de indicatori, repartizati in cinci categorii: context, organizare, participare, profesori si metode de predare. Datele provin din patru surse principale: Eurydice, Eurostat, studiul european privind competentele lingvistice si studiul international PISA (Programme for International Student Assessment) al OCDE. Key Data on Teaching Languages at School in Europe 2012 este o publicatie produsa in comun de Eurydice/Eurostat, in stransa colaborare cu Comisia Europeana.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Incurajati-va copiii sa invete limbi straine! (Joi, 20 septembrie 2012, 20:22)
  Luana [anonim]

  Predau engleza in Zurich, la o gradinita bilingva si as vrea sa asigur parintii copiilor din Romania ca cei mici nu isi vor pierde identitatea sau limba romana (materna). Invatarea unei limbi straine NU este stresanta, ci dimpotriva, antreneaza creierul si dezvolta imaginatia. Copiii mei de la gradinita vorbesc cel putin trei limbi straine in paralel. Copiii de aici incep sa invete engleza de la trei ani. Noi avem parinti din mai multe tari si multi dintre ei incearca sa-i invete limba lor de origine. Am o fetita a carei mama e din China si tatal e elvetian. Fetita trebuie sa invete limba engleza pentru ca parintii vorbesc intre ei engleza. Mama ei o invata chineza, iar tatal elvetiana. Fetita vorbeste destul de bine chineza , foarte bine elvetiana si acum binisor engleza. Dupa niciun an de gradi, nu amesteca limbile si stie cand sa treaca de la una la cealalta. E adevarat ca la inceput e putin greu, insa daca se invata in paralel cu limba materna, nu e niciun stres. In Zurich se vorbeste Swiss German si High German. Copiii elvetieni stiu perfect dialectul, insa invata destul de repede si germana. Eu am o colega care vorbeste elvetiana in paralel cu engleza si predam simultan. Predarea nu se face, cum faceam eu pe vremea cand eram educatoare in Romania, adica o ora-doua pe saptamana, ci zi de zi, vorbind, prin joc si voie buna. Dragi parinti, incurajati-va copiii sa invete cat mai multe limbi straine! Eu vorbesc sase limbi straine ( de origine slava si latina) si sunt foarte incantata ca pot vorbi cu aproape oricine.

5986 vizualizari

 • -3 (7 voturi)    
  Spalare pe creier (Joi, 20 septembrie 2012, 16:47)

  Dalidis [anonim]

  Acum vreo 60 de ani , rusii au incercat sa fac asta in tarile pe care le-au ocupat. In felul acesta, copii nu se mai ataseaza de valorile culturale ale poporului din care s-au nascut si ajung chiar sa nu mai stapineasca bine nici limba materna. Sunt indemnati sa se imbrace si sa se comporte ca oamenii din tarile ale caror limba o invata. ma intreb, citi dintre copii care invata engleza de mici ajung sa aiba acces la cultura britanica autentica si citi ajung sa imite jalnic pseudocultura americana decadenta?
  • +2 (4 voturi)    
   incredibil (Joi, 20 septembrie 2012, 17:13)

   r123 [utilizator] i-a raspuns lui Dalidis

   E o aiureala ce zici. Nu are nici o legatura cu "decadenta americana" de care vorbesti tu. Invatarea unei limbi straine "de mic" se face mult mai usor comparativ cu invatarea ei la o varsta mai inaintata. Creierul copiilor mici absoarbe altfel informatia si in general la copii mici predarea se face "natural" prin cantece, jocuri si asa mai departe. Sa inveti germana si engleza de mic - te ajuta enorm in viata mai tarziu.
    #showComment() #showComment()
  • +4 (6 voturi)    
   Tataie (Joi, 20 septembrie 2012, 17:51)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Dalidis

   Cand te duci in Europa, mai ales in tarile nordice, aproape toata lumea vorbeste engleza fluent. Comunicarea rapida face schimbul de informatie rapid, dezvolta turismul, mediul de afaceri in principal.
   La noi cum e in afara de limbajul de yahoo mess si slang-ul de pe chat-uri? Asa-i ca e plin de traducatori-translatori mai pe la toate firmele sau lipsa?
    #showComment()
  • 0 (0 voturi)    
   Daca n-as sti Engleza... (Vineri, 21 septembrie 2012, 0:55)

   Serban. B [anonim] i-a raspuns lui Dalidis

   Daca n-as sti Engleza nu as lucra la o multinationala, nu as fi in stare sa invat atatea lucruri si in consecinta nu as face atatia bani cati fac. De as sti si Germana as fi un mic geniu. Intelegi?
 • 0 (2 voturi)    
  invatare limbi straine (Joi, 20 septembrie 2012, 18:33)

  monip [anonim]

  In locul spaniolilor si englezilor nici eu nu m-as stardui prea mult,doar jumatate de glob le vorbeste limba
  in locul nostru ar trebui sa ne starduim mai mult,macar de la scoala primara si macar cu engleza;romana e totusi o limba minora, si chiar in tara, ca sa te angajezi la firmele straine (care platesc cel mai bine),trebuie sa stii cel putin engleza..testarea incepe chiar de la telefon...
 • +1 (3 voturi)    
  Nu invatati limbi straine (Joi, 20 septembrie 2012, 20:09)

  MM [anonim]

  Nu invatati limbi straine ca nu va trebuie la rascoalele pe care le faceti cand vreti sa va dati jos presedintele! Ramaneti fraieri ca o faceti bine!
 • -1 (1 vot)    
  Incurajati-va copiii sa invete limbi straine! (Joi, 20 septembrie 2012, 20:22)

  Luana [anonim]

  Predau engleza in Zurich, la o gradinita bilingva si as vrea sa asigur parintii copiilor din Romania ca cei mici nu isi vor pierde identitatea sau limba romana (materna). Invatarea unei limbi straine NU este stresanta, ci dimpotriva, antreneaza creierul si dezvolta imaginatia. Copiii mei de la gradinita vorbesc cel putin trei limbi straine in paralel. Copiii de aici incep sa invete engleza de la trei ani. Noi avem parinti din mai multe tari si multi dintre ei incearca sa-i invete limba lor de origine. Am o fetita a carei mama e din China si tatal e elvetian. Fetita trebuie sa invete limba engleza pentru ca parintii vorbesc intre ei engleza. Mama ei o invata chineza, iar tatal elvetiana. Fetita vorbeste destul de bine chineza , foarte bine elvetiana si acum binisor engleza. Dupa niciun an de gradi, nu amesteca limbile si stie cand sa treaca de la una la cealalta. E adevarat ca la inceput e putin greu, insa daca se invata in paralel cu limba materna, nu e niciun stres. In Zurich se vorbeste Swiss German si High German. Copiii elvetieni stiu perfect dialectul, insa invata destul de repede si germana. Eu am o colega care vorbeste elvetiana in paralel cu engleza si predam simultan. Predarea nu se face, cum faceam eu pe vremea cand eram educatoare in Romania, adica o ora-doua pe saptamana, ci zi de zi, vorbind, prin joc si voie buna. Dragi parinti, incurajati-va copiii sa invete cat mai multe limbi straine! Eu vorbesc sase limbi straine ( de origine slava si latina) si sunt foarte incantata ca pot vorbi cu aproape oricine.
 • 0 (0 voturi)    
  Interesting reading for parents (Joi, 20 septembrie 2012, 21:48)

  Andrew [anonim]

  Bilingualism has positive effects on children's linguistic and educational development. When children continue to develop their abilities in two or more languages throughout their primary school years, they gain a deeper understanding of language and how to use it effectively. They have more practice in processing language, especially when they develop literacy in both, and they are able to compare and contrast the ways in which their two languages organize reality. More than 150 research studies conducted during the past 35 years strongly support what Goethe, the German philosopher, once said: The person who knows only one language does not truly know that language. The research suggests that bilingual children may also develop more flexibility in their thinking as a result of processing information through two different languages.
 • 0 (0 voturi)    
  In Elvetia (Joi, 15 august 2013, 15:00)

  roman [anonim]

  In Elvetia ,cel putin unde stau eu prima limba straina e in clasa a III-a (f. tirziu), iar a doua limba straina e in clasa a VII-a (tirziu si asta). Pe vremea mea in Romania prima limba in clas a II-a si a doua limba in clasa a V-a era bine si vorbim de acum aproape 40 de ani !
  Sint perfect de acord ca limbile straine trebuie invatate de mici, dar in Elvetia- canton Tessin nu se fac nici la gradinita iar la scoala incep tirziu. Singura solutie e aceea de a face particular. Oricum in Romania se studiaza bine dupa parerea mea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by