Prin despartirea de Romulus Vulpescu, distins poet si traducator, literatura romana si lumea noastra literara sufera o ireparabila pierdere, se afirma intr-un comunicat al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) si Asociatiei Scriitorilor Bucuresti (ASB), citat de Agerpres. Potrivit surselor citate, "Romulus Vulpescu a incetat din viata la varsta de 79 de ani, pe 18 septembrie 2012, lasand traduceri din literatura franceza imposibil de ocolit".

Familia sa nu a dorit sa faca publice informatii privind cauza decesului sau detalii despre inmormantare.

Nascut la Oradea in anul 1933, Romulus Vulpescu a urmat, la Bucuresti, scoala primara la "Sf. Andrei" si Liceul "Gh. Sincai" (1948 - 1951), Facultatea de Filologie - Sectia Limba si literatura romana a Universitatii din Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1955.

Dupa absolvire, a lucrat ca redactor la Editura de Stat pentru Literatura si Arta, la Editura pentru Literatura Universala, la revista "Luceafarul", ca secretar literar si director adjunct la Teatrul "Barbu Delavrancea", muzeolog la Muzeul Literaturii Romane si in redactia "Manuscriptum".

A fost secretar al Uniunii Scriitorilor din Romania intre anii 1973 si 1989, apoi director al Teatrului Mic pana in 1991. In legislatura 1990 - 1992, Romulus Vulpescu a fost senator, apoi membru in CNA intre 1994 si 1998. Poemele sale de o rafinata tehnica a versificatiei au fost culese in mai multe volume, dintre care emblematic este "Arte & Meserie" (1979).

A tradus in chip remarcabil poezie de Francois Villon, Dante Aligheri, Charles d'Orleans, de poeti francezi ai Pleiadei. De asemenea, a tradus din Francois Rabelais si Alfred Jarry