Timpul scurt de depunere al candidaturilor, faptul ca anuntul concursului n-a fost asumat prin ordin de catre ministrul Justitiei astfel incat sa poata fi eventual contestat si faptul ca etapa preliminara a procedurii de selectie a candidaturilor este netransparenta in sensul ca aceasta este realizata de ministrul justitie fara posibilitatea contestarii rezultatelor obtinute - acestea sunt cateva din criticile aduse de Consiliul Superior al Magistraturii procedurilor de selectie a viitorilor sefi la Parchetul General si DNA anuntate luni de Ministerul Justitiei. Ministrul Justiei, Mona Pivniceru, a declarat astazi, dupa sedinta CSM, ca este posibil sa amendeze procedura astfel incat sa fie prelungit termenul de depunere a proiectelor.

In punctul de vedere al Directiei de Legislatie din CSM se arata ca este necesara respectarea conditiilor de legalitate prin inlaturarea aspectelor criticabile. Alte observatii formulate de Directia de Legislatie din CSM:

  • "Totodata, desi la pct. 3 al sectiunii <> se prevede ca ministrul justitiei este sprijinit de un procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, un procuror de la Directia Nationala Anticoruptie, un procuror specialist in management si organizare institutionala si un psiholog, ceea ce echivaleaza cu existenta unei adevarate comisii de examinare, nu exista niciun fel de prevederi cu privire la modalitatea de desemnare a acestor persoane."
  • "Mai mult, desi procedura de selectie se desfasoara in fata comisiei astfel constituite, decizia asupra formularii propunerii motivate de numire pentru fiecare dintre functiile de conducere este lasata la latitudinea unui singur membru al comisiei, respectiv ministrul justitiei, celelalte persoane avand doar un rol consultativ."
  • "De asemenea, desi s-a intocmit un document numit <>, se observa ca acesta nu contine modalitatea de notare, respectiv alocarea punctajului pe criteriile (standardele) enumerate. De altfel, din nici unul dintre documentele date publicitatii nu rezulta modalitatea in care se va face aprecierea interviului (note, calificative etc.) si, in consecinta, nu exista nici un fel de previzibilitate cu privire la felul in care se va face departajarea candidatilor si la modul in care se va putea aprecia ca un candidat indeplineste standardele de evaluare a interviului, in lipsa unui punctaj minim. Motivarea propunerii nu poate tine loc de notare."
  • "In vederea asigurarii unui caracter cat mai obiectiv si mai transparent al procedurii de selectie pentru functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, respectiv, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, in acord cu pozitia constanta a Consiliului Superior al Magistraturii, solutia legislativa care se impune este aceea a adoptarii unei proceduri de selectie similare cu cea prevazuta pentru presedintele, vicepresedintele si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, reglementata de art. 53 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv propunerile pentru functiile de conducere anterior mentionate din cadrul Ministerului Public sa fie formulate de catre Consiliul Superior al Magistraturii, in urma analizei in cadrul Sectiei pentru procurori."

Propunerile Ministerului Justitiei pentru functiile de procuror general al Romaniei si sef al Directiei Nationale Anticoruptie vor fi anuntate in data de 4 octombrie 2012 iar candidaturile pot fi depuse pana la data de 1 octombrie, potrivit unui anunt postat luni pe site-ul Ministerului Justitiei, unde este publicat si regulamentul de organizare a concursului pentru aceste functii.

Mandatul lui Laura Codruta Kovesi in functia de procuror general al Romaniei se incheie in 2 octombrie. Mandatul lui Daniel Morar la conducerea DNA a fost prelungit de procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, pentru inca sase luni, la inceputul lunii august, in conditiile in care acesta expira pe 12 august.