Un copil in varsta de 5 ani cu o tumora ce i-a afectat partea stanga a fetei, cuprinzand ochiul, urechea, gura si un plaman, a fost operat, marti, cu succes, la Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca, interventia fiind realizata in premiera mondiala, anunta Mediafax. Operatia a inceput marti dimineata, la Clinica de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca, fiind realizata in premiera mondiala.

"O astfel de operatie nu s-a mai facut pe mapamond. Speram sa fie totul bine, iar dupa interventie baietelul de 5 ani va mai avea nevoie de alta operatie de reconstructie estetica a fetei, in conditiile in care tumora a afectat structura osoasa", a declarat Teofil Lung, seful Clinicii de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca, adaugand ca echipa care a realizat operatia este formata din 5 medici.

El a mai spus ca in perioada urmatoare copilul va trebui supus unei interventii de reconstructie faciala, in conditiile in care va ramane fara o parte din maxilar si fara mandibula: "Interventia chirurgicala de extirpare a tumorii a decurs exceptional si s-a desfasurat intr-un timp record, de peste doua ore. Am reusit sa extirpam tumora in intregime. Copilul va mai ramane cam 10 zile in spital, iar ulterior va trebui sa intervenim cu o operatie de reconstructie faciala, de microchirurgie, pentru ca a ramas fara mandibula si o parte din maxilar. Am reusit sa ii salvam ochiul stang, ceea ce este foarte bine", a spus Lung.

El a estimat ca tumora extirpata cantareste intre 700 si 800 de grame.

Parintii micutului Andrei Dima au spus, la randul lor, ca multumesc echipei de medici clujeni, care au realizat "o minune": "Rugaciunile noastre nu au fost in zadar", a spus Cristina Dima, mama copilului operat.

Baietelul este din Calarasi si si-a petrecut ultima perioada in spitale din Bucuresti, facand chimioterapie, dupa ce in primavara anului trecut i-a aparut o tumora care i-a afectat partea stanga a fetei.

Mama lui Andrei, Cristina Dima, spunea ca dupa sarbatorile de iarna, la sfarsitul anului trecut, tumora a inceput sa creasca fulgerator. "Ne chinuim de peste un an. Avem acum speranta in medicii de la Cluj si in Dumnezeu. Toti prietenii lui Andrei se roaga pentru el", afirma femeia.

Teofil Lung, seful Clinicii de Chirurgie Orala si Maxilo-Faciala din Cluj-Napoca, spunea ca initial tumora avea, in iunie 2011, dimensiuni de 5 pe 6 centimetri, iar dupa doua luni se dublase, iar chimioterapia nu a avut niciun succes.

"Tumora cuprinde intreaga hemifata stanga, tot obrazul stang, cu urechea, ochiul, baza craniului, iar ceea ce este grav este ca oasele de la baza craniului sunt erodate, iar tumora a patruns in cutia craniana si in masa cerebrala. De asemenea, tumora a atins si varful plamanului in stanga si i-a afectat si cavitatea bucala, astfel incat copilul nu mai poate inchide gura, nu isi poate inghiti saliva si se alimenteaza cu mare greutate. O parte din tumora este ulcerata. Nu exista pentru asemenea situatii interventii chirurgicale la nivel mondial. Noi vom incerca o interventie chirurgicala comando si speram sa extirpam peste 90 la suta din tumora" ,a explica seful clinicii din Cluj.