Indoielile cu privire la vointa Guvernului roman de a respecta statul de drept au constrans presedintia cipriota a UE sa anuleze o reuniune dedicata aderarii la Schengen, au declarat marti, pentru AFP, surse diplomatice de la Bruxelles. Potrivit acelorasi surse, Germania, Olanda si Belgia se opun aderarii invocand situatia politica din Romania.

"Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen era singurul punct pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Interne de miercuri de la Bruxelle, dar trei tari - Germania, Olanda si Belgia - au anuntat ca se opun acestei aderari din cauza situatiei politice din Romania", a explicat un diplomat.

"Agenda a devenit inconsistenta si dintr-o data nimic nu mai justifica intalnirea ministrilor europeni", a subliniat un alt diplomat. Reuniunea ministrilor Justitiei prevazuta pentru ziua urmatoare a fost, de asemenea, anulata.

Presedintia cipriota a anuntat saptamana trecuta anularea celor doua reuniuni, dar nu a comunicat acest lucru presei.

Discutia privind aderarea Romaniei si Bulgariei a fost prevazuta pentru urmatoarea reuniune a ministrilor de Interne din octombrie, dar "subiectul nu este inca definitivat si nu va fi luata nicio decizie pana in anul urmator", a precizat un diplomat care a dorit sa isi mentina anonimatul.

Sustinerea de care se bucura in cadrul Comisiei Europene aderarea Romaniei si Bulgariei a devenit din ce in ce mai slaba si nimeni nu mai pledeaza in contextul actual pentru accelerarea luarii unei decizii, a adaugat diplomatul.

Aderarea Bulgariei este legata de cea a Romaniei, iar Sofia este, in consecinta, victima criticilor emise de membrii Schengen la adresa Bucurestiului, scrie AFP.