Sindicalistii de la metrou vor declansa conflictul de munca, ce poate merge pana la greva generala, daca Metrorex va trece in subordinea Primariei Capitalei fara asigurarea fondurilor necesare, a declarat, marti, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Radoi. La randul sau, si presedintele executiv al Sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a acuzat, marti, Primaria Capitalei de "actiuni iresponsabile" si a amenintat cu declansarea unor actiuni de protest in cazul in care municipalitatea va dispune disponibilizarea a 4.500 de angajati, potrivit Mediafax.

Liderul sindical a spus ca Metrorex nu a primit nicio precizare privind conditiile in care ar urma sa se faca transferarea de la Ministerul Transporturilor la Primaria Capitalei si ii acuza pe premierul Victor Ponta si pe primarul Sorin Oprescu de faptul ca "actioneaza in pripa", avand in vedere ca nu exista nicio hotarare de guvern si niciun document scris despre cum ar urma sa se faca acest transfer.

Sindicalistii au mai spus ca au solicitat de mai multe ori raspunsuri sau intrevederi cu reprezentantii Primariei Capitalei si cu cei ai Guvernului, dar niciodata nu au primit vreun raspuns.

Ion Radoi a precizat ca atunci cand se vorbeste despre un transfer, acesta presupune inclusiv transferarea de personal cu respectarea Contractului colectiv de munca, precum si transfer de capital, insa niciunul dintre cei doi oficiali nu a facut vreo referire la aceste aspecte: "Se iau hotarari in pripa. Spuneau ca toate metrourile din marile capitale se afla la primarie. Le amintesc insa ca la Londra metroul beneficiaza de o dubla subventie, de la municipalitate si de la guvern, iar la Madrid subventia este chiar tripla, pentru ca exista si un guvern local. Noi nu ne-am lamurit daca exista fondurile necesare pentru aceasta trecere", a spus presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou.

Ion Radoi a adaugat ca pentru prima data s-a afirmat ca la metrou vor fi cinci operatori privati, atragand atentia ca acest lucru ar insemnat "un mare risc" si ca peste tot in lume metroul apartine statului.

Sindicalistii de la metrou spun ca nu inteleg necesitatea acestui transfer atat timp cat acest sistem functioneaza fara probleme de 33 de ani. Radoi a mai spus ca directorii de la metrou au fost convocati la Guvern pentru a li se comunica transferul catre Primarie, insa nu au fost lasati sa vorbeasca: "Le mai amintim ca 70 la suta din metrou este obiectiv strategic si acesta este motivul pentru care s-a dispus sa ramana in ordinea Guvernului. Cred ca s-a uitat acest lucru. Noi aflam doar ca acest transfer trebuie facut foarte repede, odata cu autoritatea metropolitana, care de doi ani exista doar pe hartie, fara a avea vreun ban".

Liderul sindical a adaugat ca nu mai intelege nici necesitatea unui manager privat, atat timp cat oricum se doreste trecerea la Primarie. Radoi a anuntat ca sindicalistii de la metrou au decis sa fuzioneze cu cei de la RATB, existand deja un acord in acest sens pentru infiintarea Federatiei Sindicatelor Transporturi.

Premierul Victor Ponta declara, saptamana trecuta, ca in cazul Metrorex, discutia avuta in Guvern cu primarul general privind preluarea metroului de catre municipalitate a depasit "zona de principiu", precizand ca statul va asigura in continuare subventii si derularea investitiilor deja incepute, precum noul tronson catre Drumul Taberei. Autoritatea Metropolitana de Transport va trece in subordinea Primariei odata cu Metrorex, intentia fiind de a se introduce un bilet unic pentru toate mijloacele de transport. Regia locala de transport functioneaza deja in subordinea Primariei Capitalei.

  • Sindicalistii RATB ameninta cu proteste daca vor fi disponibilizati 4.500 de angajati

Si presedintele executiv al Sindicatului RATB, Vasile Petrariu, a acuzat, marti, Primaria Capitalei de "actiuni iresponsabile" si a amenintat cu declansarea unor actiuni de protest in cazul in care municipalitatea va dispune disponibilizarea a 4.500 de angajati. Liderul sindical a declarat ca 4.500 dintre cei 15.000 de angajati ai Regiei Autonome de Transport Bucuresti (RATB) ar urma sa fie disponibilizati, potrivit unor oficiali din Primaria Capitalei, lucru care ar duce la imposibilitatea functionarii regiei: "Noi vom reactiona, in mod prompt, vom recurge la toate mijloacele de lupta sindicala, pana la declansarea grevei", a spus Petrariu.

Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Radoi, a precizat ca sindicalistii de la metrou vor sustine protestele colegilor din RATB prin declansarea unei greve de solidaritate, care nu poate dura mai mult de o zi.

Ion Radoi a precizat ca disponibilizarile de la RATB ar putea avea legatura cu transferul Metrorex la Primaria Capitalei, respectiv cu faptul ca municipalitatea "ar incerca sa faca loc angajatilor de la metrou prin disponibilizarile de la RATB".

Reprezentantii sindicatului RATB au mai spus ca municipalitatea intentioneaza sa transforme regia de transport public in societatea comerciala si au solicitat ca in acest caz sa fie consultati, pentru a avea garantii ca locurile de munca nu vor fi puse in pericol.

Sindicalistii RATB sunt nemultumiti de finantarea regiei, spuncand ca subventiile pe care le primeste de la buget, pe langa faptul ca sunt reduse, nu vin la timp, ceea ce duce la existenta unor probleme cu baza materiala si parcul auto: "Avem multe mijloace de transport trase pe dreapta pentru ca nu avem fonduri pentru a le pune in trafic", a spus Petrariu.

El a adaugat ca nici macar pentru asigurarea unor conditii de munca normale nu sunt suficiente fonduri, precizand ca la capat de linie soferilor nu li se poate asigura nici macar apa sau toalete.

Vasile Petrariu a mai declarat ca exista un plan de investitii pentru anul 2012, insa pana in prezent nu s-a primit niciun leu: "Cerem primarului Sorin Oprescu o intrevedere, iar daca acest lucru nu va fi posibil, vom reactiona. Propunem infiintarea unei comisii socio-profesionale la nivelul Primariei Muncipiului Bucuresti", a precizat Vasile Petrariu.