Romania ar putea cumpara 9 avioane F16 second-hand de la Portugalia / Bulgaria ia in calcul doua oferte de la Germania si Italia pentru modele Eurofighter la mana a doua
Seful Statului Major, generalul Stefan Danila a declarat zilele trecute la TVR ca Romania ar putea cumpara 9 aparate F16 second-hand de la Portugalia.
Un calcul facut de specialistii din MApN arata ca Romania ar putea folosi aparatele de la portughezi inca 20 de ani, daca fiecare avion va zbura cel mult 200 de ore pe an.
Pentru operarea avioanelor primite de la portughezi, antrenamentul pilotilor, modernizarea pistelor si piese de schimb, Romania ar plati in jur de jumatate de miliard de dolari, mai informeaza TVR.
In declaratia sa din materialul video realizat de TVR, generalul Stefan Danila a precizat ca "Partea portugheza si-a exprimat disponibilitatea cu noua avioane pe care le au in exces. In functie de decizia politica, transferul se poate realiza, daca decizia se ia in anul acesta, vom avea avioanele pentru executarea misiunii catre sfarsitul lui 2017 si pilotii, personalul pregatit pentru executarea misiunii".
Fortele Aeriene din Portugalia dispun de 45 de avioane F-16 1/b Block 15, dintre care 20 (17 F-16 A si 3 F-16B) achizitionate in 1994 si 25 (21 F-16 A si 4 F-16B) achizitionate in 1999.
Bulgaria are oferte de la Italia si Germania pentru Eurofighter second-hand. Italia il vinde cu 12,5 miliaone euro bucata
In acest timp, Bulgaria ia in calcul doua oferte venite din partea Germaniei si a Italiei pentru a achizitiona avioane de lupta Eurofighter second-hand.
Potrivit site-ului otbrana.com citat de catre militar.infomondo.ro, Bulgaria a primit, cu ocazia spectacolului aerian international ce a avut loc intre 11-13 septembrie la Berlin si la care a fost prezenta si Angela Merkel, "cea mai buna oferta" pentru achizitionarea de avioane multirol Eurofighter second-hand. In acest caz, partea germana asteapta un raspuns cat mai curand din partea Bulgariei.
In plus, o delegatie italiana va face o vizita la Sofia saptamana urmatoare pentru a discuta despre o posibila achizitie de catre Bulgaria de avioane Eurofighter second-hand de la statul italian.
Potrivit sursei citate, italienii ofera avioanele Eurofighter second-hand la 12,5 milioane de euro bucata, insa aceste aparate ar urma sa nu fie dotate cu niciun un fel de echipament sau armament.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Sau sa ii investim cu cap,luand avioane noi de la suedezi (ca tot vrem atat de mult sa ii copiem) si cu un offset care sa creeze noi locuri de munca.
Dar mai bine bagam banii in Portugalia si apoi o sa incepem sa ii bafgam in reparatii.
Daca te uiti pe specificatii pe wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/General_Dynamics_F-16_Fighting_Falcon#Fire-control_radar
se poate vedea ce diferente exista intre versiuni.
Pe versiunea care au cumparat-o si arabii radarul e la generatia a 4-a(fata de varianta initiala) - radar AESA, motorul are 144kN puterea fata de 106kN varianta portughezilor, in cockpit ecrane monocrom de acum 30 de ani, versus head up display + ecrane de ultima generatie...etc.
Si in plus portughezii mai folosesc avioanele inca 5 ani. Pai mai au ei grija de ele cand stiu ca sunt deja vandute ? Probabil ca le forjeaza de le sar tablele.
mare idiotenie asta cu f16 la mana a 2a...
si eurofighter la mana a 2a?! cum zicea cineva cam ieftin...
Care este diferenta fata de solutia asta? Nici nu mai pot zice solutie bulgareasca pentru ca bulgarii s-au orientat mult mai bine.
Oamenii doar pentru ca accepta asemenea imbecili la conducere!
Deci suedezii ne dadeau 24 de avioane nou noute cu credit cu dobanda redusa si perioada de gratie la 1.2 miliarde de euro care implica si un program offset care lua de pe capul guvernului cel putin o fabrica care acum produce doar matreata si consuma bani de somaj si conservare, iar noi (politicieni sau alti trepadusi) alegem sa luam avioane F16 la a treia mana (nici Portugalia nu le-a luat de noi) la aceeasi bani si fara nici cea mai mica urma de offset.
Eu nu stiu cine a decis un asemenea rahat de decizie, dar este clar ca il platim de pomana!
Fara suparare, decat asa specialisti la CSAT, mai bine luati vreo doi maistri militari pensionari si or sa fie mai buni decat "perlele" alea de persoane decidente care viseaza F16 third hand la pret de avioane noi noute.
Nu se poate lua totusi Gripen si eventual le botezam Gripen F16?
60% din avionul JAS39 Gripen este de fapt componente folosite la F16 si astfel si licuriciul mare o sa fie satisfacut.
Care mai este problema? Nu functioneaza dezinformarea suficient de bine?
Uitati de F16 in speranta ca o sa cumparam F35 pt ca Romania nu o sa aibe bani sa dea 150 milioane $ pe un avion decat daca sunt second hand.
Faina faza aia ca daca nu zboara mai mult de 150 de ore pe an... In primul an au sa zboare 1000 de ore pentru ca trebuie facut antrenamentul la piloti.
Stupizi decidenti!
Ce timpit poate cumpara la mina a doua avioane de la portghezi ???,daca trebuie cumparate ,luati avioane noi,nu luati TEAPA ca in cazul FREGATELOR englezesti !!!.
Doar prostii invata din propriile greseli,iar romanii au talentul sa tot greseasca,si tot nu se invata,ia sa plateasca prostiile,atunci sa-i vedem !!!.
Cat despre IAR-99 este un avion de antrenament si atac usor la sol. In momentul in care a aparut pe piata, avea o aerodinamica de invidiat si statea excelent la manevrabilitate dar statea execrabil la avionica si motorizare. Pachetele de upgrade propuse au fost pe rand uitate, Comenzile facute producatorului au fost reduse treptat.
Lasand nationalismul deoparte, nu cred ca IAR-99 va putea face ce face un F-16, un MiG-29, un Su-27 sau Gripen deoarece este un avion proiectat pentru cu totul altceva. Ceausescu a construit Soimul pentru tari din lumea a 3-a.