Romania ar putea cumpara 9 avioane de lupta F16 second-hand de la Portugalia, a declarat la TVR seful Statului Major, general Stefan Danila care a precizat ca "daca decizia se ia anul acesta, vom avea avioanele pentru executarea misiunii catre sfarsitul lui 2017". Pentru operarea avioanelor primite de la portughezi, antrenamentul pilotilor, modernizarea pistelor si piese de schimb, Romania ar plati in jur de jumatate de miliard de dolari. In acest timp, Bulgaria a primit oferte de la Germania si Italia pentru achizitia de avioane Eurofighter second-hand. Oferta Italiei presupune avioane Eurofighter la 12,5 milioane de euro bucata, dar fara a fi dotate cu echipamente sau arme.

Foto:

Seful Statului Major, generalul Stefan Danila a declarat zilele trecute la TVR ca Romania ar putea cumpara 9 aparate F16 second-hand de la Portugalia.

Un calcul facut de specialistii din MApN arata ca Romania ar putea folosi aparatele de la portughezi inca 20 de ani, daca fiecare avion va zbura cel mult 200 de ore pe an.

Pentru operarea avioanelor primite de la portughezi, antrenamentul pilotilor, modernizarea pistelor si piese de schimb, Romania ar plati in jur de jumatate de miliard de dolari, mai informeaza TVR.

In declaratia sa din materialul video realizat de TVR, generalul Stefan Danila a precizat ca "Partea portugheza si-a exprimat disponibilitatea cu noua avioane pe care le au in exces. In functie de decizia politica, transferul se poate realiza, daca decizia se ia in anul acesta, vom avea avioanele pentru executarea misiunii catre sfarsitul lui 2017 si pilotii, personalul pregatit pentru executarea misiunii".

Fortele Aeriene din Portugalia dispun de 45 de avioane F-16 1/b Block 15, dintre care 20 (17 F-16 A si 3 F-16B) achizitionate in 1994 si 25 (21 F-16 A si 4 F-16B) achizitionate in 1999.

Bulgaria are oferte de la Italia si Germania pentru Eurofighter second-hand. Italia il vinde cu 12,5 miliaone euro bucata

In acest timp, Bulgaria ia in calcul doua oferte venite din partea Germaniei si a Italiei pentru a achizitiona avioane de lupta Eurofighter second-hand.

Potrivit site-ului otbrana.com citat de catre militar.infomondo.ro, Bulgaria a primit, cu ocazia spectacolului aerian international ce a avut loc intre 11-13 septembrie la Berlin si la care a fost prezenta si Angela Merkel, "cea mai buna oferta" pentru achizitionarea de avioane multirol Eurofighter second-hand. In acest caz, partea germana asteapta un raspuns cat mai curand din partea Bulgariei.

In plus, o delegatie italiana va face o vizita la Sofia saptamana urmatoare pentru a discuta despre o posibila achizitie de catre Bulgaria de avioane Eurofighter second-hand de la statul italian.

Potrivit sursei citate, italienii ofera avioanele Eurofighter second-hand la 12,5 milioane de euro bucata, insa aceste aparate ar urma sa nu fie dotate cu niciun un fel de echipament sau armament.