Introducerea din acest an a Bacalaureatului Profesional nu va avea "absolut nicio consecinta" din punctul de vedere al angajatorului, a declarat pentru HotNews.ro Radu Merica, presedintele Camerei de Comert Romano-Germane. "Conteaza substanta din spate, nu hartia ca atare. La fel cum astazi stim cu totii ca absolventii anumitor universitati particulare nu au absolut nicio pregatire", este de parere Merica. Potrivit acestuia, prin aprobarea acestui proiect de lege "se pune un pic caruta in fata cailor: intai creezi un examen si apoi creezi curriculumul".

Radu MericaFoto: Agerpres

Amintim ca Senatul a aprobat astazi, 17 septembrie, legea care prevede introducerea Bacalaureatului Profesional. Senatul este camera decizionala, astfel ca este posibil ca acest tip de Bacalaureat sa fie introdus incepand chiar cu acest an scolar. Legea le da elevilor posibilitatea de a opta intre Bacalaureatul National, diploma cu care pot da la facultate, si Bacalaureatul Profesional, care nu le da drept de acces in universitati.

Cele mai importante declaratii acordate HotNews.ro de catre Radu Merica, presedintele Camerei de Comert Romano-Germane:

  • Aici se pune un pic caruta in fata cailor: intai creezi un examen si apoi creezi curriculumul.
  • In Legea Educatiei Nationale se prevedea un bacalaureat de meserii, dar care urma sa fie introdus de astazi in patru ani. Insemnand ca cei care sunt astazi in clasa a IX-a stiu ce ii asteapta in 4 ani, insemnand ca se formeaza un curriculum, se formeaza o intreaga strategie de pregatire pentru cei care in final vor avea un alt tip de bacalaureat, de nivel inferior bacalaureatului general, dar care le da posibilitatea sa urmeze scoli de subingineri sau altceva.
  • Eu am si o experienta universitara, am fost 4 ani asistent universitar in Munchen, deci mi se pare foarte suspect sa treci prin Parlament azi un nou tip de examen care se va sustine de la anul. Asta inseamna ca elevii de clasa a XII-a decid astazi daca vor opta pentru Bacalaureat Profesional sau National?
  • Deci eu sunt elev de clasa a XII-a, am inceput anul scolar, si astazi ce decizie iau, incerc la ala, daca nu il iau ma duc la celalalt?
  • Mie nu mi se pare o idee stralucita si nu stiu care e scopul. Toti angajatorii vor sti ca Bacalaureatul Profesional este o inventie peste noapte.
  • Conteaza substanta din spate, nu hartia ca atare. La fel cum astazi stim cu totii ca absolventii anumitor universitati particulare nu au absolut nicio pregatire. Chiar daca au o diploma de o forma frumoasa, fondul problemei ramane.
  • Asa puteam sa le spunem si profesori doctori docenti de la anul, nu? Dar el cand sta in fata mea stiu ca nu este profesor doctor docent.
  • Ar fi o mare eroare sa avem absolventi de Bacalaureat nepregatiti care sa isi incerce norocul studiind in alte tari si sa fie prinsi cu coada intre picioare. Atunci discreditam tot sistemul de invatamant din Romania. Asta e un mare risc. 
  • Proiectul Scolii Profesionle care a inceput in aceasta toamna este o idee buna si in spiritul a ceea ce a cerut mediul economic in toti acesti ani de cand ne luptam sa reintroducem scolile profesionale. Mai mult, elevii care opteaza pentru Scoala Profesionala se pot intoarce pe ruta Bacalaureatului normal. Sa vedem in ce forma va continua.
  • Ideea este ca atunci cand iti cauti un loc de munca, pe langa diploma - care trebuie sa asigure o garantie de seriozitate si aici e marea responsabilitate a celor din invatamant, sa nu discrediteze sistemul de invatamant - viitorul patron cam stie la ce sa se astepte.
  • Daca ai urmat cursuri de pregatire in care faci dovada faptului ca ai avut si teorie, si practica, si ca ai invatat o meserie in cadrul unei scoli profesionale sponsorizate de firma X, Y din judetul Sibiu, Botosani, Brasov, unde sunt agenti economici care deja au implementat sistemul impreuna cu inspectoratele scolare judetene, prezinti o anumita garantie ca intr-adevar ai trecut printr-un program de pregatire si faci dovada abilitatilor pe care le-ai acumulat in acei doi ani.
  • Daca pur si simplu vii cu o diploma de Bacalaureat Profesional e posibil sa nu te creada angajatorul. In final, nu conteaza ce diplome ai, angajatorul se lamureste foarte repede daca diploma aia are si o substanta in spate.
  • Din punct de vedere practic, orice angajator doreste ca angajatii sa le aduca din prima zi de lucru o valoare adaugata, nu doar sa ia tineri pe care sa ii scolarizeze pe banii lor, dupa care jumatate pleaca in Spania, jumatate se fac soferi de taxi si bodyguarzi.
  • Ideal este o meserie sa fie invatata corect, practicata corect si atunci o sa vada si respectivii absolventi ca chiar si cu o meserie, nu neaparat cu studii superioare, poti sa ai un nivel de viata foarte decent, asa cum se si intampla in toata Uniunea Europeana.
  • Eu cunosc foarte multi meseriasi in Germania care castiga mult mai mult decat inginerii si incep sa realizeze venituri la o varsta relativ tanara.
  • Se confirma oarecum obiceiul politicienilor, care cum vin pornesc de la ideea ca tot ce s-a facut inaintea lor a fost prost si schimba. Cateodata se mai fac si lucruri bune care nu trebuie neaparat schimbate, dar asta este.

Citeste si: