Agentiile evita sa duca turistii straini in Centrul Vechi din Capitala din cauza hotilor de buzunare
"Cand vin turistii straini in Bucuresti, ii ducem in tururi de oras, care dureaza, in medie, cam patru ore. Palatul Parlamentului este o mare atractie, Patriarhia, fostul palat regal, Arcul de Triumf, dar si Muzeul Satului, unde se mai odihnesc, pentru ca au si ei o varsta. Cam patru ore dureaza un tur al Bucurestiului", a explicat George Marginean, proprietarul agentiei Karpaten Turism, specializata in aducerea turistilor straini in Romania.
El a spus ca majoritatea turistilor straini care ajung in Romania in excursii de grup sunt persoane de varsta a treia.
"In Centrul Vechi nu-i ducem. Am avut foarte multe grupuri pe care le-am dus acolo si s-au inregistrat foarte multe furturi. Sunt hoti de buzunare care, cum vad turistii straini, care sunt in general batranei, le fura portofelele, aparatele de fotografiat, cartile de identitate, pasapoartele, si avem dureri de cap. E foarte periculos si evitam sa-i ducem acolo. Dar nu doar la noi se intampla asta, pentru ca si in alte capitale sunt hoti de buzunare", a adaugat Marginean.
Si Mircea Vladu, directorul general al Prestige Tours, agentie care aduce straini in Romania, confirma ca riscul de furt este mai ridicat in Centrul Vechi, din cauza strazilor inguste si a aglomeratiei.
"Se fura orice, de la portofele la camere foto. Noi le spunem turistilor pe care ii ducem acolo sa fie atenti la genti si la buzunare. Este o zona cu risc foarte ridicat de furt. Unii turisti vor, cu toate acestea, sa mearga si in Centrul Vechi, desi un tur clasic de Bucuresti include Palatul Parlamentului, Muzeul Taranului Roman, si bulevardele principale - Calea Victoriei si Magheru", a mai spus el.
Vladu afirma ca cei mai multi turisti straini care ajung in Bucuresti sunt germani, britanici, americani si austrieci, si sunt, in general, persoane de varsta a treia. Printre turistii straini care au vizitat Capitala anul trecut s-a numarat si o americanca de 101 ani.
"Centrul Vechi are, cu toate acestea, potential turistic, insa pe langa baruri si restaurante ar trebui sa apara si magazine de suveniruri. De asemenea, unele cladiri, aflate in paragina, ar trebui restaurate, iar pentru siguranta turistilor ar trebui marit numarul de echipe de politie in zona", a adaugat directorul agentiei de turism.
Simion Giurca, seful Biroului de Promovare Turistica a Romaniei in Austria, spune ca acolo unde exista un flux turistic consistent, indiferent despre care dintre destinatiile turistice este vorba, nu vor intarzia sa apara furturile si prostitutia.
"Aceste fenomene sunt universale si nu au vreo legatura cu anumite deprinderi, carora noi, romanii, avem tendinta sa le dam o dimensiune nationala. Furturi din buzunare se practica pe scara mare in toate destinatiile turistice urbane majore, de la Roma la Viena si de la Paris la Barcelona. Acestea sunt considerate de turisti delicte minore si nu influenteaza, in general, decizia de a calatori intr-un astfel de loc. Turistii trebuie informati despre acest risc. Centrul Vechi s-a dezvoltat ca un veritabil magnetic turistic, care da Capitalei personalitate, sarm si culoare. Prezenta unor politisti care sa patruleze prin zona ar linisti turistii si ar descuraja, macar partial, hotii", a incheiat Giurca.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Pai ei nu "patruleaza" decit cu un automobil sub fese si dau cu "cashcheta" de pamint in functie de cum le-au mers "afacerile" cu hotii pe care-i oblojesc.
1. Dacă reprezentanţii Primăriei Bucureşti şi-ar face treaba şi nu ar închide ochii (la figurat, fireşte!), străzile nu s-ar mai îngusta atât de tare ca acum, când mesele se întind peste tot iar calea de trecere măsoară sub un metru în lăţime, pe mijlocul străzii, creând înghesuială şi condiţii excelente pentru hoţii de buzunare. Nici nu vreau să mă gândesc la un atac de panică sau incendiu, s-ar lăsa cu morţi şi răniţi. Şi ar răspunde în primul rând cei plătiţi de Primărie să vegheze la respectarea legalităţii. Chiar dacă ar scăpa de condamnări, pe ochi frumoşi, procesele civile de daune i-ar distruge pe toată viaţa. Aşa că, atenţie!.
2. Poliţia din Centrul Vechi ar trebui suplimentată semnificativ, iar agenţii - în uniformă dar mai ales în civil - ar trebui să-i împiedice pe delincvenţii cunoscuţi şi dovediţi să intre în zonă, fără alte Iexplicaţii. Aşa ca şi huliganii la meciurile de fotbal. In definitiv, Centrul Vechi produce enorm ca impozite şi taxe proporţional cu suprafaţa sa, atrage ca un magnet turişti tineri şi bătrâni de pretutindeni, aşa că bani trebuie să se găsească pentru protecţia vizitatorilor şi a afacerilor din zonă.
În incheiere nu pot să nu remarc faptul că în mai puţin de o lună iata ca au aparut trei subiecte fierbinti legate de turismul incoming in Romania - decesul tinerei japoneze, lapidarea cicliştilor din Canada, Australia şi Noua Zeelandă şi problemele din Centrul Vechi. Toate implicând, citim în relatările de presă, oameni plătiţi de Stat care nu-şi fac treaba. Consider că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului trebuie să ia măsuri radicale fără intarziere, pentru a pune lucrurile la punct.
Si sa-l faca siveco
Si as adauga ca faptul ca apar aceste probleme legate de de turismul incoming arata in primul rand ca el exista, mai timid probabil dar exista. Sper sa creasca.
Faptul ca este criza si turistii cauta destinatii mai ieftine ar putea fi o sansa pentru Romania, cu conditia sa oferi totusi ceva de banii aia.
De multe ori reactiile la hotie si alte infractiuni e ceva in genul: "Victima a fost neatenta, victima nu s-a protejat corespunzator, victima a atras atentia hotilor, victima a actionat provocator."
In fine, e o tzara in care victima e cel putin la fel de vinovata ca si hotzul.
Serios acum, ce sa vada turistii acolo? Singurele manifestari "culturale" sunt injuraturile (de-a dreptul "poetice" unele dintre el) si muzica urlata din difuzoare, cat mai tare ca sa-l acoperi pe vecin.
Sa ne reamintim si ca nu exista cosuri de gunoi, inghesuiala ca la concert cu tentative de pipaiala, diverse mirosuri, fum de tigara si inevitabil, tigani. Ca sunt mari sau puradei, sunt gramada peste tot, vorbind tare, injurand, scuipand seminte, devenind violenti daca beau mai mult.
Da, cu siguranta zona este o "atractie" turistica, merita inclusa in turul Bucurestiului.
oamenii, peste tot in lume, sunt la fel: fac si ei ce pot, cum pot. la noi s-a putut numai frunza.
Mai exista din cind in cind cite un caz dar inainte era vestul salbatic,,,
De ci, solutia : Jandarmeria.