Optiunea guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este ca Romania sa fie in "interiorul" Uniunii Bancare, a declarat vineri, la Bruxelles, presedintele Traian Basescu, care a precizat ca a discutat cu seful bancii centrale despre propunerea avansata recent de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

"Am discutat cu guvernatorul BNR, care gestioneaza si reglementeaza sistemul bancar. Optiunea guvernatorului BNR este sa fim in interiorul Uniunii Bancare", a raspuns Basescu, solicitat de un ziarist sa ofere detalii despre acest proiect.

Presedintele a precizat ca va exista "o intrare in trepte" a statelor europene in aceasta uniune. "Va fi o discutie zona euro cu drept de vot, zona non-euro cu sau fara drept de vot", a adaugat acesta.

Declaratia sa vine la o zi dupa ce afirmase ca atat proiectul uniunii bancare, cat si Mecanismul European de Stabilitate, recent avizat de Curtea Constitutionala a Germaniei, "avantajeaza Romania".

"MES se adreseaza statelor in dificultate, cu datorii mari, si suntem interesati ca aceste state sa aiba solutii convenabile atunci cand sunt in dificultate, pentru ca Romania exporta in aceste state, cum de asemeni nu avem nici un motiv sa fim impotriva uniunii bancare, ceea ce va duce la o atenta supraveghere a bancilor din zona euro si nu numai", spunea seful statului, in prima conferinta de presa sustinuta dupa referendumul esuat de demitere a sa, sustinuta joi la Palatul Cotroceni.

"Avem o singura rezerva: procesul uniunii bancare sa nu se realizeze strict doar pentru statele si tarile din zona euro", adaugase Traian Basescu.