Toate fortele politice din Romania, aflate la guvernare sau in opozitie, trebuie sa actioneze cu responsabilitate si retinere si sa se concentreze "foarte ferm" asupra nevoii urgente de a restabili stabilitatea intitutionala si politica, dupa revenirea lui Traian Basescu la presedintie, a declarat vineri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dupa intalnirea cu seful statului roman, care efectueaza o vizita la Bruxelles.

Traian Basescu si Jose Manuel Barroso, la BruxellesFoto: Comisia Europeana

"Presedintele Barroso si-a exprimat ingrijorarile legate de recentele evenimente politice din Romania si imaginea pe care acestea au creat-o pentru partenerii din Uniunea Europeana. El a subliniat clar ca CE nu va face niciun compromis in ceea ce priveste nevoia ca toate statele membre sa respecte domnia legii, independenta justitiei si respectarea regulilor constitutionale. Presedintele Barroso a subliniat importanta unui cadrul legal si politic stabil pentru credibilitatea Romaniei si pentru situatia economica si financiara" a tarii, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.

Seful executivului european a subliniat, de asemenea, importanta continuarii eforturilor legate de indeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare si Verificare si faptul ca CE va continua sa monitorizeze situatia din Romania in lunile urmatoare.

In ceea ce priveste Cadrul Financiar Multianual, Jose Manuel Barroso a evidentiat nevoia unui buget ambitios pentru Uniunea Europeana, care sa poata garanta politici "ambitioase" de coeziune si oferi instrumente pentru crestere si competitivitate in Europa.

In cadrul intalnirii cu Traian Basescu, presedintele CE a reafirmat sprijinul pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen dar si nevoia intaririi capacitatii de atragere a fondurilor europene.