Ministrul francez de Interne Manuel Valls si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, au vizitat, joi, o scoala din Campia Turzii unde este implementat un proiect european de integrare a romilor si au mers intr-un cartier locuit romi, intrand in mai multe case, transmite Mediafax. Valls a declarat ca problema romilor din Romania trimisi acasa din Franta este una complexa si care nu poate fi rezolvata in cateva luni, iar pentru rezolvarea acesteia nu discursurile conteaza si nici acuzatiile.

"Problema romilor din Romania trimisi din Franta este una complexa si care nu poate fi rezolvata in cateva luni. Este una cunoscuta de mai multe decenii. Pentru aceasta nu discursurile conteaza, ci nici acuzatiile. Noi nu stigmatizam nici romii si nici Romania. Franta are o politica de evacuare a taberelor ilegale, de a-i conduce la frontiera, lupta impotriva crimei organizate si face eforturi de integrare in Franta. Suntem constienti ca eforturile trebuie facute intai de toate aici, iar acesta este mesajul autoritatilor romane", a spus Valls.

Intrebat daca Franta va continua politica de implementare a unor programe de reintegrare a romilor sau pe cea de expulzare a acestora in Romania, Valls a declarat ca ambele solutii sunt luate in considerare.

"Amandoua vor fi continuate cu respectarea regulilor europene si franceze. Majoritatea romilor care sunt in Franta trebuie sa revina in tarile de origine", a spus el.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene al Frantei, Bernard Cazeneuve, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca problema integrarii romilor nu este una care vizeaza doar cooperarea franco-romana, ci mobilizarea tuturor actorilor implicati, si anume colectivitatile teritoriale care pot sa colaboreze cu autoritatile romane, Guvernul Romaniei care se implica si isi asuma niste responsabilitati, Guvernul francez, si nu in ultimul rand Uniunea Europeana.

Cazeneuve a afirmat ca problema romilor a fost inscrisa pe ordinea de zi a viitorului Consiliul al ministrilor de externe din UE.

Anterior conferintei de presa, consilierul de stat al premierului Victor Ponta Damian Draghici a declarat ca ministrul de Interne al Frantei si cel al Afacerilor Europene au venit la Campia Turzii pentru a vedea un exemplu de bune practici care sa fie preluat si extins in mai multe judete din Romania.

"Francezii se vor implica in acest proiect pentru ca este unul de buna practica. Este un proiect prin care copiii romi sunt ajutati sa se integreze si sa vina la scoala. Cel mai important lucru pentru romi este educatia. Se incearca gasirea unor modalitati prin care statul roman si cel francez sa coopereze de asa natura astfel incat sa nu mai existe aceasta problema, acest cerc vicios, noi ii trimitem la ei, ei ii retrimit la noi", a spus Draghici.

El a afirmat ca pentru romii din Romania trebuie sa fie gasita o modalitate prin care sa li se asigure locuri de munca si case unde sa fie integrati, in Romania, iar daca ajung in Franta si nu comit infractiuni si acolo sa fie tratati la fel, "sa aiba un loc de munca, educatie si o casa".

Cei doi ministri francezi ai noului Guvern socialist au venit in Romania pentru a incerca sa trateze in mod direct problema romilor, relansata in aceasta vara in Franta prin evacuarea taberelor, urmata de expulzari.

Manuel Valls si Bernard Cazeneuve au vizitat Scoala "Pavel Dan" din Campia Turzii, unde este implementat un proiect cu finantare europeana privind integrarea romilor, intitulat "Close to school".

In acest proiect, 205 copii de etnie roma si non-roma sunt sprijiniti pentru a fi integrati in societate, acesta fiind derulat pe o perioada de doi ani, intre decembrie 2011 pana in august 2013, costurile totale depasind 270.000 de euro.

Cei doi ministri francezi au vizitat mai multe clase unde invata elevi romi si au incercat sa stea de vorba cu acestia si chiar sa ii ajute sa coloreze niste desene. De asemenea, cei doi oficiali francezi au vizitat cantina scolii si locurile de depozitare a alimentelor.

Ministrul francez de Interne Manuel Valls a precizat ca impresiile dupa vizitarea scolii sunt pozitive, confirmand asteptarile partii franceze.

"Proiectul de la Campia Turzii este un exemplu despre ceea ce trebuie facut, ceea ce trebuie sustinut de UE, iar colectivitatile locale franceze pot sa se implice in proiect", a afirmat el.

Valls a adaugat ca partea franceza se va implica financiar in proiectul "Close to school" de la Scoala "Pavel Dan" cu suma de 10.000 de euro, urmand sa fie implementate la nivel national mai multe proiecte de acest tip.

Ulterior, Valls si Cazeneuve, insotiti de viceprimarul din Campia Turzii Dorin Lojigan si de prefectul de Cluj, Ioan Vuscan, au mers in cartierul Lut, unde locuieste o importanta comunitate de romi. Aici, acestia au intrat in mai multe case pentru a vedea conditiile in care locuiesc membrii etniei.

Mai multi romi li s-au plans oficialilor francezi ca nu au bani sa isi intretina copiii la scoala si le-au cerut ajutorul pentru a-si gasi un loc de munca.

"Nu am bani, sa ne dea de lucru, ca daca nu, mergem in Franta", a spus o femeie de etnie roma.

Seful statului roman le-a spus celor doi oficiali francezi ca Bucurestiul nu poate accepta formulari de genul "Romania e responsabila de alungarea populatiei de etnie roma", Basescu precizand: "Romania nu-si alunga niciun cetatean de pe teritoriul ei".

La randul sau, premierul Victor Ponta a asigurat ca Guvernul nu se "derobeaza" de responsabilitatea care-i revine in ceea ce priveste integrarea romilor si a apreciat ca viitorul comunitatilor de romi trebuie sa fie in Europa, dar in principal in tara de origine.

La finalul intalnirii cu Victor Ponta, ministrul de Interne Manuel Valls a spus ca Franta va continua sa desfiinteze tabere ilegale de romi si sa ii conduca pe membrii acestei comunitati, "fortat sau ajutati", la granita pentru a se intoarce in tara de origine, dar va derula si programe de angajare sau scolarizare, atunci cand este nevoie.

"Trebuie eliminate orice demagogie si stigmatizare si trebuie sa gasim solutii foate concrete. Dorim ca, impreuna cu autoritatile romane, sa transmitem opiniei publice mesajul ca sunt facute eforturi pentru o solutie de reintegrare a romilor in tara lor de origine", a spus ministrul francez de Interne Manuel Valls.

Comunitatea de romi in Franta este estimata la aproximativ 15.000 de persoane. Manuel Valls a recunoscut ca daca mii (de romi) au parasit teritoriul francez de la instalarea la putere in mai 2012 a Guvernului socialist sunt "si altii care au sosit".

Marti, acesta a declarat ca Franta "nu poate primi toata mizeria lumii si a Europei", el spunand ca, inainte de sfarsitul lunii septembrie, 7.000 de romani sau bulgari vor fi repatriati prin sistemul de ajutor pentru reintoarcere.

In aceasta vara, mai multe tabere de romi au fost evacuate de catre politie, suscitand un disconfort in cadrul taberei de stanga si protestul unor asociatii, in timp ce politica de expulzari colective in perioada lui Nicolas Sarzkozy a provocat critici aspre din partea Comisiei Europene.

La sfarsitul lui august, Manuel Valls a anuntat, referitor la Romania si Bulgaria, ca vrea "sa inteleaga de ce nu se desfasoara politici de insertie puternice". Anterior, el a acuzat "tarile de origine" ca implimenteaza "politici care discrimneaza de decenii aceste populatii", confruntate cu saracia, somajul si analfabetismul.