S.O. Vintu si Liviu Luca, trimisi in judecata pentru spalare de bani si delapidarea Petromservice. Care era circuitul banilor si cine erau "beneficiarii finali"

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 13 septembrie 2012, 12:14 Actualitate | Esenţial

Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vantu
Foto: fslipetrom.ro si Agerpres
Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan, fostii directori ai Petromservice Gheorghe Supeala si Zizi Anagnostopol au fost trimisi in judecata pentru spalare de bani si delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro, anunta Mediafax.

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus trimiterea in judecata a lui Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan, Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Bogdan Radu Negrutzi, Gheorghe Supeala, Raichovich Graziano Rino, Zizi Anagnastopol, Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca si Daniela Lacramioara Brasoveanu, pe care ii acuza de spalare a banilor si delapidare, prejudiciu produs SC Petromservice SA fiind de 83.518.369,96 euro, potrivit expertizei contabile intocmite in cauza.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achizitia a 49,35% din actiunile societatii realizata prin intermediul companiei Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real in sensul prevazut de Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE.

"In acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioara desfasurata de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, director general si director financiar", se arata intr-un comunicat de presa de jopi al Parchetului instantei supreme.

Anchetatorii au stabilit ca Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de catre Sorin Ovidiu Vintu, care a finantat preluarea pachetului de actiuni.

Un rol important in administrarea SC Petromservice SA avea si Octavian Turcan
, persoana apropiata de Vintu, care intermedia relatia inculpatilor cu companiile inmatriculate in Cipru pe care le controlau si cu bancile din aceasta tara, au precizat procurorii

In cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vandut  activitatea de servicii petroliere, in schimbul careia a primit suma totala de aproximativ 325 milioane euro.

"Intrucat, in aceeasi perioada, impotriva societatii erau in curs de desfasurare numeroase proceduri de executare silita pentru drepturile salariale restante obtinute de catre angajati prin intermediul unor hotarari judecatoresti, inculpatul Luca Liviu a hotarat ca lichiditatile societatii sa fie transferate in patrimoniul unor companii controlate de Vintu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume sa ajunga in posesia salariatilor sau sa fie distribuite ca dividende actionarilor minoritari", au precizat procurorii.

In acest scop, Liviu Luca a conceput, cu ajutorul lui Vintu si Turcan, un plan pentru a transfera sumele aflate in conturile SC Petromservice SA in conturile unor societati off shore controlate de inculpati, sub pretextul achizitiei unor actiuni cotate la bursa.

Astfel, potrivit probelor administrate de procurori, in perioada 2008 - 2009, Liviu Luca, in calitate de actionar majoritar, Sorin Mihai, Ioan Bohalteanu, Bogdan Negrutzi, Gheorghe Supeala, Raichovich Rino, in calitate de membri ai Consiliului de Administratie, si Zizi Anagnastopol, in calitate de director financiar al SC Petromservice SA, au dispus incheierea mai multor contracte prin care societatea a achizitionat actiuni cotate la bursa emise de sapte societati din Republica Moldova, la un pret de aproximativ noua ori mai mare decat valoarea la care aceste actiuni erau tranzactionate in aceeasi perioada la Bursa de Valori a Moldovei.

"Scopul urmarit prin aceste tranzactii a fost ca sumele sa ajunga in patrimoniul inculpatilor
Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian", arata procurorii Parchetului instnatei supreme.

In acest mod, Petromservice a platit suma totala de 94.325.439,75 de euro pentru actiuni, pe care le-ar fi putut cumpara in schimbul sumei de 10.807.069,79 euro daca ar fi realizat achizitia direct de pe bursa.      

Actiunile erau achizitionate de pe bursa de catre Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, folosind sume avansate de catre partea vatamata, si erau revandute dupa cateva zile catre SC Petromservice SA la preturi care erau majorate uneori de 50 de ori. Probele cauzei au relevat ca aceste achizitii nu erau utile pentru activitatea partii vatamate, ci au reprezentat doar un mijloc de a trafica activele partii vatamate in interesul altor persoane.

Contractele au fost incheiate cu putin timp inainte de intrarea companiei in insolventa, in conditiile in care inculpatii cunosteau ca datoriile catre salariati nu pot fi achitate si ca insolventa este iminenta.

Procurorii ii mai acuza pe Vintu si Turcan ca au contribuit la traficarea bunurilor din patrimoniul partii vatamate prin conceperea mecanismului financiar folosit, punerea la dispozitie a companiilor straine care au intermediat achizitiile, identificarea societatilor moldovenesti ale caror actiuni urmau sa fie achizitionate si realizarea formalitatilor pe care le presupuneau tranzactiile. Toate companiile care au intermediat achizitiile de actiuni erau controlate de Vintu si Turcan, care aveau calitatea de beneficiari reali ai acestor societati, potrivit datelor rezultate din cauza.

"In acest mod, inculpatii Luca Liviu, Vintu Sorin Ovidiu si Turcan Octavian controlau atat cumparatorul, cat si vanzatorii actiunilor, ceea ce le-a permis sa stabileasca arbitrar pretul platit si sa transfere sumele de bani din patrimoniul S.C. Petromservice S.A. in patrimoniile proprii (conturile personale ale lui Vintu Sorin Ovidiu sau conturi ale unor societati controlate de inculpatii Vintu Sorin Ovidiu, Luca Liviu  si Turcan Octavian)", au mai aratat procurorii.

Transferul s-a realizat prin operatiuni repetate, care au avut scopul de a ascunde originea sumelor de bani si de a le reintroduce in circuitul comercial in Romania dupa ce au fost reciclate sub aparenta unor finantari acordate catre persoanele juridice romane controlate indirect de Vintu Sorin Ovidiu, in special SC Imobiliar Network SA si SC Realitatea Media SA.

Banii au fost transferati prin operatiuni de tip suveica
, in regim repetat structurat pe mai multe verigi, in cadrul carora aceleasi sume au fost reciclate de mai multe ori prin transferuri repetate intre companiile controlate de inculpati. In unele situatii, aceeasi suma a fost transferata de cinci ori prin conturile acelorasi societati in decurs de o luna, pentru a crea impresia ca s-au efectuat cinci plati diferite.

Procurorii ii acuza pe Mihai Viorel Ramboaca, Razvan Florin Ramboaca si Daniela Lacramioara Brasoveanu ca au contribuit la savarsirea faptelor prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru intreprinderile din Republica Moldova cu incalcarea normelor specifice acestei activitati si in care au atestat imprejurari nereale, pentru a denatura valoarea societatilor din Republica Moldova.

"In acest mod s-a urmarit ca inculpatii sa nu fie trasi la raspundere penala, urmand ca rapoartele sa serveasca drept o justificare a pretului platit in eventualitatea unui control ulterior", au precizat procurorii

Totodata, procurorii sustin ca prin falimentarea controlata a societatii au fost prejudiciati indirect salariatii, care nu si-au putut valorifica drepturile recunoscute prin hotarari judecatoresti si ceilalti creditori ai societatii, care nu isi pot valorifica creantele.

Conform tabelului definitiv al creantelor, PSV Company SA avea datorii totale de aproximativ 150 de milioane de euro, dintre care aproximativ 98 de milioane de euro catre bugetul consolidat al statului.

De asemenea, au fost fraudati indirect si actionarii minoritari ai SC Petromservice S.A. (aproximativ 72.000 de membri ai Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom S.A. si 7.000 de actionari persoane fizice), care nu au incasat dividendele ce li se cuveneau in urma vanzarii serviciilor petroliere si carora le-a fost diminuata semnificativ valoarea actiunilor.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

4064 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Ce oameni (Joi, 13 septembrie 2012, 12:42)

  nano2k [utilizator]

  Cu siguranta toti cei citati mai sus sunt oameni inteligenti si destepti, alfel nu ar fi furat atata.

  Insa ei in loc sa isi foloseasca aceste calitati pentru scopuri mai bune (ex: conducerea unor firme puternice si sanatoase in sectorul privat) au preferat sa isi consume energiile furand. Acum si le consuma aparandu-si furaciunile.

  Chiar de nu o sa faca pârnaie, ma intreb eu: oare a meritat?
  • 0 (0 voturi)    
   a meritat (Vineri, 14 septembrie 2012, 7:40)

   adrian_rolland [utilizator] i-a raspuns lui nano2k

   Crezi ca se va recupera ceva din banii respectivi, vor fi confscate averi?? Nope, faci 2-3-5 ani de inchisoare, iese ca s-a comportat bine si ramin cu zecile de milioane de euro in conturile din AFARA. Desigur, nimeni din sstemul bancar romanesc nu a observat iesirea acestor bani din tara in conditiile in care fiecare transfer de peste 10000 de euro / dolari trebuie sa fie justificat.
 • +3 (3 voturi)    
  oare o sa il vedem pe acest borfas in puscarie? (Joi, 13 septembrie 2012, 12:45)

  warchild [utilizator]

  pentru totdeauna? am obosit sa tot citesc stiri despre acest imbecil!
 • +4 (4 voturi)    
  speram .. (Joi, 13 septembrie 2012, 12:59)

  Catalin_N [utilizator]

  Sper ca justitia sa le dea ce merita si sa recupereze cat mai mult din prejudiciu. Pacat de muncitorii care nu si-au mai incasat drepturile salariale atunci cand trebuia.

  Bratul lung al Legii i-a ajuns pana la urma.
  Bravo Justitiei! Tineti-o tot asa ca sa-i potoliti pe astia care ne tot fura tara!
 • +3 (3 voturi)    
  Praf in ochi (Joi, 13 septembrie 2012, 13:15)

  gigi_muschi [utilizator]

  Cat timp e tanti pivniceru la justitie astia doi nu cred ca vor fi condamnati vreodata.(Vezi nastase cu matusa tamara, patriciu, etc.)
 • +2 (2 voturi)    
  Asteptindu-l pe Varan (Joi, 13 septembrie 2012, 13:27)

  Trojan.H [utilizator]

  Cind? Nu mai am rabdare. Abia astept.
 • +1 (1 vot)    
  reteta noastra (Joi, 13 septembrie 2012, 13:28)

  sile1 [utilizator]

  Capitalism < MADE IN ROMANIA>

  Sunt curios cati ani de puscarie vor primi protagonistii afacerilor necinstite de la PSV, unu-doi ani cu suspendare si-o muatrare scrisa ?


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri