Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a ajuns la Oltchim in jurul orei 13.00, fiind primit cu huiduieli de cei aproximativ 500 de protestatari, care au strigat "Hotii, hotii!", transmite Mediafax. Unul dintre acestia a lesinat si s-a lovit la cap in cadere, fiind scos cu targa din randul protestatarilor. Joi dimineata se aflau in greva foamei 15 angajati ai Oltchim, in semn de protest fata de situatia economica in care se afla combinatul.

UPDATE Pop a declarat, in cadrul unei discutii cu reprezentantii Comitetului de criza de la Oltchim, ca informatia vehiculata de mass-media conform careia Remus Vulpescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, ar fi semnat vreun act cu actionarul minoritar PCC este falsa, informeaza Agerpres.

"Este o minciuna care s-a difuzat ieri pe un post de televiziune si care il implica pe dl. Vulpescu. Acesta nu a semnat niciun act cu PCC si ii va actiona in judecata pe cei care au publicat acesta enormitate. Eu am venit aici sa va spun ca procesul de privatizare de la Oltchim va fi supertransparent, va pot spune ca sunt 12 companii care au cumparat caietul de sarcini din care patru isi manifestau inca din iarna interesul pentru Oltchim", a precizat Pop.

Ministrul a mai declarat ca in fiecare zi din aceasta saptamana s-au purtat discutii cu banci pentru a se acorda credite pentru Oltchim necesare capitalului de lucru.

Liviu Pop a mai spus ca luni urmeaza sa aiba loc o intalnire la Bucuresti intre ministrul Daniel Chitoiu si reprezentantii Comitetului de criza de la Oltchim.

Protestatarii l-au acuzat pe ministrul Liviu Pop ca Guvernul nu si-a tinut promisiunile in ceea ce priveste plata salariilor restante si au cerut ca premierul Victor Ponta sa vina sa discute cu ei.

Liviu Pop a reusit cu greu sa li se adreseze protestatarilor, din cauza huiduielilor, potrivit Mediafax.

"O sa avem o intalnire. Am spus ca in sapte zile vom gasi solutii, s-a achitat avansul pe iulie si urmeaza sa achitam integral salariile pentru iulie si august. S-au respectat toate promisiunile, urmeaza sa gasim solutii in continuare", a declarat Liviu Pop.

Acesti agenti economici - CET Govora, Uzinele Sodice Govora si altii - au activitate conectata cu cea a Oltchim iar in cazul in care combinatul valcean ar intra in faliment, ar avea de suferit consecinte majore.

Primarul municipiului Ramnicu Valcea, Emilian Francu, a tras un semnal de alarma, declarand pentru AGERPRES ca ''saptamana viitoare este decisiva pentru viitorul social si economic al municipiului si a judetului Valcea''.

"Oltchim a fost gandit acum 40 de ani sa lucreze interdependent cu CET Govora, Exploatarea Sarii Ocnele Mari, Exploatarea Miniera Berbesti-Alunu din cadrul SNLO. Daca, prin absurd, Oltchim ar intra in faliment, la cei 4000 de salariati ai acestui agent economic s-ar adauga probabil un numar de doua ori m ai mare de la industriile de pe orizontala. CET Govora ar trebui sa-si reduca la jumatate personalul, Sarea din Ocnele Mari ar face la fel, Miniera Berbesti tot la fel, plus alte firme care se ocupa de transport, mentenanta si care utilizeaza sau produc pe axa economica in amonte sau in aval de Oltchim. Ramnicu Valcea si respectiv judetul Valcea s-ar confrunta, in maximum o luna-doua cu un somaj de cel putin 15.000 de angajati la care, daca includem familiile acestora, ne-am confrunta cu un dezastru social. Ramnicu Valcea ar avea de suferit prin scaderea puterii de cumparare, datorii la banci sau la utilitati ale populatiei care nu ar mai putea fi acoperite, un buget de venituri pentru municipalitate sau pentru finantele judetene afectat grav, practic vorbind Valcea, ca judet, ar intra intr-un faliment", a declarat Emilian Francu.

Primarul a subliniat ca data de 18 septembrie trebuie sa fie o data care sa marcheze inceputul unui ciclu economic in judet si nu inceputul sfarsitului.

Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a anuntat, miercuri, ca Oltchim va plati in zilele urmatoare restul de salarii pe luna iulie.

Fondul de salarii la Oltchim este de 3 milioane euro pe luna, inclusiv taxe si impozite, iar pentru pentru luna iulie a ramas de platit lichidarea, respectiv 25-40% din fondul lunar de salarii.

"Va ramane descoperita luna august. Cautam zilele acestea solutii sa reluam activitatea si in cadrul reluarii activitatii sa poata fi platite si salarii pentru personalul care va lucra. Este vorba de o discutie cu banci comerciale, nu este o decizie unilaterala nu este vorba de o alocare de bani de la buget sau din fond special de rezerva, ci de contractarea unor noi imprumuturi pentru Oltchim. Este foarte greu pentru Oltchim sa contracteze in acest moment noi imprumuturi", a spus Vulpescu.

El a mentionat ca luni au avut loc discutii cu cele trei mari banci care au creditat anterior Oltchim iar marti discutii cu 15 mari banci din Romania.

"Nu se pune problema unui imprumut doar pentru plata salariilor, ne trebuie sa reluam activitatea de productie", a spus Vulpescu.

Pe 18 septembrie va avea loc licitatia pentru privatizarea Oltchim, iar pana acum peste zece investitori au cumparat caietele de sarcini, majoritatea fiind din afara Romaniei, a mai spus seful OPSPI.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri "nu e treaba primului-ministru sa vorbeasca despre problemele sindicale", fiind intrebat daca se va duce sa discute cu angajatii Oltchim asa cum au cerut acestia.

Pe de alta parte, Ponta a precizat ca Executivul trebuie sa rezolve problema de la Oltchim in asa fel incat oamenii de acolo sa-si pastreze locurile de munca. "Din acest motiv, sunt continuu tinut la curent si de ministrul Chitoiu asupra procedurilor de privatizare, si de ministrul Pop, referitor la problemele sindicale de acolo", a mai spus premierul.

  • Peste 300 de salariati ai Oltchim Ramnicu Valcea au protestat, miercuri, din nou, in fata pavilionului administrativ al combinatului, cerand demisia liderului sindical Mihai Diculoiu, intrucat acesta nu le mai reprezinta interesele. Noua angajati au anuntat ca au intrat in greva foamei, transmite Mediafax. De asemenea, angajatii cer ca premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, sa vina la Oltchim deoarece "situatia este tensionata si exploziva".

Premierul Victor Ponta l-a intrebat, miercuri, pe ministrul economiei, Daniel Chitoiu, care este situatia in cazul privatizarii Oltchim in conditiile in care licitatia va avea loc pe 18 septembrie. "Problema Oltchim, domnul ministru, ceasul merge", s-a adresat Ponta catre Chitoiu, la inceputul sedintei de guvern de miercuri. Chitoiu i-a raspuns ca au fost achizitionate 12 caiete de sarcini". "Douasprezece? Doamne ajuta! Nu, nu spuneti 'douasprezece' la microfon, vreau sa ramana una si buna care, in primul rand, sa salveze locurile de munca si sa dea o perspectiva in termen mediu si lung pentru tot ceea ce inseamna Oltchim, Arpechim si tot ceea ce mai e de facut", a adaugat Ponta.

Ministerul Economiei a scos la vanzare pachetul de actiuni de 54,8% pe care il detine la Oltchim. In cadrul aceleiasi proceduri de privatizare, vor fi vandute si creantele de circa 1,8 miliarde de lei pe care le detin AVAS si Electrica asupra Oltchim. In acest fel, a fost schimbata strategia de privatizare a companiei. Strategia initiala prevedea privatizarea in urma majorarii capitalului social al Oltchim, prin conversia in actiuni a creantelor si prin emiterea de actiuni noi.