"Eforturile noastre comune trebuie sa se dirijeze catre o solutie in care romii sunt integrati in tarile lor de origine. Va fi si o initiativa a Comisiei (Europene - n.red.), la care vom participa si noi. Un element foarte important este colaborarea dintre autoritatile locale dintre cele doua tari", a declarat miercuri ministrul francez de Interne, Manuel Valls, in timpul intalnirii cu premierul roman Victor Ponta. La randul sau, primul ministru a afirmat ca "Viitorul comunitatii rome trebuie sa fie in Europa, dar mai ales in tarile de origine", subliniind si ca "Romania si Guvernul Romaniei nu se derogheaza de responsabilitatea ce le revine."

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene din Franta, Bernard Cazeneuve, se afla miercuri in vizita in Romania pentru discutii privind problema romilor. Cei doi oficiali francezi s-au intalnit, miercuri, si cu presedintele Traian Basescu.

UPDATE: Reprezentantii Ministerului Muncii si Ministerului Administratiei si Internelor din Romania si cei ai Oficiului Francez pentru Imigratie si Integrare au semnat, miercuri, un acord-cadru pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinsertia familiilor de romi revenite din Franta. Comunitatea de romi in Franta este estimata la aproximativ 15.000 de persoane, anunta Agerpres.

Documentul a fost semnat in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Victoria, in prezenta premierului Victor Ponta, de catre ministrii Muncii, Mariana Campeanu, si Internelor, Mircea Dusa, - din partea Romaniei -, si de catre ministrul de Interne al Republicii Franceze, Manuel Valls, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve.

Guvernul aprobase anterior, in sedinta, Memorandumul privind negocierea si semnarea Acordului-cadru intre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Administratiei si Internelor din Romania si Oficiul Francez pentru Imigratie si Integrare.

Proiectul Acordului-cadru vizeaza implementarea unui proiect experimental de sprijin pentru reinsertia in Romania a unui grup tinta de 80 de familii apartinand minoritatii romilor, domiciliati in judetele Alba, Bihor, Dolj, Mehedinti si Timis, care doresc sa revina din Franta pentru a se restabili definitiv in Romania.

Conform prevederilor Acordului-cadru, pe teritoriul Frantei, OFII se angajeaza sa primeasca din partea familiilor cererile de sprijin pentru revenire, sa organizeze reintoarcerea in Romania a acestor familii, cu suportarea costurilor biletului de transport aerian si a unui excedent de bagaje de 40 kg pentru adult si de 10 kg pentru copil, sa sprijine aceste familii in vederea obtinerii documentelor de calatorie, sa acorde un ajutor financiar pentru intoarcere si sa comunice coordonatele acestor familii catre autoritatile locale competente din judetele de domiciliu ale acestora.

Sprijinul pentru reinsertia economica a familiilor beneficiare consta intr-un ajutor financiar pentru infiintarea unei firme si un program de instruire. In judetele implicate se vor infiinta comitete de lucru, alcatuite din reprezentantii OFII si ai autoritatilor locale, care vor asigura evaluarea situatiei fiecarei familii beneficiare.

Partea romana va mobiliza si va sustine autoritatile locale din judetele implicate in vederea elaborarii de anchete sociale amanuntite. De asemenea, va sprijini includerea copiilor acestor familii in sistemul de invatamant si facilitarea accesului la locuinte si la activul funciar legat de activitatea economica finantata de catre OFII.

Acordul-cadru nu prevede niciun transfer financiar intre parti, urmand ca fiecare parte sa asigure finantarea obligatiilor care ii revin. Acordul este valabil pentru o perioada de doi ani.

Ministrul de Interne al Republicii Franceze, Manuel Valls, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, efectueaza miercuri si joi o vizita in tara noastra pentru a discuta cu autoritatile de la Bucuresti pe tema incluziunii sociale a cetatenilor romani apartinand minoritatii rome.

Declaratiile lui Victor Ponta:

Solidaritatea in momente atat de dificile arata ca Franta si Romania sunt doua tari legate prin legaturi trainice.

As vrea de asemenea sa spun ca Romania si Guvernul Romaniei vad in Franta un partener privilegiat, care a sprijinit intotdeauna Romania in eforturile pe drumul sau european.

Dincolo de discutiile ideologice, ma bucur ca astazi Franta si Romania impartasesc aceeasi viziune asupra Europei.

Trebuie sa ne gandim inevitabil la integrarea romilor. Romania si Guvernul Romaniei nu se derogheaza de responsabilitatea ce le revine.

Viitorul comunitatii rome trebuie sa fie in Europa, dar mai ales in tarile de origine. Trebuie sa avem rabdare.

Romania si Guvernul Romaniei isi asuma aceasta responsabilitate, avand insa nevoie de sprijin din partea UE si a Frantei.

Adevarata solutie a problemei va veni doar in momentul in care copiii din comunitatile de romi vor merge la scoala si vor beneficia de educatie si cand membrii acestei comunitati vor avea locuri de munca aici in Romania.

Autoritatea pentru romi, aflata in coordonarea directa a primului ministru, va trebui sa utilizeze mult mai bine toate fondurile de care beneficiaza.

Membrii comunitatii rome de aici din Romania trebuie sa fie implicati in aceste eforturi pentru a se gasi solutii.

Impreuna si cu sprijinul Frantei trebuie sa gasim in perioada 2014-2020 mai multe programe europene pe care sa le accesam.

E necesara cooperarea intre ministerele de Interne si reprezentantii locali ai Guvernului, aceste programe trebuie implementate prin colaborare.

Nu voi spune niciodata ca problema comunitatilor de romi din Franta este doar problema Frantei, nu si a Romaniei.

Vom sprijini proiecte concrete care pot aici in Romania sa duca la integrarea comunitatilor de romi.

Am increde ca impreuna, cu colaborare, prietenie si rabdare, vom putea vedea impreuna si rezultatul.

Am invatat ca intr-un Guvern exista o functie mai dificila decat cea de prim ministru: cea de ministru de Interne.

Declaratiile lui Manuel Valls:

Dincolo de legaturile deosebite care exista intre Franta si Romania, primirea pe care ne-ati facut-o justifica pe deplin deplasarea.

Exista multe dosare strategice bilaterale.

Dorinta exprimata de Franta e de a gasi in privinta comunitatilor rome o solutie adecvata.

Eforturile noastre comune trebuie sa se dirijeze catre o solutie in care romii sunt integrati in tarile lor de origine.

Va fi si o initiativa a Comisiei, la care vom participa si noi.

Acordul pe care l-am semnat este foarte important.

Un element foarte important este colaborarea dintre autoritatile locale din cele doua tari.

Eliminarea taberelor ilegale, reconducerea cetatenilor la frontiere, conducere fortata sau ajutata, dar si programe de integrare in campul muncii si alte programe pe care le vom anunta, locuinta sau scolarizarea copiilor atunci cand acestea sunt posibile.

Trebuie sa eliminam orice demagogie si sa intervenim cu solutii foarte concrete.