Ministrul francez de Interne la intalnirea cu Victor Ponta: Romii trebuie integrati in tarile lor de origine, va exista si o initiativa a CE

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 12 septembrie 2012, 19:45 Actualitate | Esenţial

"Eforturile noastre comune trebuie sa se dirijeze catre o solutie in care romii sunt integrati in tarile lor de origine. Va fi si o initiativa a Comisiei (Europene - n.red.), la care vom participa si noi. Un element foarte important este colaborarea dintre autoritatile locale dintre cele doua tari", a declarat miercuri ministrul francez de Interne, Manuel Valls, in timpul intalnirii cu premierul roman Victor Ponta. La randul sau, primul ministru a afirmat ca "Viitorul comunitatii rome trebuie sa fie in Europa, dar mai ales in tarile de origine", subliniind si ca "Romania si Guvernul Romaniei nu se derogheaza de responsabilitatea ce le revine."

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene din Franta, Bernard Cazeneuve, se afla miercuri in vizita in Romania pentru discutii privind problema romilor. Cei doi oficiali francezi s-au intalnit, miercuri, si cu presedintele Traian Basescu.

UPDATE: Reprezentantii Ministerului Muncii si Ministerului Administratiei si Internelor din Romania si cei ai Oficiului Francez pentru Imigratie si Integrare au semnat, miercuri, un acord-cadru pentru instituirea, cu titlu experimental, a unui sprijin pentru reinsertia familiilor de romi revenite din Franta. Comunitatea de romi in Franta este estimata la aproximativ 15.000 de persoane, anunta Agerpres.

Documentul a fost semnat in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Victoria, in prezenta premierului Victor Ponta, de catre ministrii Muncii, Mariana Campeanu, si Internelor, Mircea Dusa, - din partea Romaniei -, si de catre ministrul de Interne al Republicii Franceze, Manuel Valls, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve.

Guvernul aprobase anterior, in sedinta, Memorandumul privind negocierea si semnarea Acordului-cadru intre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Administratiei si Internelor din Romania si Oficiul Francez pentru Imigratie si Integrare.

Proiectul Acordului-cadru vizeaza implementarea unui proiect experimental de sprijin pentru reinsertia in Romania a unui grup tinta de 80 de familii apartinand minoritatii romilor, domiciliati in judetele Alba, Bihor, Dolj, Mehedinti si Timis, care doresc sa revina din Franta pentru a se restabili definitiv in Romania.

Conform prevederilor Acordului-cadru, pe teritoriul Frantei, OFII se angajeaza sa primeasca din partea familiilor cererile de sprijin pentru revenire, sa organizeze reintoarcerea in Romania a acestor familii, cu suportarea costurilor biletului de transport aerian si a unui excedent de bagaje de 40 kg pentru adult si de 10 kg pentru copil, sa sprijine aceste familii in vederea obtinerii documentelor de calatorie, sa acorde un ajutor financiar pentru intoarcere si sa comunice coordonatele acestor familii catre autoritatile locale competente din judetele de domiciliu ale acestora.

Sprijinul pentru reinsertia economica a familiilor beneficiare consta intr-un ajutor financiar pentru infiintarea unei firme si un program de instruire. In judetele implicate se vor infiinta comitete de lucru, alcatuite din reprezentantii OFII si ai autoritatilor locale, care vor asigura evaluarea situatiei fiecarei familii beneficiare.

Partea romana va mobiliza si va sustine autoritatile locale din judetele implicate in vederea elaborarii de anchete sociale amanuntite. De asemenea, va sprijini includerea copiilor acestor familii in sistemul de invatamant si facilitarea accesului la locuinte si la activul funciar legat de activitatea economica finantata de catre OFII.

Acordul-cadru nu prevede niciun transfer financiar intre parti, urmand ca fiecare parte sa asigure finantarea obligatiilor care ii revin. Acordul este valabil pentru o perioada de doi ani.

Ministrul de Interne al Republicii Franceze, Manuel Valls, si ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, efectueaza miercuri si joi o vizita in tara noastra pentru a discuta cu autoritatile de la Bucuresti pe tema incluziunii sociale a cetatenilor romani apartinand minoritatii rome.


Declaratiile lui Victor Ponta:

Solidaritatea in momente atat de dificile arata ca Franta si Romania sunt doua tari legate prin legaturi trainice.

As vrea de asemenea sa spun ca Romania si Guvernul Romaniei vad in Franta un partener privilegiat, care a sprijinit intotdeauna Romania in eforturile pe drumul sau european.

Dincolo de discutiile ideologice, ma bucur ca astazi Franta si Romania impartasesc aceeasi viziune asupra Europei.

Trebuie sa ne gandim inevitabil la integrarea romilor. Romania si Guvernul Romaniei nu se derogheaza de responsabilitatea ce le revine.

Viitorul comunitatii rome trebuie sa fie in Europa, dar mai ales in tarile de origine. Trebuie sa avem rabdare.
Romania si Guvernul Romaniei isi asuma aceasta responsabilitate, avand insa nevoie de sprijin din partea UE si a Frantei.

Adevarata solutie a problemei va veni doar in momentul in care copiii din comunitatile de romi vor merge la scoala si vor beneficia de educatie si cand membrii acestei comunitati vor avea locuri de munca aici in Romania.

Autoritatea pentru romi, aflata in coordonarea directa a primului ministru, va trebui sa utilizeze mult mai bine toate fondurile de care beneficiaza.

Membrii comunitatii rome de aici din Romania trebuie sa fie implicati in aceste eforturi pentru a se gasi solutii.
Impreuna si cu sprijinul Frantei trebuie sa gasim in perioada 2014-2020 mai multe programe europene pe care sa le accesam.

E necesara cooperarea intre ministerele de Interne si reprezentantii locali ai Guvernului, aceste programe trebuie implementate prin colaborare.

Nu voi spune niciodata ca problema comunitatilor de romi din Franta este doar problema Frantei, nu si a Romaniei.

Vom sprijini proiecte concrete care pot aici in Romania sa duca la integrarea comunitatilor de romi.

Am increde ca impreuna, cu colaborare, prietenie si rabdare, vom putea vedea impreuna si rezultatul.

Am invatat ca intr-un Guvern exista o functie mai dificila decat cea de prim ministru: cea de ministru de Interne.


Declaratiile lui Manuel Valls:

Dincolo de legaturile deosebite care exista intre Franta si Romania, primirea pe care ne-ati facut-o justifica pe deplin deplasarea.

Exista multe dosare strategice bilaterale.

Dorinta exprimata de Franta e de a gasi in privinta comunitatilor rome o solutie adecvata.

Eforturile noastre comune trebuie sa se dirijeze catre o solutie in care romii sunt integrati in tarile lor de origine.

Va fi si o initiativa a Comisiei, la care vom participa si noi.

Acordul pe care l-am semnat este foarte important.

Un element foarte important este colaborarea dintre autoritatile locale din cele doua tari.

Eliminarea taberelor ilegale, reconducerea cetatenilor la frontiere, conducere fortata sau ajutata, dar si programe de integrare in campul muncii si alte programe pe care le vom anunta, locuinta sau scolarizarea copiilor atunci cand acestea sunt posibile.

Trebuie sa eliminam orice demagogie si sa intervenim cu solutii foarte concrete.
5341 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  alta mascarada.... (Miercuri, 12 septembrie 2012, 20:11)

  translativus [utilizator]

  ....lalaitoare ! "Trebuie sa eliminam orice demagogie si sa intervenim cu solutii foarte concrete."
  Adica ??? Oare cei vizati vor renunta la veniturile din cersit pentru niste amarati de 300 de Euro pe luna, muncind din greu si din care sa isi plateasca intretinerea si restul taxelor ??? Vor renunta ei la libertinaj pentru un program de munca de 8 ore ???
  Cred ca la Bucuresti s-a intalnit hotul cu prostul, adica ponta si respectiv francezul. Probabil Franta va aloca niste fonduri dar acestea se vor pierde pe parcurs, prin buzunarul smecherilor indiferent de etnie iar tiganul de rand se va intoarce rapid in Franta invocand acelasi motiv - "noua nu ne da nimeni nimic", de parca omenirea ar fi datoare.
  • +9 (9 voturi)    
   Propunere decenta (Joi, 13 septembrie 2012, 1:14)

   Veritas [utilizator] i-a raspuns lui translativus

   Pai daca-i asa stimabile ministru francez ( e-adevarat ca mult va considera de ssorginte fascistoida ?) hai sa facem o intelegere mutual benefica:
   - ii tineti voi frumos pe tinganii pe care-i aveti in Franta si...NE ARATATI IN TREI ANI CUM REUSITI VOI SA-I integrati.
   Dupa care, calauziti de mareata voastra lumina, vom repeta experimentul la scara Romaniei.

   A.... nu va convine??? pai de ce ??
   Nu-io de mirare ca Franta e considerata de tot mai multi, un.... "ciuruc" de tara, sau oricum.. un "ciuruc" in devenire.
 • +14 (16 voturi)    
  intelegere (Miercuri, 12 septembrie 2012, 20:13)

  Draky [utilizator]

  Se pare ca Euroa de vest (nu numai Franta) nu intelege comportamentul unei parti a populatiilor tiganesti: sunt nomazi, sunt saraci, sunt atrasi de zonele mai bogate unde sursele sunt mai bogate. Nu vor putea fi integrati. Nu se inegreaza de sute de ani, nu vom reusi, pe termen scurt, sa avem rezultate spectaculoase. Macar daca si ei ar vrea, dar nu vor.
  • +7 (7 voturi)    
   @draky (Joi, 13 septembrie 2012, 8:13)

   sile1 [utilizator] i-a raspuns lui Draky

   Ca nu intelege Franta ce le spuse de tine nu e de mirare.

   De mirare e ca pitpalacul asta de ponta nu intelege pe ce lume traieste.
   Din dorinta de a se strecura pe sub pulpana lui Hollande semneaza Acordul-cadru cu francezii pentru reinsertia tiganilor in Romania ca si cum ,noi,romanii,nu am fi facut nimic de-alungul vremii pentru a-i integra in societate.
   Mi-aduc aminte si acum ce-mi povesteau invatatoarele copiilor mei cum se duceau sa-i inscrie la scoala pe copii tiganilor si astia nu vroiau sa-i trimita la scoala.

   Si ai dreptate,cum poti integra cu binisorul pe cineva care nu vrea sa se integreze ?
   • -1 (1 vot)    
    Si ce-ai fi vrut? (Joi, 13 septembrie 2012, 11:30)

    miguelito [utilizator] i-a raspuns lui sile1

    Sa nu semneze? Iti dai seama ca toata Europa lua foc? Asa semnezi, te faci ca faci ceva (asa cum a fost pina cum) si gata.
    • +1 (1 vot)    
     @miguelito (Joi, 13 septembrie 2012, 13:35)

     sile1 [utilizator] i-a raspuns lui miguelito

     Omule, cu smecherii de felul asta n-ai sa fii niciodata bine privit de lumea civilizata.

     Ti-ai asumat o responsabilitate trebuie sa te tii de cuvant,daca nu poti mai bine nu promiti.
 • +1 (5 voturi)    
  Integrarea poate fi facuta usor! (Miercuri, 12 septembrie 2012, 20:31)

  Con_stan_tin [utilizator]

  Trebuie sa gasim in Europa acele comunitati care sunt dispuse sa accepte traiul unor paraziti pe spatele lor. Din momentul cand parazitul stie ca are traiul asigurat incepe sa se preocupa sa faca ceva folositor pentru gazda lui.
 • +6 (8 voturi)    
  ... (Miercuri, 12 septembrie 2012, 20:40)

  dragos234 [utilizator]

  Ar fi bine sa nu colaboram prea cu mult zel la aceasta deportare a romilor din Franta, altfel vom fi acuzati mai tarziu ca am fost "colaboratori", cu toata conotatia negativa a cuvantului.
  Sa nu ne facem partasi la actiuni dubioase contra romilor si sa nu semnam nimic care s ane incrimineze mai tazriu.
  Francezii stiu ca nu e in ordine ce fac si vor sa ne implice si pe noi.
  Sa avem grija sa nu patzim ca in anii 40 cu evreii si sa ne bagam in cine stie ce actiune rasista pe care sa o regretam apoi timp de generatii.
 • +6 (6 voturi)    
  Liberté, égalité, fraternité (Miercuri, 12 septembrie 2012, 20:56)

  kebab [utilizator]

  "Les Roms font partie intégrante de la civilisation européenne depuis plus d’un millénaire. Totalisant une population estimée entre 10 et 12 millions d’individus en Europe, les Roms représentent aujourd’hui la plus importante minorité ethnique de notre continent. La plupart des Roms sont citoyens de l’UE." Que fait l’Union européenne pour le peuple Rom? Euronews. Simplu si la obiect, atat trebuia sa spuna Ponta.
  • +6 (6 voturi)    
   Problema este pusa prost. (Joi, 13 septembrie 2012, 1:23)

   kebab [utilizator] i-a raspuns lui kebab

   Nu este vorba de integrare ci de acceptare. Diferentele dintre Tigani si orice alta natie de pe pamantul asta sunt CULTURALE si nu financiare sau de integrare sociala, si nu vor sa fie integrati ei au valorile lor si societatea lor pecare o muta cu ei oriunde s-ar duce. Chiar nimeni nu intelege ca lor le place sa fie exact asa cum sunt, aste e traditia si cultura lor pe care nu le-o poate schimba nimeni, si nici nu ar trebui sa ii schimbe nimeni. Problema e ca nimeni nu ii prea accepta si europeni ar trebui sa ia clase de la Romani pentru ca nu i-au gonit sau izolat ci pur si simplu i-am acceptat, Europa are multe de invatat de la Romani si Europa trebuie sa accepte un popor cum este cel tiganesc(care nu provine din Romania ci este raspandit in toata europa de multe secole). Tigani nu sunt Romani ci Europeni, Spania,Germania,Franta,Austria,Ungaria,Polonia fiecare are tiganii ei. Tigani chiar daca au o nationalitate ei au identitatea lor si limba lor tiganeasca la fel cum erau evrei inainte de WWII (numai ca ei au capatat o tara a lor).
 • +8 (8 voturi)    
  integrare tigani (Miercuri, 12 septembrie 2012, 21:04)

  pe [utilizator]

  Daca ministrul de interne francez zice ca tiganii trebuie integrati in tarile de origine, sa vorbeasca el cu Guvernul din INDIA.
 • +5 (5 voturi)    
  sunt anumite lucruri care nu merg. (Miercuri, 12 septembrie 2012, 21:36)

  taro [utilizator]

  Nu se poate impartii la zero si tiganii nu pot fi integrati in societate. Exista in afara societatii si asta-i defineste!

  Si pana una alta pentru ce sa se integreze? Le merge bine.
 • +4 (4 voturi)    
  nu sunt saraci ... asta e problema (Miercuri, 12 septembrie 2012, 22:01)

  rakleta [utilizator]

  Mascarada e ca nu sunt saraci totii. O lasa sa se inteleaga dar numai saraci nu sunt unii dintre ei. Le ies bani garla din gainarii tiganesti. Bing!
 • +2 (2 voturi)    
  daca printr-o minune (Miercuri, 12 septembrie 2012, 22:27)

  luci30 [utilizator]

  cineva ,ceva,.....le va putea schimba ADN-ul atunci ,se va ajunge la oarece conlucrare bilateral avantajoasa. Dar ma indoiesc ca treaba asta se va petrece in viitorul apropiat.eventual in filme SF.Chestii cum ar fii educatia, responsabilitatea ,integrarea intr-un sistem de valori general acceptate nu au facut ,nu fac, si nici nu vor face parte din mentalittatea lor....pentru ce sa accepte toate aceste ,,greutati,, cind ei pot trai bine mersi pe spatele celor care le dau de-ale traiului .
 • +8 (8 voturi)    
  Hai lasati vrajeala (Miercuri, 12 septembrie 2012, 23:51)

  Florin Cj [utilizator]

  Ia integrati-i si voi vreo 30 de ani. Apoi facem noi studiu de caz pe integrarea voastra. Din fata TV-ului sau de la distanta erati tari in clanta ca nu suntem in stare sa-i integram pe tigani.
  Am vazut/cunoscut si eu multi tigani la viata mea.

  Astia s-ar imparti in 3 categorii:

  1. aia care muncesc si sunt cetateni onesti - 1%

  2. aia care mai muncesc, dar daca o sa aiba posibilitatea vreodata sa "de-a lovitura", nu vor ezita - 4%

  3. aia care nu muncesc (aici e interpretabil, muncesc ei, dar nu ce se intelege in mod normal prin munca) si nu vor munci niciodata, ci se vor inmulti ca iepurii sa vina banu' de la stat. - 95%

  Integrare placuta!
 • +6 (6 voturi)    
  u.e. (Joi, 13 septembrie 2012, 9:10)

  resita31 [utilizator]

  1. era vba de eliminarea granitelor...
  2. cand a fost vba de medicii nostrii, nu ati facut scandal ca a trebuit sa ii integrati...
  3. tigani, nu rromi... ca asa li s-a zis de 2000 de ani... si in toate tarile civilizate tot tigani li se spune si nu mai sunt probleme.
  as avea eu mai multe de spus pe tema tiganilor, dar si-asa nu stiu daca o sa ma cenzureze h.n. ... nu de alta, dar pe tema asta au mai facut-o...
  ROG un ong sa demareze un referendum prin care rromii sa revina la anticul lor nume de tigani.
 • +2 (2 voturi)    
  ministrul francez... (Joi, 13 septembrie 2012, 11:26)

  andreesanu [utilizator]

  Ministrul francez bate cimpii si da ordine in Romania sau Bulgaria. Mai ministrule tu n-ai auzit ca tiganii sunt cetateni europeni cu dreotul liber de miscare.
  Vreti sa-i cumintiti :cind fura,cind cersesc,cind fac fapte antisociale,cind insala,-umpleti puscariile cu ei,odata de zece oi cit e nevoie.
  In Romania nu mai pot fi integrati ca le-ti promis voi libertati de miscare ,tratamente umanitare si apoi cu ce economie a mai ramas in Romania nu poti intretine nici haitele de guvernanti,haitele de politruci si afiliati si nici clica din administratiile locale.
  La loc comanda ministrule ca de nu, te bagam pe unde ai iesit.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version