"O comisie a Senatului Universitatii din Bucuresti va realiza un punct de vedere juridic asupra posibilitatii ca Universitatea din Bucuresti sa solicite Ministerului Educatiei anularea titlului de doctor al domnului Victor Ponta", informeaza Universitatea din Bucuresti printr-un comunicat de presa.

Decizia luata de Universitatea din Bucuresti in sedinta Senatului din 12 septembrie:

"In cadrul sedintei Senatului Universitatii din Bucuresti a fost prezentat punctul de vedere privind autosesizarea in cazul tezei de doctorat Curtea Penala Internationala, sustinuta de domnul Victor Ponta in 2003 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, de catre prof. dr. Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

De asemenea, Rectorul Universitatii din Bucuresti, prof. dr. Mircea Dumitru, a prezentat raportul de expertiza stiintifica realizat de trei specialisti in drept, personalitati de talie nationala si internationala, la solicitarea rectorului Universitatii din Bucuresti. Specialistii juristi care au realizat raportul stiintific sunt prof. dr. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg; conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII. Raportul reprezinta o analiza de continut a tezei de doctorat Curtea Penala Internationala, sustinuta de domnul Victor Ponta in 2003 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Pe baza acestui punct de vedere si al expertizei stiintifice, cu aprobarea Senatului Universitatii din Bucuresti, Rectorul Universitatii din Bucuresti va transmite Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului cele doua documente oficiale, impreuna cu solicitarea de a lua masurile legale care se impun in acest caz.

In acelasi timp, pe baza celor doua expertize, cea morala emisa de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si cea stiintifica emisa de specialistii juridici, o comisie a Senatului Universitatii din Bucuresti va realiza un punct de vedere juridic asupra posibilitatii ca Universitatea din Bucuresti sa solicite Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului anularea titlului de doctor al domnului Victor Ponta.

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si-a formulat punctul de vedere vineri, 20 iulie 2012.

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si reprezentanti ai conducerii Universitatii din Bucuresti au transmis public punctul de vedere al Comisiei de Etica, in cadrul unei conferinte de presa, pe baza dreptului la libera exprimare si a autonomiei universitare, dar si pe baza valorilor Universitatii din Bucuresti inscrise in Carta Universitatii din Bucuresti, si anume integritatea academica si prestigiul universitatii".