Universitatea din Bucuresti va cere Ministerului Educatiei, printr-o scrisoare, sa ia act de dovezile de plagiat in cazul Victor Ponta si sa ia masurile care se impun, a anuntat rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, la finalul sedintei Senatului in care s-a discutat procedura pe care Universitatea o are de urmat in acest caz. De asemenea, o comisie a Senatului Universitatii va decide daca, din punct de vedere juridic, Universitatea din Bucuresti poate sa ceara Ministerului Educatiei sa anuleze titlul de doctor al lui Victor Ponta, a comunicat Universitatea. Rectorul Mircea Dumitru a explicat ca "Universitatea, potrivit legii, nu poate sa ia nicio masura pentru ca exista reglementari juridice in vigoare care impiedica luarea oricarei decizii atunci cand este vorba despre demnitari".

Mircea DumitruFoto: Agerpres

Senatul Universitatii din Bucuresti s-a reunit astazi, 12 septembrie, in sedinta pentru a decide ce se va intampla mai departe cu verdictul Comisiei de Etica conform caruia Victor Ponta a plagiat. In cadrul sedintei au fost discutate mai multe variante, printre care trimiterea catre Ministerul Educatiei a raportului realizat de Comisia de Etica si solicitarea ca Ministerul sa ia deciziile legale care se impun, precum si varianta amanarii cu inca o luna a luarii unei hotarari. Contactat de HotNews.ro, Adrian Cioroianu, decanul Facultatii de Istorie, a declarat: "In opinia mea, pentru universitate cea mai proasta decizie este amanarea luarii unei decizii pentru o alta sedinta de Senat, la sfarsitul lunii septembrie". Adrian Cioroianu a precizat ca a fost invitat in cadrul sedintei de senat in calitate de decan, fara a avea drept de vot.

In jurul orei 13:30 sedinta Senatului Universitatii din Bucuresti s-a terminat. Surse universitare au declarat pentru HotNews.ro ca discutiile s-au centrat pe procedurile juridice pe baza carora Universitatea din Bucuresti poate trimite o propunere Ministerului Educatiei, in ce priveste diploma de doctor a lui Victor Ponta.

UPDATE Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru, la finalul sedintei senatului:

  • Voi transmite Ministerului Educatiei raportul Comisiei de Etica si raportul de expertiza tehnica si ele vor fi insotite de catre o scrisoare oficiala din partea Universitatii din Bucuresti in care cere MECTS sa ia act de aceste documente si de dovezile pe care noi le aratam si sa ia masurile legale care se impun.
  • Ministerul Educatiei este in momentul de fata singurul indreptatit sa ia o decizie care sa aiba efect juridic.
  • In scrisoarea pe care o vom transmite Ministerului la inceputul saptamanii viitoare o sa aratam care sunt dovezile verdictelor de natura etica si nu juridica - deci verdictul si punctul de vedere sunt de natura deontologiei profesionale si nu implica din punct de vedere juridic niciun fel de masura in momentul de fata; prin urmare ceea ce putem cere Ministerului este sa ia act de aceste dovezi si sa ia masurile care sunt in acord cu legea.
  • Deci nu vom putea cere noi insine retragerea titlului de doctor.
  • Scoala noastra doctorala este intr-o reorganizare, conform Legii Educatiei Nationale. Am organizat Consiliul studiilor universitare de doctorat, la sfarsitul lunii august a fost un concurs public, concursul a fost castigat de catre un profesor al Universitatii din Bucuresti, dl. pr. Daniel Barbu, si urmeaza intr-adevar sa aplicam anumite principii mai ferme, mai riguroase, anumite politici care sa impiedice ca in viitor sa se produca astfel de lucruri. 
  • Universitatea, potrivit legii, nu poate sa ia nicio masura deoarece exista anumite reglementari in vigoare, reglementari juridice care impiedica luarea oricarei decizii atunci cand este vorba despre demnitari.
  • Carta nu prevede ceva explicit in acest sens, prevede in ceea ce priveste comunitatea academica si in cazul de fata premierul Ponta fiind un absolvent al Universitatii si obtinand titlul la Universitatea din Bucuresti este alumn al Universitatii din Bucuresti, deci din punctul asta de vedere ramane in continuare in comunitatea academica in sens larg, dar nu prevede niste sanctiuni si in niciun caz sanctiunile pe care noi le putem lua nu sunt de natura juridica, avand in vedere statutul domniei sale de demnitar.
  • Vor fi facute propuneri de catre Senat, vom vedea cum vom da curs acestor discutii care au aparut astazi in dezbatere (privind modificarea Cartei Universitare - n.red.). Carta urmeaza sa fie transmisa Ministerului si ea poate sa fie adoptata numai dupa ce Ministerul o aproba.
  • Ministerul poate sa solicite Comisiei de Etica un nou aviz, poate sa solicite CNATDCU - un consiliu care acum se reorganizeaza - poate sa solicite o expertiza pe linie juridica, teza este in domeniul dreptului deci poate sa solicite de la comisia de drept un punct de vedere, si urmeaza dupa aceea sa ia un verdict in acord cu legea. Poate sa fie retragerea titlului, pot fi alte genuri de sanctiuni. 
  • Dar in legislatia in vigoare acum, Universitatea nu are autonomia sa solicite retragerea unui titlu de doctor cand este vorba de un demnitar. 

Comunicatul Universitatii din Bucuresti:

"In cadrul sedintei Senatului Universitatii din Bucuresti a fost prezentat punctul de vedere privind autosesizarea in cazul tezei de doctorat Curtea Penala Internationala, sustinuta de domnul Victor Ponta in 2003 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, de catre prof. dr. Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti.

De asemenea, Rectorul Universitatii din Bucuresti, prof. dr. Mircea Dumitru, a prezentat raportul de expertiza stiintifica realizat de trei specialisti in drept, personalitati de talie nationala si internationala, la solicitarea rectorului Universitatii din Bucuresti. Specialistii juristi care au realizat raportul stiintific sunt prof. dr. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg; conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII. Raportul reprezinta o analiza de continut a tezei de doctorat Curtea Penala Internationala, sustinuta de domnul Victor Ponta in 2003 la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Pe baza acestui punct de vedere si al expertizei stiintifice, cu aprobarea Senatului Universitatii din Bucuresti, Rectorul Universitatii din Bucuresti va transmite Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului cele doua documente oficiale, impreuna cu solicitarea de a lua masurile legale care se impun in acest caz.

In acelasi timp, pe baza celor doua expertize, cea morala emisa de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si cea stiintifica emisa de specialistii juridici, o comisie a Senatului Universitatii din Bucuresti va realiza un punct de vedere juridic asupra posibilitatii ca Universitatea din Bucuresti sa solicite Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului anularea titlului de doctor al domnului Victor Ponta.

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si-a formulat punctul de vedere vineri, 20 iulie 2012.

Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti si reprezentanti ai conducerii Universitatii din Bucuresti au transmis public punctul de vedere al Comisiei de Etica, in cadrul unei conferinte de presa, pe baza dreptului la libera exprimare si a autonomiei universitare, dar si pe baza valorilor Universitatii din Bucuresti inscrise in Carta Universitatii din Bucuresti, si anume integritatea academica si prestigiul universitatii".

Citeste si: