Consiliul Judetean Valcea a apelat marti, in sedinta de urgenta, la sprijinul CEZ Distributie pentru a preveni un 'dezastru economic' care ar putea sa se produca saptamana viitoare, dupa ce Electrica Furnizare ar sista definitiv furnizarea de energie electrica la S.C. OLTCHIM, relateaza Agerpres.

"Potrivit ultimei somatii transmisa de ELECTRICA Furnizare catre SC OLTCHIM Rm.Valcea, in data de 15 septembrie, ora 15, se va intrerupe definitv alimentarea cu energie electrica a Combinatului Chimic. In aceasta situatie, urmeaza ca toate celelalte unitati de pe Platforma Industriala sa ramana fara apa tehnologica. Ceea ce ar insemna un dezastru economic pentru Valcea. In acest sens azi am organizat un comandament la care au participat directorii generali si directorii economici de la Uzinele de Soda - CIECH, CET Govora, Exploatarea Miniera Rm.Valcea si Administratia Bazinala de Apa Olt. de urgenta pentru a preveni acest lucru", a declarat marti presedintele CJ Valcea, Ion Cilea.

Participantii au optat pentru varianta preluarii uneia dintre prizele de apa ale OLTCHIM, inclusiv a retelelor de transport si distributie, rolul de coordonator al sistemului de alimentare cu apa industriala fiind asumat de Uzinele Sodice.

In acest scop, presedintele Ion Cilea a apelat la sprijinul CEZ DISTRIBUTIE Oltenia pentru asigurarea, pe baza de contract, a unei puteri instalate de 2Mw, suficienta pentru functionarea pompelor de la priza si transportul apei catre consumatori.

Tot in sedinta de comandament s-a hotarat ca USG - CIECH sa adapteze schema de functionare a pompelor de la priza de apa, urmand ca ceilalti operatori economici sa achite catre aceasta unitate contravaloarea apei tehnologice preluate de catre fiecare din retea. In costuri se vor regasi pretul apei de la priza, al energiei consumate, al procesului de decantare si al distributiei.

"Prin aplicarea acestei solutii se va asigura functionarea in regim normal a instalatiilor consumatoare de apa de pe Platforma Chimica, inclusiv a necesarului de apa pentru dilutia sarii din campul minier de la Ocnele Mari care trebuie sa asigure saramura folosita ca materie prima la Uzinele de Soda Govora", a mai adaugat Cilea.