Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) cere Ministerului Educatiei sa retraga "de urgenta" autorizarea manualelor de religie care promoveaza intoleranta religioasa si care agreseaza psihic copiii prin repetarea obsesiva a temelor despre "pacat", "iad" si "diavoli". "Ganditi-va cum se simte un copil de 7 - 8 ani atunci cand i se spune ca daca se duce duminica la film va arde pe vecie in iad. Ganditi-va ce se intampla atunci cand profesorii de religie ii invata la scoala ca seceta, inundatiile sau cutremurele se petrec din cauza 'continuarii savarsirii pacatelor'", a declarat Toma Patrascu, vicepresedinte ASUR.

Religie in scoliFoto: ASUR

Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat: "Vom analiza riguros respectivele solicitari si vom formula un punct de vedere".

La sfarsitul lunii august, Ministerul Educatiei a publicat Catalogul manualelor scolare valabile in anul scolar 2012 - 2013.

"In mod surprinzator, in pofida tuturor semnalelor trase de societatea civila, pe lista manualelor aprobate de minister continua sa se afle o serie intreaga de lucrari ce promoveaza intoleranta religioasa si care agreseaza psihic copiii prin repetarea obsesiva a temelor despre 'pacat', 'iad' si 'diavoli', inducandu-li-se acestora ideea ca nerespectarea cu strictete a 'poruncilor' ii condamna la 'osanda vesnica'", se arata intr-un comunicat ASUR remis HotNews.ro.

Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei, a declarat: "Ganditi-va cum se simte un copil de 7 - 8 ani atunci cand i se spune ca daca se duce duminica la film va arde pe vecie in iad. Ganditi-va ce se intampla atunci cand profesorii de religie ii invata la scoala ca seceta, inundatiile sau cutremurele se petrec din cauza 'continuarii savarsirii pacatelor'. Ganditi-va la iresponsabilitatea celor care le induc copiilor ideea ca pentru a se vindeca de o boala trebuie 'sa cheme preotii Bisericii' si sa se unga cu 'ulei sfintit'. Ramai stupefiat ca toate acestea se pot petrece in secolul XXI, cu aprobarea si sprijinul Ministerului Educatiei!".

Vezi mai jos exemple din manualele de religie aprobate de Ministerul Educatiei, potrivit ASUR:

Religie, cultul ortodox, cls. a III-a; Nicolae Vladu; Ed. Corint, 2008, pag. 9

Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008, pag. 9

Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008, pag. 12

Pagina 47 - fragment

Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; PS Varsanufie Prahoveanul episcop vicar (coordonator), L. Teodorescu, I. Martin, A. Chirila; Ed. Aramis Print, 2006, pag. 12

"Indoctrinarea religioasa devine si mai periculoasa atunci cand manualele de la alte materii, Istoria sau Biologia de exemplu, se transforma intr-un fel de manuale de religie deghizate", se mai arata in comunicatul Asociatiei Secular Umaniste din Romania.

Potrivit acestuia, "Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR) solicita Ministerului Educatiei sa retraga de urgenta autorizarea acestor manuale si sa ia toate masurile care se impun pentru a preveni indoctrinarea religioasa a elevilor". ASUR precizeaza ca in Romania sunt 18.300 de biserici si doar 4.700 de scoli generale.

Amintim ca pe 22 martie 2012 zece asociatii si ONG-uri au fost prezente la Ministerul Educatiei pentru a dezbate curriculumul scolar pentru clasa pregatitoare. Discutiile s-au centrat pe predarea disciplinei Religie in clasa pregatitoare, pe baza curriculumului prezentat de Ministerul Educatiei si care va fi aplicat din toamna, a declarat pentru HotNews.ro Toma Patrascu, vicepresedintele Asociatiei Secular Umaniste din Romania (ASUR). Potrivit acestuia, printre propunerile pe care asociatiile le-au inaintat Ministerului Educatiei se numara inscrierea copiilor pentru a urma orele de religie numai in urma unei cereri exprese a parintilor si posibilitatea ca elevilor sa nu li se mai dea note la religie.

Citeste si: