Aproape cinci mii de oameni au participat duminica la Serbarile Nationale de la Tebea, dedicate memoriei lui Avram Iancu, de la a carui moarte se implinesc 140 de ani pe 10 septembrie, transmite Agerpres.

La eveniment au fost prezenti ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si ministrul Muncii, Mariana Campeanu, lideri sau reprezentanti ai partidelor politice, parlamentari, prefecti si presedinti de consilii judetene.

"Am venit la Tebea cu sufletul si inima deschise, pentru a transmite din partea premierului Victor Ponta un mesaj de unitate, de incredere in viitor. Pana la urma, Romania si romanii trebuie sa-si gaseasca, uniti fiind, locul pe care si-l merita in lume. (...) Este o zi frumoasa, romanii se simt bine. Am vazut ca intreaga festivitate a fost decenta, spre deosebire de alti ani, in care s-a mai huiduit. Romanii au inteles ca numai uniti pot sa isi realizeze idealurile", a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Mircea Dusa.

Ceremonialul din cimitirul de la Tebea a fost deschis cu depuneri de coroane de flori din partea Presedintiei, Guvernului, Senatului si Camerei Deputatilor, dar si din partea mai multor ministere, institutii publice, primarii, prefecturi si consilii judetene. A urmat o slujba de pomenire oficiata de mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza.

La mormantul lui Avram Iancu au mai vorbit presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a rostit si o poezie scrisa si dedicata celui pe care motii il numesc Craisorul Muntilor, vicepresedintele liberal al Senatului, Dan Radu Rusanu, presedintele Consiliului National al Societatii 'Avram Iancu', Victor Bercea. Acestia au scos in evidenta mesajul de unitate pe care l-a lasat Avram Iancu in istoria nationala.

Cei prezenti la Tebea au participat apoi la un spectacol folcloric organizat pe platoul Panteonului Motilor.

Avram Iancu s-a nascut la 1824, intr-o familie de moti instariti din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revolutia de la 1848 Avram Iancu facea parte dintre fruntasii intelectualitatii romanesti transilvanene luptatoare pentru emancipare sociala si nationala. A fost unul dintre initiatorii si organizatorii adunarilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848 si conducatorul cetelor inarmate de tarani si mineri din Muntii Apuseni, in randurile carora se bucura de o mare popularitate. Avram Iancu s-a stins din viata la 10 septembrie 1872, in comuna Baia de Cris, si a fost inmormantat in cimitirul de la Tebea, la umbra Gorunului lui Horea.