Peste 8.000 de saci cu apa vor fi aruncati din elicopterele MAI duminica in zona versantului Cozia pentru a stinge incendiul izbucnit sambata, a declarat pentru Agerpres prefectul de Valcea, Mircea Nadolu.

"Incercam toate solutiile pentru a stinge acest incendiu. Echipele ISU actioneaza concertat, au stat toata noaptea aici si au delimitat perimetrele focarelor, desi s-au confruntat cu vantul care bate cu putere aici, la peste 1.000 de metri. Turba si zona uscata a unor paduri au facut extrem de dificila interventia aici. Incendiul s-a intins pe o suprafata de peste trei hectare. Deja s-au efectuat primele zboruri cu apa deasupra, azi le vom continua. Nu se cunosc cu exactitate cauzele. Din pacate, ne confruntam cu cea mai cunoscuta zona turistica din judet, varful Cozia", a afirmat prefectul Mircea Nadolu.

Un incendiu de vegetatie uscata care a afectat ulterior si coronamentul padurii de molid a izbucnit sambata pe versantul de sud al Muntelui Cozia, pe zona cuprinsa intre releul de televiziune de la cota 1.600 pana spre Manastirea Stanisoara.

Echipele ISU au intervenit toata seara iar noaptea de sambata spre duminica s-au straduit sa localizeze focarele de incendiu.

Muntele Cozia este punctul de interes turistic cel mai cunoscut din judetul Valcea, are nenumarate trasee care urca spre cabana Cozia (1.648 m), varful Cozia fiind vizibil din mai multe localitati - Ramnicu Valcea, Calimanesti.

Este declarat arie naturala protejata - Parcul National Cozia - foarte multe elemente de fauna si flora fiind declarate unicate aici, fiind printre putinele zone montane unde stejarul crese pana la o altitudine de 1.000 de m.

MAI a anuntat duminica printr-un comunicat ca un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie a decolat de la baza aeriana Baneasa, la ora 7,40, pentru a interveni in sprijinul pompierilor din judetul Valcea.

Potrivit MAI, misiunea este executata pentru stingerea unui incendiu izbucnit in zona fondului forestier din comuna Salatrucel si Parcul National Cozia, apartinand Ocolului Silvic Calimanesti.

Pentru limitarea si stingerea focarelor actioneaza, cu mijloace de prima interventie, 30 de pompieri ai ISUJ Valcea si 40 de lucratori din cadrul Directiei Silvice Valcea si ai serviciilor voluntare Calimanesti si Salatrucel, precizeaza MAI.