Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, s-a intalnit sambata cu omologul olandez, Uri Rosenthal, prilej cu care a reiterat obiectivul Romaniei de aderare la spatiul Schengen, evidentiind indeplinirea tuturor criteriilor necesare, relateaza Agerpres. Seful diplomatiei romane, Titus Corlatean, a participat in 7 si 8 septembrie la reuniunea informala a ministrilor afacerilor externe din statele membre UE (tip Gymnich), care s-a desfasurat la Paphos.

Potrivit MAE, in cadrul intrevederii programate in marja reuniunii informale a ministrilor afacerilor externe din statele membre UE (tip Gymnich), ministrul Corlatean a reafirmat angajamentul guvernului roman pentru a da curs recomandarilor din Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie (MCV).

"Cei doi ministri au apreciat consistenta si dinamica excelenta a cooperarii bilaterale in domeniul economic, comercial si al investitiilor. Ministrul Titus Corlatean a reiterat obiectivul Romaniei de aderare la spatiul Schengen, evidentiind indeplinirea tuturor criteriilor necesare. De asemenea, a reafirmat angajamentul guvernului roman pentru a da curs recomandarilor din Raportul Comisiei Europene privind MCV cat mai curand posibil si a facut o prezentare a progreselor inregistrate, in ultima perioada de timp, pe linia recomandarilor mentionate", informeaza un comunicat al MAE transmis agentiei de presa citate.

  • Intrevedere Titus Corlatean - Laurent Fabius (Franta)

Ministrul roman de externe a avut o intrevedere si cu omologul francez, Laurent Fabius, ocazie cu care s-a discutat dorinta comuna de aprofundare a cooperarii in cadrul Parteneriatului strategic. Cei doi demnitari au evocat necesitatea convenirii, cat mai curand posibil, a unei noi foi de parcurs care sa cuprinda obiective concrete de cooperare, in domenii precum cel politic, strategic, economic, al francofoniei.

Potrivit MAE, "a fost exprimata disponibilitatea ambelor parti pentru identificarea unor proiecte concrete si viabile in domeniul incluziunii socio-economice a cetatenilor de etnie roma, indeosebi in cadrul cooperarii in domeniul descentralizarii si importanta promovarii acestor proiecte prin cooperare la nivel european. De asemenea, cei doi ministri au avut un schimb de opinii asupra situatiei din Siria si asupra reactiilor statelor membre UE la actuala criza umanitara si a refugiatilor. In context, ministrul francez de externe a reiterat multumirile pentru rolul pe care Romania, prin ambasada de la Damasc, l-a asumat, la solicitarea partii franceze, in sprijinirea cetatenilor francezi. Totodata, ministrul roman de externe a informat despre sprijinul umanitar pe care Romania il ofera pentru gestionarea situatiei refugiatilor din Siria".

Titus Corlatean a adresat omologului francez invitatia de a efectua o vizita oficiala in Romania, in viitorul apropiat.

  • Intrevedere Titus Corlatean - Guido Westerwelle (Germania)

Situatia siriana a fost si principalul subiect de discutie in cadrul intrevederii ministrului Corlatean cu omologul german, Guido Westerwelle.

"Cu aceasta ocazie seful diplomatiei romane a confirmat acceptarea invitatiei pe care omologul german i-a adresat-o pentru o vizita Germania la jumatatea lunii octombrie, ocazie cu care vor fi abordate aspecte complexe de cooperare bilaterala in plan politic, economic si cultural, precum si o serie de aspecte de interes comun in plan multilateral. De asemenea, ministrul Corlatean a evocat si oportunitatile oferite in acest an de aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului politic dintre Romania si Germania. Interlocutorii au pus accent pe dezvoltarea in continuare a Parteneriatului Economic Consolidat si derularea de proiecte comune. Cei doi ministri au abordat teme de actualitate de pe agenda europeana si cooperarea dintre Romania si Germania", arata MAE.

  • Intrevedere Titus Corlatean - Carl Bildt (Suedia)

Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca ministrul roman a avut o intrevedere si cu omologul din Suedia, Carl Bildt, cei doi oficiali realizand o trecere in revista a evolutiilor pe teme de interes comun, precum Parteneriatul estic al UE, obiectivele europene ale Republicii Moldova, Georgiei, statelor din Balcanii de Vest, evolutiile din Orientul Mijlociu.

Potrivit MAE, a fost agreata de principiu realizarea, in perspectiva, a unei intalniri oficiale intre cei doi ministri.

  • Intrevedere Titus Corlatean - William Hague (Marea Britanie)

De asemenea, a avut loc si o intrevedere intre Titus Corlatean si ministrul de externe al Marii Britanii, William Hague, cu acest prilej fiind trecute in revista elemente de actualitate privind cooperarea bilaterala in implementarea Parteneriatului Strategic romano-britanic, punandu-se accentul pe intensificarea schimburilor economice dintre cele doua tari.

Potrivit MAE, "ministrul roman a exprimat aprecierile pentru sprijinul Marii Britanii in vederea realizarii unei evaluari obiective a progreselor inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in relatia cu Comisia Europeana. De asemenea, cei doi ministri au avut un schimb de opinii asupra situatiei din Siria si asupra reactiilor statelor membre UE la actuala criza umanitara si a refugiatilor din aceasta tara. Ministrul roman de externe a informat despre sprijinul umanitar pe care Romania il ofera pentru gestionarea situatiei refugiatilor din Siria".

  • Intrevedere Titus Corlatean - Erato Kozakou-Marcoullis (Cipru)

In discutiile cu omologul cipriot, Erato Kozakou-Marcoullis, reprezentantul Presedintiei UE in exercitiu, Titus Corlatean a reafirmat sprijinul pentru obiectivele Presedintiei cipriote si a felicitat partea cipriota pentru modul in care gestioneaza aceasta importanta sarcina. Totodata, a multumit pentru sustinerea activa acordata de catre Presedintia cipriota pentru obiectivele de interes major ale Romaniei la nivel european.

La randul sau, Erato Kozakou-Marcoullis a exprimat satisfactia pentru cooperarea excelenta dintre cele doua state, atat in plan bilateral, cat si in cadrul UE si multilateral, si a asigurat partea romana de sprijinul continuu pe agenda europeana, pentru partea a doua a mandatului Presedintiei cipriote a UE. Ministrul roman a acceptat invitatia de a efectua o vizita oficiala in Cipru, la finalul lunii octombrie.

  • Intrevedere Titus Corlatean - Jose Manuel Garcia-Margallo y Marfil (Spania)

Cu prilejul participarii la reuniunea informala a ministrilor de externe din statele membre UE, ministrul Corlatean, s-a intalnit si cu omologul sau spaniol, Jose Manuel Garcia-Margallo y Marfil. Ministrul roman a evocat satisfactia pentru dinamica evolutiei cooperarii romano-spaniole in multiple domenii, potentate de prezenta unei comunitati importante de romani in Spania, dar si de o prezenta economica activa a Spaniei in tara noastra.

Corlatean a adresat omologului sau spaniol invitatia de a efectua o vizita oficiala in Romania, invitatie care a fost acceptata de principiu, urmand ca data exacta sa fie fixata pe canale diplomatice.

  • Intrevedere Titus Corlatean - Radoslaw Sikorski (Polonia)

In cadrul intrevederii dintre ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, si omologul sau polon, Radoslaw Sikorski "dialogul a prilejuit un schimb de opinii cu privire la implementarea Planului de Actiune in cadrul Parteneriatului strategic, cu accent pe identificarea modalitatilor de intensificare a cooperarii economice. Totodata, cei doi ministri au evidentiat convergenta pozitiilor in ceea ce priveste principalele teme aflate pe agenda europeana, precum Parteneriatul Oriental si respectiv in domeniul securitatii, exprimand satisfactie pentru modul in care evolueaza dialogul strategic romano-polon. A fost convenita de principiu organizarea la Bucuresti, in toamna acestui an, a unui forum economic romano-polonez, precum si realizarea unei agende consistente de consultari politico-diplomatice romano-poloneze", informeaza MAE.

  • Intrevedere Titus Corlatean - Giulio Terzi (Italia)

Corlatean a discutat si cu ministrul afacerilor externe al Italiei, Giulio Terzi, cei doi evidentiind intensitatea relatiei, "tradusa" in special prin nivelul schimburilor comerciale si al investitiilor italiene. Cei doi ministri au subliniat rolul important pentru societatea italiana al romanilor care traiesc in Peninsula si contributia pe care o au la cresterea economiei italiene, precum si prezenta economica activa a Italiei in Romania.

Ministrul Corlatean a exprimat aprecierile Romaniei pentru sprijinul constant acordat de Italia pentru obiectivele Romaniei de aderare la spatiul Schengen si realizarea unei evaluari obiective a progreselor inregistrate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. A fost agreata de principiu realizarea, in perspectiva, a unei intalniri oficiale intre cei doi ministri.

  • Reuniunea informala a ministrilor afacerilor externe din statele membre UE (tip Gymnich) de la Paphos (Cipru)

Cu prilejul reuniunii, seful diplomatiei romane a informat asupra sprijinului pe care Romania il ofera in gestionarea crizei umanitare din Siria, dar a avut si o intrevedere cu Catherine Ashton, Inalt Reprezentant UE pentru politica externa.

Potrivit MAE, dezbaterile din cadrul reuniunii au vizat subiecte aflate in directa legatura cu dosarele de politica externa de pe agenda europeana: apa ca resursa strategica si, respectiv, educatia in contextul prevenirii conflictelor si a reconstructiei post-conflict. Ministrii au avut un schimb de opinii privind spatiul extins al Orientului Mijlociu, cu accent asupra evolutiei crizei din Siria.

MAE arata ca "au fost evaluate evenimentele cele mai recente si au fost discutati pasii urmatori in aceasta criza, inclusiv in contextul apropiatei sesiuni a Adunarii Generale ONU. Ministrii de externe au avut un schimb de opinii asupra perspectivei regimului de sanctiuni impus de UE. Ministrul roman de externe a informat asupra sprijinului pe care Romania il ofera in gestionarea crizei umanitare din Siria. Seful diplomatiei romane a prezentat in cadrul reuniunii pozitia Romaniei asupra tuturor temelor dezbatute".

Discutiile privind rolul apei in dimensiunea de politica externa si de securitate comuna a UE au reliefat nevoia unor actiuni mai concertate ale SEAE si ale statelor membre. Unul dintre punctele principale la care s-au referit ministrii a fost implicarea mai mare a UE in societatile aflate in tranzitie in urma 'Primaverii arabe', prin proiecte pentru gestionarea eficienta a apei finantate de Comisia Europeana sau de state membre in nume propriu, informeaza MAE.

"Seful diplomatiei romane a facut referire la necesitatea conturarii unui profil mai accentuat al UE in gestionarea crizei apei in Asia Centrala si Orientul Mijlociu, fapt care va consolida actiunile externe ale UE. Totodata, ministrul Corlatean a evidentiat importanta securitatii energetice a UE printr-un management eficient al resurselor hidroenergetice atat din interiorul UE, cat si din exterior. In context, Titus Corlatean s-a referit la utilitatea promovarii conceptului de cooperare regionala in facilitarea unui climat pozitiv al relatiilor dintre partile implicate (Asia Centrala sau Orientul Mijlociu), dar si intre state UE si non-UE (ex. cooperarea Dunare-Mekong). A evocat in context subiectul aflat pe agenda israeliano-palestiniana in domeniul gestionarii accesului la resursele de apa, pledand pentru un rol consolidat al UE in concretizarea proiectelor in curs", arata Ministerul Afacerilor Externe.