Noua componenta a CNATDCU, institutia cheie in rezolvarea problemelor de plagiat, a fost publicata in Monitorul Oficial. Vezi componenta noului Consiliu General

de Corina Ionel     HotNews.ro
Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 12:01 Actualitate | Esenţial


Noua componenta a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) - for care a dat primul verdict de plagiat in cazul premierului Victor Ponta -, a fost publicata vineri in Monitorul Oficial (MO), numarul de membri fiind marit de la 21 la 44, relateaza Mediafax. CNATDCU a stabilit in data de 29 iunie, ca premierul Ponta a plagiat in teza de doctorat, sedinta Consiliului General avand loc la o zi dupa ce acesta fusese desfiintat printr-un ordin al lui Liviu Pop - cel care asigura atunci interimatul la conducerea Ministerului Educatiei.

Organizarea si functionarea CNATDCU sunt astfel reglementate printr-un ordin emis la 5 septembrie de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

In Consiliul General al CNATDCU se afla, in continuare, Marius Andruh (Universitatea Bucuresti, Academia Romana), care se regasea in componenta, in calitate de presedinte, si la anuntarea primului verdict de plagiat referitor la teza de doctorat a premierului. Consiliul General il are printre membri si pe Mircea Dumitru, rectorul Universitatii Bucuresti - institutie a carei Comisie de Etica a stabilit, de asemenea, ca premierul a plagiat.

Ordinul de ministru mai precizeaza ca presedintele si cei trei vicepresedinti ai Consiliului General al CNATDCU vor fi alesi de catre membri la prima sedinta.

Noul Consiliu General al CNATDCU are reprezentanti de la institutii de invatamant superior din Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Timisoara, Sibiu, Ploiesti si Targu Mures, precum si de la Academia Romana.

Potrivit ordinului de ministru publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 640/7.IX. 2012, componenta nominala a Consiliului General a CNATDCU este urmatoarea:


Marius Andruh - Academia Romana, Universitatea Bucuresti
Mircea Dumitru - Universitatea Bucuresti
Ioan Aurel Pop - Academia Romana, Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca
Ionel Haiduc - Academia Romana
Bogdan Simionescu - Academia Romana
Valentin Ionel Vlad - Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor
Eugen Simion - Academia Romana
Cristea Paul - Academia Romana
Laurentiu Streza - Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu
Alexandru Irimie - Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca
Valer Daniel Breaz - Universitatea "1 Decembrie" Alba Iulia
Dan Cristea - Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi
Nicolae Zamfir - Academia Romana
Nicolae Hurduc - Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi
Ioan Ianos - Universitatea Bucuresti
Radu Damian - Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti
Viorel Aurel Serban - Universitatea "Politehnica" Timisoara
Sorin Dan Grigorescu - Universitatea "Politehnica" Bucuresti
Adrian Badea - Universitatea "Politehnica" Bucuresti
Corneliu Burileanu - Universitatea "Politehnica" Bucuresti
Mihai Pascu Coloja - Universitatea "Petrol-Gaze" Ploiesti
Serban Raicu - Universitatea "Politehnica" Bucuresti
Sorin Mihai Cimpeanu - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti
Nicolae Tapus - Universitatea "Politehnica" Bucuresti
Anca Alexandra Purcarea - Universitatea "Politehnica" Bucuresti
Tudor Prisecaru - Universitatea "Politehnica" Bucuresti
Maria Gavrilescu - Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi
Vasile Cristea - Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca
Florian Popa - Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti
Gabriel Predoi - Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti
Grigore Baciut - Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" Cluj-Napoca
Lucia Daniela Muntean - Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures
Gabriel Boroi - Universitatea "Nicolae Titulescu" Bucuresti
Daniel Barbu - Universitatea Bucuresti
Gheorghe Toma - Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" Bucuresti
Nicolae Istudor - Academia de Studii Economice Bucuresti
Dan Potolea - Universitatea Bucuresti
Alexandru Gafton - Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi
Alexandru Surdu - Universitatea "Babes-Bolyiai" Cluj-Napoca
Gheorghe Vlad Nistor - Universitatea Bucuresti
Nicolae Achimescu - Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi
Maria Rodica Eftenie - Universitatea de arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti
Razvan Teodorescu - Academia Romana
Visarion Alexa - Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografie "I. L. Caragiale" Bucuresti


In acelasi ordin publicat in MO este mentionata componenta comisiilor de specialitate ale CNATDCU. In comisia de stiinte juridice a Consiliului se afla si avocatul Gheorghita Mateut, desemnat din partea Universitatii Babes-Bolyai.

Potrivit regulamentului de functionare, CNATDCU are printre atributii evaluarea dosarelor de acordare a titlului de doctor, propunand acordarea sau neacordarea acestuia, prin ordin emis de ministrul Educatiei. In ordinul de ministru se arata ca "validarea titlului de doctor se face cu respectarea stricta a legislatiei si criteriilor in vigoare la data admiterii la studii universitare de doctorat".

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, in 26 iulie, ca CNATDCU a fost constituit pe criterii politice, "un lucru teribil de nefericit", astfel ca s-a decis reconstituirea lui din propunerile universitatilor.

CNATDCU a stabilit in data de 29 iunie, ca premierul Ponta a plagiat in teza de doctorat, sedinta Consiliului General avand loc la o zi dupa ce acesta fusese desfiintat printr-un ordin al lui Liviu Pop - cel care asigura atunci interimatul la conducerea Ministerului Educatiei.

Ministrul interimar Pop a declarat atunci pentru agentia de presa citata ca printr-o adresa trimisa in 21 iunie la CNATDCU s-a solicitat conducerii sa comunice in scris, pana in 28 iunie, raportul privind resursa umana pentru activitatile didactice si de cercetare din invatamantul superior, in baza unor indicatori specifici si numarul controalelor efectuate in universitati privind modul de desfasurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare, numarul sesizarilor primite si analizate, pozitia referitoare la criteriile de validare a tezelor de doctorat, numarul tezelor de doctorat analizate.

Intrucat pana la data stipulata conducerea CNATDCU nu a prezentat nimic din cele solicitate, a fost emis un ordin de ministru prin care a fost desfiintat Consiliul General al CNATDCU. Prin acest ordin a fost propusa marirea componentei Consiliului General de la 21 la 45 de membri, iar acestia sa fie reprezentanti de la toate universitatile, a explicat Liviu Pop.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15646 vizualizari

 • +21 (23 voturi)    
  Aceeasi birocratie (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 12:23)

  Daniels22026 [utilizator]

  Privesc cu stupoare unde ne duce spiritul birocratic. Cum poate o comisie stabilita de stat sa stabilesca fara munca daca diplomele si titlurile sint legale si au valoare stiintifica?!

  Are statul incredere in universitati ?! Daca nu are, atunci sa nu gireze titlurile universitare. Iar daca are, asta ar fi suficient. Verificarea acuzatiilor de frauda, mita, se poate face de catre procuratura, justitie. Ce rol pozitiv ar putea juca o comisie de zeci de membri, numita de catre stat?!

  Victor Ponta si prea multi alti romani, au obtinut diplome si titluri in mod frudulos. Adevarul asta nu poate fi schimbat, oriciti membrii ar avea o comisie care semneaza formal niste hirtii, care atesta ca alte hirtii sint obtinute legal.
  • +8 (8 voturi)    
   aveti dreptate..... (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 16:43)

   translativus [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   ....iar noii membri ai CNATDCU au acum ocazia maxima de a arata adevarata fata a elitei universitare romanesti.
   Vom vedea cu totii, cei care stim sa citim, daca acestia sunt profesori adevarati sau doar niste biete zdrente bune de lustruit pantofii politicienilor semidocti sau aproape analfabeti.
   Sper sa avem profesori !
   In ceea ce priveste birocratia, aceasta este arma cea mai buna pentru musamalizari, intarzieri, blocaje, ineficienta si mai ales risipa necontrolata de fonduri.
  • +3 (3 voturi)    
   Observatii de bun-simt (Duminică, 9 septembrie 2012, 5:07)

   TK9 [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   Problema, in Romania, e ca statul continua sa fie principalul angajator. De aici importanta diplomei. Ma rog, e doar conditia necesara, nu si suficienta. Mai trebuie pile, șpagă, disponibilitatea de a te prostitua etc. Dar fara diploma (forma) chiar nu merge. Fondul, insa, nu conteaza. Nu ai nevoie de cine stie ce cunostinte ca sa freci menta ca bugetar.

   Intr-o economie normala, sanatoasa, ce patron, atent cu banii lui, poate fi impresionat de diploma unui potential nou angajat, ori de parerea si stampilele CNATDCU? Sa il plateasca pentru ca are o diploma?
  • 0 (2 voturi)    
   lipseste Stamatian...genicologul (Duminică, 9 septembrie 2012, 12:23)

   cuci [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

   are mult de lucru acest consiliu..din februarie 2012 n-a facut nimic...2500 de doctoranzi..asteapta diplomele..si bursele..rusine sa le fie la guvernele boc si mru...
 • +19 (19 voturi)    
  da (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 13:21)

  berenger [utilizator]

  cnadcu securizat pentru cei ca ponta. o multime de la politehnica bucuresti, fieful abramburicai, barbu, teodorescu etc. cu adevarat comisie independenta.
  • +24 (24 voturi)    
   prin diluare... (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 13:49)

   brita [utilizator] i-a raspuns lui berenger

   se pierde esenta...
   • +6 (6 voturi)    
    Interesant și numărul de membri (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 17:05)

    Razvan S. [utilizator] i-a raspuns lui brita

    Este interesant și numărul nou de membri: dacă toți cei 21 de membri vechi votează într-un fel, atunci cei 23 de membri noi pot înclina balanța în celălalt sens.
  • +5 (5 voturi)    
   Da (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 14:11)

   Dodel55 [utilizator] i-a raspuns lui berenger

   adaugati irimie+baciut psd cluj. plagiatorul sef va fi scos ca de la nufaru'
  • +4 (4 voturi)    
   glumesti! (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 20:05)

   AndreiSe [utilizator] i-a raspuns lui berenger

   Politehnica Bucuresti este una dintre cele mai performante institutii de invatamant superior din Romania, plina toata de specialisti, mai ales in drept.
   Sub conducerea luminata a rectorului oricare ar fi numele acesteia, Universitatea Politehnica a depasit cele mai tari universitati tehnnice din lume si e o mandrie pentru orice roman. Este evident ca 7 din 52 membri trebuie sa fie de la Politehnica Bucuresti si numai 1 de la Timisoara sau 6 de la Universitatea Bucuresti sau 1 (unul) de la ASE.. Universitatea Politehnica - prima institutie de invatamant superior din tara. Sa fie primit!
 • +13 (13 voturi)    
  dar cvorumul? (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 13:50)

  Supastar [utilizator]

  cvorumul se va face odata pe an si cu asta basta.
 • +9 (9 voturi)    
  comisie de bucatarie (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 14:27)

  quetzal [utilizator]

  pentru Ponta s-a sfarsit, putea sa formeze comisia doar cu nevasta-sa si cu rudele lui, tot degeaba, tot plagiator va ramane pentru tot restul mamapondului.
 • -2 (12 voturi)    
  Interesant (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 14:39)

  Allexander [utilizator]

  Mie imi place ca au adaugat si doua persoane care fac parte din clerul BOR. Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului precum si Nicolae Achimescu, profesor de Istoria Religiilor mai mult la Universitatea Bucuresti decat la Univ. Al. I. Cuza Iasi. Poate se va schimba ceva , macar o sclipire de moment in care sa fie independenti si sa-si faca treaba.
  • +7 (7 voturi)    
   Gresit! (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 19:06)

   adrianovici [utilizator] i-a raspuns lui Allexander

   Vad ca vorbesti doar despre Streza si despre Achimescu. Despre recunoscutul plagiator sef Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, din comisia de teologie nimic? Si daca e sa judecam dupa fapte, numai de cercetare nu mai are timp domnul Irineu Popa. Inca o intrebare cheie pentru mult stimata doamna Ecaterina Andronescu: stiati ca Irineu Popa nu are doctoratul recunoscut in teologie??? Cum va valida Irineu Popa doctorate in Romania cand de fapt el nu are doctorat recunoscut si prin urmare nu poate preda in invatamantul superior. Dupa o politica si mult discutabila decizie data de controversatul Consiliu National de Etica, cazul Mitropolitului Irineu Popa al Olteniei revine in atentia presei din intreaga tara. Oare nu a fost pus acolo ca sa apere alte binecunoscute cazuri de plagiat??? Vom reveni cu amanunte interesante si..."picante".
 • +5 (5 voturi)    
  Inca o manarie USL (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 14:39)

  Consonant [utilizator]

  Inca o manarie marca USL prin care sunt pervertite instutii ale statului, invocand motive birocratice (reorganizare, cica) dar care ascund intentii de control si diluare a valorii. O cercetare mai atenta releva provenienta noilor membrii. e.g. Daniel Breaz, ilustru nimeni dar membru marcant PSD. Urmariti apoi desfasurarea alegerilor si veti vedea ce organizati sunt nouvenitii si ce conducere va avea CNATDCU. Si uite asa se distrug lucrurile de valoare. Mi se face greata.
 • +7 (7 voturi)    
  Eroare (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 14:41)

  NicolaeA [utilizator]

  Vechea comisie a fost desfintata in timpul sedintei in care a fost emisa decizia de plagiat pentru ponta ! Amaratul ala de ministru a intrat in sedinta si a facut conversatie cu membrii comisiei pana a venit un trepadus sa-l anunte ca a aparut MO in care era publicat ordinul de desfintare ! Oameni de tot rahatu !
 • +15 (15 voturi)    
  Provincia nu mai conteaza... (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 15:40)

  Veteran [utilizator]

  Foarte tare comisia...din 44 de membri 30 sunt din Bucuresti.
  Provincia nu mai exista?
  Unde sunt profesorii romani, care predau la universitati din strainatate, care faceau parte din comisia anterioara?
  • +6 (6 voturi)    
   uite ce zicea sindicalistu' Pop (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 18:03)

   Kvothe [utilizator] i-a raspuns lui Veteran

   "de la 21 la 45 de membri, iar acestia sa fie reprezentanti de la toate universitatile, " de ce ne era frică nu am scăpat. Se duce ţara asta pe apa Sâmbetei..
 • +5 (5 voturi)    
  Componenta impanata, cvorum imposibil! (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 16:18)

  LiviuIordache [utilizator]

  Da, e clar, nu trebuie mare cercetare, sunt toti uslasii, inclusiv aia cu functii oficiale, bagati, de la Daniel Barbu, Vlad Nistor, Razvan Teodorescu, vreo 5 buc de la Politehnica madamei Andronescu, Florian Popa, senator, vezi bine, scopul fiind atins: nu se va face cvorum niciodata in cazul Ponta. Caz care, de altfel, s-a si incheiat la acest nivel, dar se va cere reluarea discutiei. Ceva cu 44 de membri care au altceva de facut este o ordinarie fara margini, ei nu sunt in stare sa adune o comisie parlamentara, cu oameni a caror munca este chiar asta, de 15 oameni in cvorum...
 • +8 (8 voturi)    
  Mda (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 20:32)

  Parzivall [utilizator]

  Cred ca Dottoru e fericit acum.
 • +4 (4 voturi)    
  Theodorescu, Alexa Visarion (Sâmbătă, 8 septembrie 2012, 23:49)

  Maniu [utilizator]

  ASTIA NU SINT LA PENSIE??? Conform legii dl. Visarion, conducator de doctorate plagiate el insusi, (dar nu stie saracul, ca nu le citeste) ar trebui sa se pensioneze peste trei zile. In plus acest vajnic aparator al romanismului, rroman verrrrrrrrde probabil, e unul din tristii semnatari ai scrisorii lui Zoe Petre catre Bruxelles, cea mai nerusinata scrisoare a mileniului (deocamdata).
 • +3 (3 voturi)    
  Ca pe vremea lui Borgia (Duminică, 9 septembrie 2012, 10:51)

  praz [utilizator]

  Cum poate sa functioneze o comisie cu 44 de membrii ? Este enorm. Dar, aceasta comisie a fost conceputa sa dilueze verdicte. Daca 21 de membrii spun ca a plagiat, ceilalti 23 inclina balanta. E ca pe vreamea lui Borgia. Nu are importanta, Ponta a plagiat. Este un plagiator ordinar si aceasta eticheta il va urmari pana cand va demisiona. Pe 12 septembrie, Universitatea Bucuresti trebuie sa dea verdictul oficial, care nu poate fi decat ca a plagiat si ca titlul sau de doctor trebuie retras. Ce va face atunci aceasta comisie formata din 44 de membri ? Cum va reactiona la verdict ?
 • +4 (4 voturi)    
  Necesitatea rejudecari plagiatului............ (Duminică, 9 septembrie 2012, 11:09)

  icu [utilizator]

  Proba capitala de credibilitate a acestei comisii este " REJUDECAREA PLAGIATULUI LUI PONTA" , iar in functie de verdict sa se vada daca aceasta comisie este o ,,facatura sau nu" !!!!!!!!!!!
 • +1 (1 vot)    
  nimeni nu vede la drept? (Duminică, 9 septembrie 2012, 22:20)

  andimi [utilizator]

  nimeni nu vede ce indivizi sunt in sub-comisia de la drept? presedinte si vice de la univ. private? asta e comisiei cu dedicatie pt Ponta, pe fata. Hotnews faceti o investigatie sa vedeti ce oameni sunt acolo, unul si unul, alesi pe sprinceana de partea USL.
 • 0 (0 voturi)    
  plagiatorii se apara intre ei. (Luni, 10 septembrie 2012, 11:22)

  dezamagitul [utilizator]

  Fara comentarii


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by