Magistratul care l-a achitat pe Dinu Patriciu si il judeca pe Dan Voiculescu a avut dosar la Securitate, scrie Anchete Online. Potrivit unei adeverinte din iunie 2008 a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Marino Marin Constantin "figureaza cu dosar fond retea (...) distrus in 1982". Constantin nu a fost declarat lucrator/colaborator al Securitatii deoarece nu s-a descoperit alt material probator impotriva sa. De cele mai multe ori, un dosar de Securitate era distrus in momentul in care titularul se inscria in partidul comunist.

Cererea de verificare a lui Constantin Marino a fost facuta de Sorin Iliesiu, in februarie 2008. Magistratul este seful Sectiei I Penale a Tribunalului Bucuresti. Punctul 4 din Adeverinta nr 645/05.06. 2008 arata ca "in baza Notei de Constatare nr. S/DI/I/793 din data de 02.06.2008, intocmita de catre Directia de specialitate, din cadrul CNSAS in care se precizeaza urmatoarele: conform raspunsului SRI, domnul Constantin Marino Marin figureaza cu Dosar Fond Retea nr. 5041/Ialomita, distrus in 1982", iar in bazele de date ale Directiei nu s-a identificat material probator pe numele domniei sale.

Cum dispareau dosarele de retea in cazul membrilor PCR

Potrivit unor surse din CNSAS, dosarele de retea presupuneau, de cele mai multe ori, caracterizari, angajamentul si notele informative ale informatorilor. In momentul in care subiectul dosarului intra in randul Partidului Comunist Roman (PCR), actele erau distruse. "Principalul motiv pentru care un dosar de retea era distrus reprezenta intrarea colaboratorului in partid", a declarat pentru Ancheteonline.ro o sursa din Consiliu.

Achitarea lui Dinu Patriciu

Una dintre ultimele decizii ale judecatorului a fost pe data pe 28 august 2012, cand a decis achitarea magnatului Dinu Patriciu in dosarul Rompetrol. Miliardarul a fost acuzat si judecat sase ani pentru sapte capete de acuzare, inclusiv delapidare si spalare de bani. Alaturi de acesta, alte 12 nume sonore ale grupului au fost achitate, printre acestea numarandu-se fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis, fostul ziarist Sorin Rosca Stanescu sau Gabriela Anghelache, fosta presedinta a Agentiei Nationale a Valorilor Imobiliare.

Coincidenta

Dupa ce in iunie 2012 Dan Voiculescu a demisionat din Senat, dosarul privind privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) in care fostul colaborator al Securitatii era inculpat a fost transferat spre judecare Tribunalului Bucuresti, fiind repartizat judecatorului Marin Constantin Marino. Voiculescu a fost declarat, definitiv, colaborator al Securitatii in urma unei decizii a instantei supreme.

Amanarea

Urmatorul termen in dosarul ICA a fost stabilit pentru data de 12 septembrie. Judecatorul Constantin Marino nu a putut fi contactat, fiind pana pe data de 17 septembrie in concediu de odihna.

In dosarul ICA, 3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa au fost cumparate de Dan Voiculescu, in 2003, la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real, sustine DNA. La licitatie a participat o singura firma, controlata de acelasi Dan Voiculescu. In proces, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civila cu suma de 60,4 milioane de euro, reprezentand prejudiciul efectiv cauzat in suma de 7,7 milioane euro si folosul de care a fost lipsita partea civila in suma de 52,6 milioane euro, valoare determinata de evolutia pietei imobiliare in perioada 2003-2006.

Ce dosare a mai judecat Constantin Marino Marin

Constantin Marino Marin a facut parte din completul de judecatori care a decis eliberarea din arest a lui Gigi Becali, invinuit pentru sechestrarea unor persoane care i-au furat automobilul. Constantin Marino Marin este fratele lui Stelian Barna, fostul sef al Garzii Financiare Bucuresti. In martie 2010 avocatii lui Dinu Patriciu au solicitat recuzarea judecatorului Marino pe motiv ca "este incompatibil cu acest dosar, deoarece fratele acestuia, Stelian Barna, este un lider important al PDL Ilfov". Cererea de recuzare a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti.

Presa centrala a relatat ca Stelian Barna este fostul sef al Garzii Financiare Bucuresti pentru care Agentia Nationala de Integritate a solicitat conficarea sumei de 740.000 euro. Potrivit ANI fostul sef al Garzii Financiare Bucuresti demis in urma unui scadal mediatic legat de afacerile sale nu a putut justifica cei 740.000 euro cu veniturile pe care le-a realizat in perioada 2004-2011.

Presa a relatat ca, in noiembrie 2010, acelasi judecator a decis eliberarea lui Liviu Iordan, Stefan Zugravu si Gigel Gheorghe, acuzati in cazul furtului de arme de la unitatea din Ciorogarla, seful DIICOT Codrut Olaru calificand hotararea instantei drept un gest de iresponsabilitate, intrucat armele au fost gasite acasa la cei trei. Decizia a fost atacata cu recurs de DIICOT, iar Curtea de Apel Bucuresti a decis ca cei trei sa ramana in arest.

Marin Constantin Marino a facut parte din completul de judecata care a decis pe 17 aprilie 2009 eliberarea din arest a lui Gigi Becali. Pe 23 aprilie CSM a demarat o verificare asupra modului in care dosarul a fost repartizat aleatoriu. Pe 30 aprilie inspectia CSM a decis ca in acest caz nu s-a realizat nici un fel de incalcare procedurala.

Judecatorul a demisionat in 2008 din pozitia de sef al Biroului Electoral Municipal Bucuresti dupa ce reprezentantul PC din cadrul Biroului Electoral Central a solicitat schimbarea sa din functie, principalul motiv fiind scandalul inregistrarii candidaturii lui Sorin Oprescu in cursa electorala pentru Primaria Capitalei.