Procurorul general al Romaniei Codruta Kovesi afirma, intr-un interviu, ca nu se va prezenta in fata unei comisii parlamentare in eventualitatea unei convocari, precizand ca exista o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii, conform careia magistratii nu pot fi cercetati de comisii parlamentare, relateaza Mediafax.

USL a anuntat intentia de a constitui o comisie parlamentara care sa ancheteze activitatea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Procurorul general al Romaniei a declarat, joi seara, la gandul.live, ca nu se va prezenta in fata unei astfel de comisii parlamentare si ca exista si o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit careia procurorii nu pot fi anchetati de Parlament.

"Nu avem nicio problema daca se infiinteaza o comisie parlamentara. Nu o sa merg la o asemenea comisie. De altfel exista decizii ale plenului CSM care spun ca procurorii nu pot fi cercetati de comisii parlamentare. Pentru abaterile procurorilor exista Inspectia Judiciara care cerceteaza astfel de reclamatii", a precizat Codruta Kovesi pentru Gandul.

In 24 mai 2007, Consiliul Superior al Magistraturii - cand acest for era condus de judecatorul Anton Pandrea, de la instanta suprema (intre timp pensionat-n.r.) - a hotarat ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitate de martori in fata comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constitutionale, fac parte din autoritatea judecatoreasca.

CSM a invocat decizii ale Curtii Constitutionale referitoare la neconstitutionalitatea convocarii judecatorilor in fata comisiilor parlamentare.

In mod exceptional, procurorii pot participa in calitate de invitati la Comisiile parlamentare, atunci cand este necesara lamurirea unor aspecte de natura tehnica sau pentru clarificarea unor informatii de interes public.

Hotararea CSM a fost data dupa ce fusese sesizat, in 10 mai 2007, de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la solicitarea pe care i-a adresat-o presedintele de atunci al Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

Seful Camerei Deputatilor ii cerea procurorului general Codruta Kovesi sa dispuna prezentarea unor procurori si a "oricaror persoane citate" in fata Comisiei comune parlamentare de ancheta pentru verificarea informatiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicatiilor, in vederea audierii, cu precizarea ca "prezenta oricarui demnitar, functionar sau angajat al Guvernului si al celorlalte organe ale administratiei publice in fata comisiilor parlamentare este obligatorie atunci cand sunt citati".

O sesizare cu continut similar a fost inaintata CSM de catre procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, care arata ca presedintele Camerei Deputatilor a solicitat prezenta a doi procurori si doi ofiteri de politie judiciara in fata aceleiasi comisii.

Joi, 6 septembrie 2012, presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca USL va cere comisie parlamentara pentru modul in care sunt anchetati cetateni simpli in legatura cu referendumul, el precizand ca Uniunea va trimite scrisori forurilor europene referitor cu aceasta situatie.

Antonescu a declarat, dupa sedinta USL, ca documentul DNA referitor la acuzatiile care i se aduc secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, este fara precedent. Liberalul a subliniat ca este pentru prima oara cand explicit o astfel de institutie pune in discutie si incadreaza in penal exercitiul politic clasic.

"Avem de a face cu incriminarea unor lideri politici care au cautat sa mobilizeze cetatenii la vot. Cred ca suntem in fata unui moment extrem de grav in care o institutie a statului ataca sistemul democratic pluralist. Este absolut inacceptabil ca un partid, o alianta sa fie atacata pentru activitatea sa pur politica (...) Eu si Victor Ponta suntem deplin solidari cu colegii implicati si ne autodenuntam public: Da, am indemnat oamenii sa vina la vot ceea ce este perfect legal", a spus Crin Antonescu.

El a adaugat ca USL nu poate accepta o asemenea atitudine si va cere constituirea unei comisii parlamentare care sa analizeze modul in care aceste cercetari se desfasoara in raport cu simplii cetateni. Senatorul a spus ca USL va face si o informare catre forurile internationale.

Presedintele PSD Victor Ponta a spus, la randul sau, ca decizia sa si a lui Crin Antonescu este de a anunta la DNA ca l-au instigat pe Liviu Dragnea sa organizeze campania pentru referendum si i-au indemnat pe oameni sa mearga la referendum sa voteze "DA".

El a spus ca daca aceasta este o fapta penala, atunci conducerea USL trebuie sa fie sanctionata penal de DNA. "Dar sunt convins ca acest lucru nu reprezinta o infractiune intr-un stat de drept", a adaugat Victor Ponta, aratand ca, din punctul sau de vedere, acesta este un dosar politic si nu reprezinta o infractiune, ci o fapta politica. El a mai aratat ca acest caz este facut pentru a intimida pe oamenii din sectiile de vot la alegerile din 9 decembrie.

El a spus ca, in urma autodenunturilor, DNA este chemat sa-i invite pe liderii USL la audieri. "Autodenunturile le vom depune la DNA noi doi mai intai dupa care membrii structurilor noastre politice care au luat decizia de a cere romanilor sa vina la referendum (...) ne autodenuntam, este obligatia DNA sa ne audieze", a spus Ponta.

Ponta a mai precizat ca denuntul impotriva lui Liviu Dragnea este facut de liderul PDL Vasile Blaga si ca a considerat intotdeauna ca batalia politica nu trebuie transferata in justitie.