Grupului de Initiativa al Societatii Civile (GISC) Barlad organizeaza vineri seara, de la ora 19.30, un miting de protest impotriva exploatarii gazelor de sist in oras, informeaza Monitorul de Vaslui. Manifestarea va consta intr-un "mars al tacerii".

"Toti barladenii care nu vor ca imprejurimile sa fie invadate de utilaje ce exploateaza gazele din sist prin metode neconventionale sunt invitati sa participe la un mars al tacerii, care va avea loc vineri seara. Reprezentantii Grupului de Initiativa al Societatii Civile (GISC) Barlad, organizatorii actiunii de protest, avertizeaza ca nimeni din Guvern sau din Parlament nu va bloca accesul companiei americane in zona daca cei direct vizati, adica cetatenii, nu vor lua atitudine", scrie Monitorul de Vaslui.

Mitingul fusese programat pentru sfarsitul lunii iulie, insa a fost amanat pentru a nu capata conotatie politica in preajma referendumului.

Chevron are in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte, una in zona Barlad si trei in regiunea Dobrogea. La Barlad au avut loc mai multe proteste impotriva exploatarii gazelor de sist.

Astfel, Guvernul condus de Ponta a decis instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica.

Chevron are in Romania patru licente de explorare si exploatare, toate fiind in faza de explorare a eventualelor zacaminte.

La nivelul Comisiei Europene a fost infiintat, in ianuarie 2012, un grup de lucru privind efectele asupra mediului a fracturarii hidraulice. Seful ANRM, Alexandru Patruti, declara in aprilie 2012 ca din acest grup de lucru fac parte si experti romani din cadrul ANRM si Ministerul Mediului. Comisia Europeana a decis insa ca nu este nevoie de o legislatie europeana privind gazele de sist, lasind la latitudinea fiecarui stat membru decizia privind permiterea sau interzicerea procedeului fracturarii hidraulice.

Romania trebuie sa afle mai intai daca dispune de gaze de sist, inainte de a lua masuri in privinta modului de exploatare, a declarat in luna mai recent ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein.