Ministerul Sanatatii a semnat un acord de finantare cu Agentia Americana pentru Comert si Dezvoltare in valoare de peste 420.000 dolari pentru implementarea unui sistem de Agentia Americana pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) si Ministerul Sanatatii din Romania au semnat joi un acord de finantare in valoare de 422.786 pentru implementarea de solutii de telecomunicatii si telemedicina in domeniul asistentei medicale primare destinate zonelor rurale si izolate, informeaza Ambasada SUA.

Potrivit unui comunicat de presa transmis de ambasada americana, finantarea va permite efectuarea unui studiu de fezabilitate cu privire la imbunatatirile ce se pot aduce asistentei medicale primare si de specialitate din zonele rurale din Romania.

Studiul va fi realizat de International Development and Technical Assistance LLC. Potrivit ambasadei SUA si adjunctului Sefului Misiunii Diplomatice a SUA, Duane Butcher, studiul ce va include:

  • evaluarea retelei existente de telemedicina din domeniul asistentei medicale de urgenta;
  • evaluarea proiectului pilot de telemedicina din domeniul asistentei medicale primare, implementat in 2012. Proiectul a conectat 10 cabinete de medici de familie din zona Deltei Dunarii cu Spitalul Judetean de Urgenta din Tulcea.
  • o lista a cerintelor tehnice necesare implementarii unui sistem de telemedicina;
  • rezultatele unei evaluari comparative cu alte sisteme de pe piete similare; recomandari de intretinere si modernizare a centrelor
  • un calendar si un plan detaliat al implementarii sistemului.

Acordul a fost semnat la Ambasada SUA din Bucuresti de catre Duane Butcher, Adjunctul Sefului Misiunii Diplomatice a SUA, din partea Agentiei Americane pentru Comert si Dezvoltare si de catre subsecretarul de stat dr. Raed Arafat, din partea Ministerului Sanatatii, se arata intr-un comunicat de presa transmis de ambasada americana.

Duane Butcher: Acordul, o dovada a angajamentului SUA de a colabora cu Romania pentru dezvoltarea sistemului public de sanatate

Duane Butcher, adjunctul Sefului Misiunii Diplomatice a SUA, a declarat la inceputul intalnirii ca "acordul de finantare [...] demonstreaza angajamentul Guvernului SUA de a colabora cu Romania pentru a continua dezvoltarea sistemului public de sanatate, un domeniu cheie al infrastructurii nationale".

Potrivit oficialului american, implementarea unui sistem de telemedicina ar creste accesul la servicii medicale de calitate, mai ales in contextul in care o mare parte a populatiei din Romania locuieste in zone in care ingrijirea medicala de specialitate nu este intotdeauna usor accesibila.

"Aceasta finantare este incununarea a aproximativ 20 de ani de sustinere a sectorului de tehnologie a informatiei si comunicare din Romania de catre Agentia Americana pentru Dezvoltare", a spus diplomatul american citat de comunicatul de presa.

Duane Butcher a precizat ca printre programele incheiate recent se numara efectuarea unui studiu privind implementarea unui sistem electronic de monitorizare a alegerilor, precum si studii privind implementarea unui sistem national de gestionare a situatiilor de urgenta si a unor tehnologii mobile de comunicare in situatii de urgenta.

Totodata, adjunctul Sefului Misiunii Diplomatice a SUA a informat ca dupa finantarea efectuarii studiului de fezabilitate, Guvernul SUA intentioneaza sa continue sa investeasca in dezvoltarea sistemului IT romanesc, precum si a altor sectoare ale economiei romanesti, precum transporturile sau energia ecologica.

Raed Arafat: Telemedicina nu este rezervata doar domeniului de asistenta medicala de urgenta

La randul sau Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat ca Romania detine la momentul actual un sistem de telemedicina national in ce priveste relatia intre ambulantele de urgenta si centrele de receptie a datelor medicale, precizand ca exista peste 100 de spitale conectate la nivelul unitatilor de primiri urgente cu trei centre de receptie: la Bucuresti, Targu Mures si Iasi, acesta din urma aflandu-se in faza de testari.

"Pana acum sistemul s-a dezvoltat foarte bine in domeniul asistentei medicale de urgenta, Romania devenind model in acest sens. Telemedicina nu este insa rezervata doar domeniului de asistenta medicala de urgenta, ea putand fi utilizata foarte bine si in domeniul asistentei medicale primare si in alte domenii cum ar fi cel de radiologie. In cursul acestui an, am reusit sa implementam un proiect pilot in zona Deltei Dunarii, care conecteaza 10 cabinete de medici de familie cu Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea. Proiectul respectiv trebuie evaluat si trebuie studiate necesitatile implementarii telemedicinei in domeniul medicinei primare in zonele rurale si in cele izolate", a precizat Raed Arafat.

Potrivit subsecretarului de stat in MS, "sprijinul Guvernului SUA in realizarea unei analize pertinente a sistemului de telemedicina din Romania si a nevoilor din acest domeniu, de catre experti, este mai mult decat binevenit si ne va ajuta in luarea unor decizii bazate pe fapte bine analizate in ce priveste strategia de dezvoltare a sistemelor de telemedicina in tara noastra."

Telemedicina, o posibila solutie la problema accesului la servicii medicale a romanilor din zonele rurale

Ambasada SUA arata ca Romania se afla in procesul de implementare a unui sistem electronic integrat in domeniul medical, care include introducerea unui card de sanatate, fise medicale si retete electronice. Uniunea Europeana si-a asumat angajamentul de a oferi finantare si sprijin sistemului medical romanesc, dar sunt necesare studii de fezabilitate pentru a lua in considerare acordarea de finantare, ori studiul finantat de USTDA va ajuta Romania sa implementeze schimbarile necesare si, in acelasi timp, va oferi oportunitatea introducerii de tehnologie si servicii americane pe piata romaneasca, arata ambasada americana la Bucuresti.

Proiectul pilot de telemedicina de la Tulcea constituie un efort de a solutiona problema accesului la servicii medicale a romanilor din zonele rurale. Studiul intentioneaza sa duca la crearea unui plan de implementare a acestui sistem in alte zone rurale din Romania, scopul final fiind implementarea sa in intreaga tara, mai arata Ambasada SUA.