Inspectorul Scolar al Municipiului Bucuresti a anuntat joi ca deficitul de personal la clasa pregatitoare este 35%, la data de 4 septembrie, si ca 80% din mobilier a fost deja adus in unitatile de invatamant. Totodata ISMB a mai informat ca treizeci de scoli din Capitala nu au primit autorizatie de functionare pe motiv ca nu indeplinesc conditiile de igiena, nu au personal medical ori fac obiectul unor lucrari de reabilitatre, informeaza Mediafax.

Constantin Traistaru: Exista deficit de resursa umana la clasa pregatitoare

Inspectorul general scolar, Constantin Traistaru, a declarat joi la conferinta organizata de Prefectura privind situatia unitatilor de invatamant inaintea inceperii noului an scolar ca "exista deficit de resursa umana, dar astazi este o etapa importanta de angajare. La 4 septembrie aveam un deficit de 35% din resursa umana".

Reprezentantul ISMB a adaugat ca toate contractele de achizitie de mobilier la clasa pregatitoare sunt in derulare, la data de 4 septembrie, 80% din unitatile de invatamant avand deja luate mesele si scaunele reglabile pentru copii.

Traistaru a precizat ca decizia de introducere a clasei pregatitoare s-a facut fara realizarea unui studiu prealabil privind posibilitatile unitatilor de invatamant de a crea aceste clase. Potrivi inspectorului general, sunt scoli unde s-au repartizat cinci clase, in altele trei, in altele doua, fara niciun studiu prealabil. "Din pacate a trebuit sa gasim solutii sa reorganizam planul, astfel incat, in acest moment, avem 435 sali de clasa pentru pregatitoare. La aceste clase trebuie sa predea cadre didactice calificate", a mai spus inspectorul general scolar citat de agentia de presa.

O posibila solutie pentru rezolvarea situatiei deficitului de spatiu este identificarea unor cladiri sau locuri in afara unitatilor de invatamant, sustien Constantin Traistaru. Astfel, pentru Colegiul Goethe s-au identificat clase la Colegiul Caragiale, pentru Scoala 11 au fost aprobate clase cu peste 25 de elevi si, de asemenea, o gradinita unde au fost mutate trei grupe. Scoala 115, care este amenajata prin programul BEI, era nepopulata, de aceea aici se organizeaza clase pregatitoare. Pentru Scoala 56 a fost aprobata, de asemenea, suplimentarea numarului de elevi peste 25.

"Nu acceptam functionarea in trei schimburi, suprapopularea scolilor. Un management bun nu inseamna trei schimburi, ci organizarea invatamantului in doua schimburi", a explicat inspectorul general scolar.

30 de scoli din Capitala nu au primit autorizatie de functionare

Inspectorul Scolar al Municipiului Bucuresti, Constantin Traistraru, a mai informat ca in momentul acesta in Capitala sunt 30 de scoli care nu au primit autorizatie de functionare, cu 46 mai putine decat in 2011. La nivelul celor 30 de scoli au fost identificate, in total, 76 de obiective care nu indeplinesc conditiile cerute de lege, a aratat inspectorul general.

"Motivele sunt existenta unor lucrari de reabilitare aflate in curs, lipsa de personal medical sau lipsa unui circuit sanitar", a spus Traistaru.

Acesta a explicat ca, in aceste situatii, elevii vor ocupa, de la caz la caz, anumite corpuri de cladire, care sunt salubre, ori vor sustine cursurile, pana la remediarea deficientelor din scolile lor, in alte unitati de invatamant aflate in apropiere.