Primaria Craiova a decis ca toate capacele pentru gurile de canal din municipiu sa fie inlocuite cu unele din plastic compozit, care se insurubeaza pana la nivelul asfaltului, pentru a nu mai fi furate de hotii de fier vechi, relateaza Agerpres.

Potrivit biroului de presa al Primariei Craiova, decizia a fost luata ca urmare a faptului ca, in luna iulie, de pe strazile orasului au fost furate 78 de capace din fonta, iar in luna august - 51 de capace din fonta, in valoare totala de 48.007,95 lei.

"Printre masurile care s-au luat pentru prevenirea furturilor, se are in vedere ca in caietul de sarcini pentru viitoarele licitatii de reabilitare, capacele de canal sa fie din material plastic compozit. In municipiul Craiova s-au montat deja 20 de astfel de capace, pe str. Dezrobirii - Bl. G4, str. Campia Izlaz, bl 23, str. Nicolae Iorga - Bl. G 30, str. Sisesti nr. I 98, etc. Totodata, primarul municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu, a cerut reprezentantilor Politiei Municipiului Craiova si ai Politiei Locale intensificarea controalelor, in special asupra carutelor care tranziteaza ilegal orasul, avand in vedere ca una din metodele de furt este sa se aseze caruta fara podea deasupra gurii de canal si sa se sustraga capacul fara ca trecatorii sa observe ceva", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al Primariei Craiova.

Potrivit sursei citate, capacele de canal se fura chiar si cu autoturismele, o patrula de siguranta publica din cadrul Politiei Municipiului Craiova depistand in trafic un autoturism marca BMW, inmatriculat in Bulgaria, in care se aflau trei tineri care furasera un capac de canal de la intersectia strazilor Dumbraveni si Beethoven.

"Organele de politie au dispus retinerea celor trei tineri pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 208-209 Cod Penal, iar instanta de judecata a emis pe numele lor mandat de arestare preventiva pentru 20 de zile. Primaria Municipiului Craiova si Politia Municipiului Craiova atrag atentia firmelor care colecteaza fier vechi ca este ilegal sa comercializeze capace de canal, chiar daca sunt deteriorate", se mai arata in comunicat.