Primarul Constantei, Radu Mazare, a anuntat, miercuri, intr-o sedinta a Consiliului Local Municipal (CLM) ca vrea ca, printr-o hotarare de guvern, administratia locala sa preia Cazinoul din administrarea Ministerului Turismului si sa-l scoata la vanzare prin organizarea unei licitatii la nivel international, transmite Agerpres.

Cazinoul din ConstantaFoto: Agerpres

"Sa dea Dumnezeu sa-l cumpere vreun arab bogat sau vreun turc care se ocupa de cazinouri. Pana atunci il mentinem cu banuti putini cat sa nu cada, sa nu se degradeze. Nu pot sa ma apuc sa fac cazinouri, nici salon de nunti", a afirmat Radu Mazare.

Potrivit edilului, solicitarea de preluare a Cazinoului survine nerespectarii unei hotarari a CLM Constanta potrivit careia daca intr-un an de la transferarea cladirii respective in administrarea statului nu sunt incepute lucrarile de reabilitare, imobilul va reveni din nou administratiei locale.

Cum Ministerul Turismului nu a inceput reabilitarea, alocand insa la inceputul acestui an 1,6 milioane de euro din 10 milioane de euro necesare renovarii Cazinoului, Radu Mazare a declarat ca suma ce a fost deja alocata de la bugetul central ii va reveni tot municipiului Constanta si va fi folosita pentru construirea unui teleschi pe Lacul Siutghiol din statiunea Mamaia.

Cazinoul de pe faleza Constantei, cladire emblematica a orasului, este in prezent in paragina dupa ce in 2007 a fost concesionat de administratia locala unui investitor israelian care ulterior a abandonat reabilitarea cladirii din cauza crizei economice si a reziliat contractul incheiat. A urmat apoi trecerea Cazinoului din administrarea Primariei Constanta in cea a Ministerului Turismului pentru reabilitarea imobilului, demersuri ce au fost insa intarziate, Cazinoul ajungand o ruina.

In 2011, inainte de preluarea Cazinoului de Ministerul Turismului, Radu Mazare a declarat ca reabilitarea cladirii ar costa 10 milioane de euro, suma pe care municipalitatea nu o poate investi in acest proiect. Edilul a sustinut si la vremea respectiva ca solutia cea mai buna pe care el o considera este vanzarea Cazinoului catre "o companie specializata in domeniu, sa-l repare, sa-l tina in circuitul public si sa-l introduca in circuitul international al cazinourilor", fiind atrasi astfel pe litoral turistii pasionati de jocuri de noroc.

In anul 2007, Cazinoul din Constanta a fost dat in concesiune de administratia locala, pentru 49 de ani, companiei israeliene Qeenco Leisure International, operator international ce detine cazinouri de lux in intreaga lume, fiind singura firma interesata de obiectivul respectiv.

Redeventa negociata a fost de 140.000 de euro pe an, iar investitorul era obligat ca in primii 5 ani de la semnarea contractului de concesiune sa investeasca in renovare si consolidare si sa-l introduca in circuitul international al cazinourilor.

Procedura de concesionare a Cazinoului din Constanta a demarat in ianuarie 2006, s-au desfasurat doua etape ale licitatiei internationale si pentru ca s-a prezentat o singura firma, a urmat desfasurarea negocierii directe.

Dupa ce a cheltuit 2 milioane de euro prin inceperea reabilitarii cladirii emblematice a Constantei, conform lui Radu Mazare, compania israeliana a renuntat la investitie.

Cazinoul din Constanta are o vechime de peste o suta de ani, fiind inaugurat in anul 1910, dupa ce vechea constructie din paianta si lemn a fost distrusa de o furtuna, in anul 1891.