Unul din doi romani considera ca presiunile tarilor occidentale asupra Guvernului pentru respectarea procedurilor democratice nu sunt bune, in timp ce un procent aproape similar (46%) cred ca aceste interventii sunt utile, potrivit unui sondaj realizat de IRES.

La intrebarea "Este bine sau rau ca statele occidentale, inclusiv SUA, fac presiuni asupra Romaniei pentru respectarea procedurilor democratice", 50% au raspuns negativ, in timp ce 46% cred ca astfel de initiative sunt bune.

52% dintre intervievati considera ca Romania nu ar trebui sa accepte aceste presiuni iar 41% spun ca aceste presiuni ar trebui acceptate.

Majoritatea persoanelor intervievate (59%) afirma ca nu au auzit declaratia lui Crin Antonescu cu privire la rolul Romaniei si pozitia acesteia in cadrul Uniunii Europene. Dintre cei care cunosc declaratia, 60% declara ca sunt de acord cu spusele lui Crin Antonescu, aproape in totalitate votantii USL.

Sondajul si-a propus sa analizeze "efectele crizei politice asupra increderii romanilor in institutii, profesii si partenerii Romaniei.

"Nu putem spune ca polemica politica, de multe ori extrem de pasionala, nu a avut efect asupra opiniei publice. Exista un efect, dar nu unul major. Avem mai degraba doar amorsarea unei atitudini antioccidentale, deocamdata slaba, dar masurabila. Nu este exclus ca viitoarea campanie electorala sa devina o cutie de rezonanta mai importanta pentru discursuri nationaliste, solutie facila din punct de vedere politic, si atunci tendintele acestea se pot accentua. Deocamdata, la nivelul de generalitate la care s-a desfasurat cercetarea noastra, nu se vad schimbari prea mari de tendinta, chiar daca o serie de cifre pot avea semnificatia unui semnal de alarma", comenteaza Vasile Dancu aceste rezultate.

Relatiile cu Rusia

39% dintre respondenti considera Rusia este o tara prietena Romaniei, iar 27% vad in Federatia rusa un dusman. "Barbatii considera ca Rusia este o tara prietena Romaniei in proportie mai ridicata decat femeile, in timp ce acestea declara in proportie foarte ridicata ca nu stiu cum sunt relatiile dintre cele doua tari (19% vs. 6%). Persoanele din mediul rural tind sa vada Rusia drept o tara prietena in proportie mai ridicata decat cele din mediul urban, la fel cele din Transilvania, Banat si Sudul tarii comparativ cu cele din Moldova", noteaza Vasile Dancu.

Relatiile cu Ungaria

Un procent important (43%) afirma ca Ungaria este mai degraba o tara "prietena" cu Romania, in timp ce 38% considera ca statul vecin este mai degraba un "dusman".

Vasile Dancu precizeza ca tinerii (18-35 de ani) tind mai degraba sa considere Ungaria o tara prietena (51,2%), iar persoanele in varsta (peste 65 de ani) considera Ungaria mai degraba un dusman (52,2%). "Se observa deci scaderea increderii in tara vecina odata cu inaintarea in varsta. Diferente de perceptie a Ungariei apar si in functie de regiunea geografica a respondentilor.

Intervievatii din regiunea Transilvania + Banat considera in cea mai mare masura, Ungaria o tara prietena (47,6%). La pol opus se afla regiunea Moldova unde, in cea mai mare masura ( 45,0%), Ungaria este considerata mai degraba o tara dusmana Romaniei".

In Parlament au multa sau foarte multa incredere 40% dintre cei chestionati; persoanele trecute de 50 de ani tind sa aiba incredere in Parlament in masura mai mare decat cele mai tinere.

In Curtea Constitutionala a Romaniei spun ca au multa sau foarte multa incredere 41% dintre persoanele chestionate, proportia acestora fiind usor mai ridicata in randul femeilor, a persoanelor sub 50 de ani, a persoanelor cu studii superioare, a rezindentilor din mediul urban si a celor din Moldova.

Detalii metodologice

  • Volumul esantionului: 1.541 indivizi de 18 ani si peste
  • Tipul esantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national
  • Reprezentativitate: eroare maxima tolerata de ᅡ 2,5%
  • Interviurile s-au desfasurat prin metoda CATI
  • Perioada anchetei: 21-24 august 2011