Bacalaureatul profesional le da "elevilor slab pregatiti si celor care nu isi doresc o varianta universitara posibilitatea sa intre in productie la finalul liceului. Nu toata lumea trebuie sa faca facultate", a declarat pentru HotNews.ro presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, Mihaela Guna. Aceasta a anuntat ca Federatia a acceptat introducerea din 2013 a acestui tip de bacalaureat, cu amendamentul ca la Bacalaureatul National absolventii de la real si tehnologic sa aiba un examen de Limba romana diferit de cei de la uman.

Mihaela GunaFoto: Agerpres

"Noi venisem cu propunerea sa fie mai multe forme de Bacalaureat, dar care sa influenteze si traiectoria ulterioara a copilului. (…) Aseara am avut o discutie la Ministerul Educatiei cu toate partile implicate in proces si am adoptat varianta a doua forme de bacalureat, prima care sa ii dea copilului posibilitatea inscrierii la orice tip de facultate si varianta ultima pe care si noi am propus-o, acel Bacalaureat care sa marcheze sfarsitul unui ciclu de invatamant", a explicat Mihaela Guna.

Potrivit acesteia, "toate justificarile ne-au determinat sa acceptam si o singura varianta pentru Bacalaureatul de tip national, asa cum este acum, iar varianta Bacalaureatului profesional era in propunerea noastra la varianta C si (…) evident ca o sustinem pentru ca n-am putea sa ne schimbam punctul de vedere de la o zi la alta".

La Bacalaureatul profesional, absolventii vor sustine un proiect in domeniul in care este liceul sau intr-un domeniu pe care si-l alege copilul, o proba practica si o proba scrisa la Educatie antreprenoriala. "S-a ales varianta de educatie antreprenoriala deoarece este o disciplina comuna, in afara celor de la examenul de Bacalaureat, pe care o fac copiii indiferent de tipul si profilul liceului", a precizat Guna.

Aceasta a declarat ca elevii vor putea opta pentru orice varianta de Bacalaureat, chiar pentru amandoua "tinand cont ca se vor desfasura la date diferite". Probele de competente vor fi comune pentru toti, la aceeasi data, si valabila pentru ambele variante de Bacalaureat. "Deci copiii se vor inscrie initial la partea de competente, dupa aceea optand pentru o forma sau alta de examen scris, cu mentiunea ca pot sa se inscrie la ambele tipuri de Bacalaureat, pentru ca se vor sustine la date diferite", sustine Mihaela Guna.

Educatia antreprenoriala se preda in acest moment la toate liceele din Romania, indiferent de filiera, sustine aceasta, care precizeaza ca "acum va trebui sa fie facuta la modul serios, pentru ca este o proba de concurs si atat cadrele didactice, cat si elevii trebuie sa trateze aceasta disciplina cu o mai mare seriozitate".

"Ministerul Educatiei a acceptat examene diferite de Limba si literatura romana pentru elevii de la real si cei de la uman" / Fedorca: Nu se poate modifica examenul de Limba romana din 2013 din cauza legislatiei

Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar a precizat, insa, ca a depus un amendament, sustinut si de federatiile sindicale si "acceptat de catre MECTS": "ca la clasele de real si la liceele tehnologice sa existe o varianta de examen la Limba si literatura romana similara variantei M2 de la Matematica".

"Asa cum in prezent la uman exista o varianta M2 de subiecte pentru matematica, si pentru clasele de real si liceele tehnologice sa existe o varianta de Limba si literatura romana de tip 2", a declarat Mihaela Guna. Potrivit acesteia, partea de examen oral la Limba si literatura romana va fi comuna pentru toti elevii.

"Dar pentru partea de scris, la Limba si literatura romana, MECTS a promis ca va introduce varianta 2 de subiecte. Avem acordul Ministerului, speram sa il si puna in practica. Am inteles ca aceasta prevedere nu va aparea in ordonanta, ci in Metodologie. Dar avem promisiunea ca asa se va intampla si sper ca Ministerul Educatiei sa se tina de cuvant", a continuat presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar.

Contactat de HotNews.ro, Stelian Fedorca, secretar de stat in Ministerul Educatiei pentru invatamantul preuniversitar, a declarat ca "Legea Educatiei spune momentan altceva. Nu putem face foarte multe modificari".

"A fost o discutie care inca nu s-a incheiat. In acest moment, singura modificare este introducerea Bacalaureatului profesional. O decizie privind un examen diferentiat de Limba si literatura romana nu a fost luata, ci a fost doar o discutie preliminara. Nu se poate modifica examenul de Limba romana din 2013 din cauza legislatiei", a sustinut oficialul.

Citeste si: