Comisia de invatamant din Senat a aprobat introducerea din 2013 a Bacalaureatului profesional
Astfel, absolventii de liceu vor putea opta pentru sustinerea bacalaureatului profesional care va permite accesul pe piata muncii, dar nu le va permite sa urmeze cursurile in invatamantul superior, sau pentru bacalaureatul national, care le va da voie sa urmeze cursurile unei facultati. La sedinta comisiei a luat parte si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.
Raportul adoptat miercuri de comisie ar putea fi inclus pe ordinea de zi a Senatului de lunea viitoare.
Bacalaureatul diferentiat - propunerea inaintata de Ministerul Educatiei - a fost discutat si marti, 4 septembrie, in Comisia pentru invatamant a Senatului. "Este cat se poate de limpede ca cel care promoveaza bacalaureatul profesional are acces numai pe piata muncii, nu si in invatamantul superior. Bacalaureatul profesional este permisul de acces pe piata muncii", a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei.
Ecaterina Andronescu a declarat ca alegerea Bacalaureatului profesional sau a Bacalaureatului national (cel care se da si in prezent) este la optiunea elevului si a parintilor. Proiectul pe care il sustine prevede ca BAC-ul profesional va avea in comun cu BAC-ul national probele de competenta, adica examenele orale de limba romana si de limba straina, precum si competentele digitale.
"Bacalaureatul profesional va avea in comun cu bacalaureatul national probele de competenta, iar apoi cei care au optat pentru el vor trebui sa sustina un proiect, o proba practica si un examen scris la disciplina Educatie Antreprenoriala care va fi comuna tuturor liceenilor", a declarat ministrul Educatiei, citat de Agerpres.
Daca un elev a optat intr-o sesiune pentru Bacalaureatul profesional, se poate razgandi anii urmatori si se poate inscrie la Bacalaureatul national, dand examenele care reprezinta "diferenta" dintre cele doua tipuri de bacalaureat, a mai sustinut Andronescu.
Potrivit acesteia, "este cat se poate de limpede ca cel care promoveaza bacalaureatul profesional are acces numai pe piata muncii, nu si in invatamantul superior. Bacalaureatul profesional este permisul de acces pe piata muncii. Bacalaureatul national este permisul de acces in invatamantul superior".
Ministrul a explicat ca pentru sustinerea bacalaureatului profesional se pot inscrie si absolventii de licee teoretice.
Referindu-se la calendarul bacalaureatului profesional, Ecaterina Andronescu a spus ca acesta va incepe cu probele de evaluare a competentelor care vor fi comune, sustinute si de cei care dau bacalaureatul national, apoi se va sustine proiectul de educatie antreprenoriala si proba scrisa si abia apoi vor incepe probele scrise la Bacalaureatul national.
Elevii de clasa a XI-a din liceele bucurestene au votat pentru mentinerea actualei formule a Bacalaureatului
Pe 19 iunie, Ministerul Educatiei le-a transmis inspectoratelor scolare judetene un chestionar referitor la structura examenului de Bacalaureat incepand cu anul 2013. Elevii si parintii au avut de raspuns la "6 intrebari tematice", pentru a stabili daca examenele de BAC de anul viitor vor fi diferentiate sau se va mentine sistemul actual.
Chestionarele au fost transmise in teritoriu la o saptamana dupa ce Liviu Marian Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, si Stelian Fedorca, secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, au avut o consultare publica la care au fost invitati reprezentantii elevilor de clasa a XI-a din liceele bucurestene, pe tema desfasurarii examenului de bacalaureat.
In majoritate, elevii de clasa a XI-a din liceele bucurestene au votat pentru mentinerea actualei formule de desfasurare a examenului de Bacalaureat si nu pentru un BAC diferentiat incepand cu anul viitor.
Sindicatele din educatie au cerut USL probe diferentiate in functie de profil la bacalaureat, din 2013
Pe 3 iunie, federatiile sindicale din invatamantul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisa, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel incat acesta sa includa, din 2013, si probe scrise diferentiate, in functie de profil si filiera, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de anul trecut, relateaza Mediafax.
In scrisoarea deschisa trimisa de liderii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatiei "Spiru Haret" si Federatiei Educatiei Nationale (FEN) se arata ca "reglementarea vine in intampinarea dorintelor elevilor, ale parintilor acestora si ale cadrelor didactice, care au militat pentru sustinerea examenului de bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat in cursul invatamantului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesati sa le studieze si nici nu aveau cum, avand in vedere profilul unitatii de invatamant".
Liviu Pop, ministru interimar al Educatiei la acea vreme, a declarat ca propunerea sindicatelor privind introducerea bacalaureatului diferentiat din 2013 este pertinenta, deoarece forma actuala a acestui examen nu mai este adaptata situatiei din sistemul de invatamant.
Legea Educatiei Nationale, care a fost adoptata in mandatul de ministru al lui Daniel Funeriu, prevede ca bacalaureatul diferentiat intra in vigoare din anul 2016, cand termina liceul generatia de elevi care intra in clasa a IX-a in aceasta toamna.
Scoala profesionala incepe luna aceasta
Amintim ca din aceasta luna va reincepe Scoala profesionala, unde firmele au oferit locuri de practica pentru 20.000 de elevi. La Scoala profesionala se poate inscrie orice elev care a finalizat cu succes clasa a IX-a, potrivit Ministerului Educatiei. "Fiecare elev care va intra va beneficia de un contract tripartit elev - parinte, scoala, firma, iar firma va fi parte a procesului de selectie daca numarul elevilor este mai mare de numarul de locuri", a anuntat Ministerul Educatiei in luna februarie.
Fiecare elev care se inscrie in Scoala profesionala va beneficia de o bursa de 180 de lei pe luna, iar cifra de scolarizare pentru invatamantul profesional este de 20.000 de locuri pentru clasa a X-a, invatamant de zi.
Citeste aici mai multe despre invatamantul profesional
Citeste si:

Cum a început „nebunia Ivermectinei” în România și ce știm până acum despre acest medicament. Medic: Nu trebuie să plecăm de la ideea că e miraculos înainte să i se demonstreze clar eficiența
De ce nu are România credite bancare pentru studenți? Cum funcționează un asemenea mecanism în alte state
Ce conține o doză de vaccin Pfizer, în afară de ARN mesager: Grăsimi, sare și zahăr / La ce folosesc ”ingredientele”
Claudiu Năsui i-a solicitat premierului Cîțu numirea unei persoane acuzată de colaborare cu Securitatea în funcția de secretar general / De ce orice numire de secretar de stat nu poate respecta acum legea- Documente
Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Prostia asta cu ciucuri e un fel de dovada ca nu ai bacalaureat, un fel de mangaiere pe crestet daca loaza nu-i in stare sa invete.
Pe de alta parte, vad o materie extrem (!) de importanta pentru neluatorii de bacalaureat: Educatie Antreprenoriala!!! Evident se pregatesc pentru a fi angajati ca manageri si de-aia au nevoie. Si eu care credeam ca o sa fie zilieri.
Nu-i decat o alta masura populista, de stanga, pentru bobor...
Parerea mea e ca de data asta Abramburica are dreptate. Pentru ca la noi exista unii patroni fitzosi si tinerii au de suferit se impune faza asta cu bacalaureatul diferentiat. In plus nu e ceva nou, in Franta exista bacalaureat diferentiat si functioneaza foarte bine.
Bacul reprezinta examenul final pentru o clasa superioara si anume-liceul, in special cel teoretic (fie el real sau umanist).
Se vede ca nu prea ai dat bacul, altfel ai fi stiu ce face si cu la ce-i bun.
daca masura ar venit insotita si de alte masuri, cum ar fi ca cei cu bac profesional nu pot da examen la facultate sau sa se inscrie la o facultate particulara decat daca mai dau o echivalare la bacul original as intelege desi tot nu-i vad rostul.
masura este facuta pentru a ocoli asprimea impusa la bac de catre funeriu sa umple facultatile particulare de studenti. si stim povestea cu spiru haret si restu de facultati particulare.
diploma de bac nu are valoare la un angajator ce stie sa faca afaceri cu adevarat. :)
La privat important e cea ce stii sa faci, nu prea le pasa de bac. Ei sunt inexistenti pentru PSD.
masurile guvernelor Romaniei seamana cu carja data unui ranit in locul tratamentului care sa-l vindece. din ce in ce mai multe carje si proptele pt marele schilod.
Nivelul de pregatire nu a scazut, s-a prabusit dramatic in ultima perioada, si nu ma refer numai la studii superioare unde sunt o gramada de agramati ci si la faptul ca nu mai avem faiantari, fierari-betonisti, etc., cu sau fara Bac profesional. Frectii de astea ne trebuie, asa se rezolva problema in viziunea incompetentilor de la ORICE guvernare: sa ai o hartie. Nu conteaza ca esti zidar si nu stii deosebi o mistrie de un spaclu, ai diploma de bacalaureat profesional!! si probabil o sa poti fi angajat la stat unde dai spaga mai mare.
Decat sa inventeze denumiti noi pentru prostie si incompetenta mai bine ar reorganiza invatamantul... Dottore :)
asta e scopul final, facultatile private sa aiba din nou incasari. Oricum nu stie nimic absolventul si oricum nu invata nimic la multe din universitatile private. Dar macar va avea diploma si tolomacul va plati bani multi la privat.
Abramburica tot pentru partid lucreaza.
Acum a amanat inceperea anului scolar "la cererea parintilor", acum se pregateste sa introduca "bacalaureatul diferentiat" la cererea "elevilor", pentru compensarea desfintarii scolilor profesionale facuta tot de Andronica(!)...
Fara studii de impact, doar din condei...
"Prostanacul" este creatie si licenta iliesciana! Nu te mai repezi ca fata mare in noaptea nuntii, mai citeste si tu, ca deh, doar esti viitor dott....!
Penbtru restul... trag(e) apa! Ramane mai curat si poate si mai... uscat!
Absolventul de 12 clase primeste o foaie matricola care-i certifica faptul ca a absolvit 12 clase.
Iar acest bacalaureat tehnic oricum e accesibil doar absolventilor de la profilele tehnic si servicii.. ceilalti tot acelasi BAC o sa-l dea...
Ce sa zic, un examen in plus pentru care vor trebui platiti o gramada de profesori pentru toate activitatile prestate. Pana acum nu insemna "nimic" pentru buget - intre 3 si 5 lei de candidat.... toata cheltuiala statului. De acum va insemna mai mult in mod sigur.