Vicepresedintele Comisiei Europene Vivianne Reding a pledat marti, la un post de radio francez, pentru educarea copiilor romi, astfel incat aceleasi probleme sa nu fie prezente si peste zece ani, "cu dezmembrarea taberelor ilegale", relateaza AFP.

"Daca nu vom reusi sa educam acesti copii, daca nu reusim sa le gasim un loc de munca normal, va fi din nou o generatie pierduta, in zece ani, aceleasi probleme ca in aceasta vara, cu dezmembrarea taberelor ilegale. Nu dorim asta".

Viviane Reding a fost intrebata despre dificultatile de scolarizare ale celor 5.000 - 7.000 de copii romi prezenti in Franta, dintre care o parte infima ajunge sa urmeze scoala de o maniera regulata, potrivit unui studiu efectuat de Romeurope in 2009.

"Avem, generatia noastra, responsabilitatea de a face in asa fel incat sa nu mai avem tabere ilegale, ci case normale pentru acesti oameni, ca femeile sa nu mai aiba copii la varsta de 12 ani si ca acesti copii sa mearga normal la scoala", a spus ea, la postul de radio France Info.

In ultimele saptamani, in Franta, sute de romi au fost evacuati din taberele ilegale de catre politie, provocand protestele reprezentantilor romilor, ale asociatiilor pentru protectia drepturilor omului si ale stangii. Majoritatea acestor romi provin din Romania si Bulgaria.

Guvernul socialist al lui Francois Hollande anuntase, la finele lui august, ca va continua dezmembrarea taberelor ilegale atunci cand acest lucru este decis de justitie sau pentru "a pune capat unei situatii de pericol sau de risc sanitar imediat".

In 2010, sub presedintia lui Nicolas Sarkozy, Viviane Reding criticase expulzarea romilor din Franta. Ea a criticat deschis o circulara emisa in august 2010 de ministerul francez de Interne, al carui sef a fost inlocuit ulterior, si care identifica expres romii pentru aceste expulzari.