Judecatoarea Georgeta Barbalata, de la instanta suprema, s-a prezentat marti la Directia Nationala Anticoruptie, pentru a fi audiata in legatura cu noile acuzatii aduse de procurori referitoare la divulgare de informatii in cauze ce privesc siguranta nationala, au declarat surse judiciare citate de Mediafax.

Georgeta Barbalata, judecator la Sectia Penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), a fost suspendata din functie, luni, de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale impotriva sa. "Sesizarea initiala, in cauza in care se efectueaza cercetari fata de doamna judecator, a fost formulata de Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei", se mai arata intr-un comunicat al CSM, potrivit Mediafax.

Pe 21 august, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii respinsese solicitarea Inspectiei Judiciare de suspendare din functie a judecatoarei Georgeta Barbalata, pana la finalizarea verificarilor privind buna reputatie profesionala.

Georgeta Barbalata a demisionat in 27 iulie din functia de purtator de cuvant al ICCJ, dupa ce procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala in cazul ei pentru favorizarea infractorului, fiind acuzata ca l-a avertizat pe fostul sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov Mihai Vlad ca-i va fi perchezitionata locuinta.

Recent, procurorii DNA au extins cercetarile in cazul judecatoarei Georgeta Barbalata, pe care o acuza si de divulgare de informatii in cauze ce privesc siguranta nationala, dupa ce i-ar fi spus fostului sef al SIPI Ilfov despre doua mandate de interceptare.

Potrivit unor surse judiciare, judecatoarea Georgeta Barbalata i-ar fi spus fostului sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov Mihai Vlad despre faptul ca in noiembrie 2011 a emis doua mandate de interceptare in cadrul unor anchete penale, pe numele comisarului sef al Garzii Financiare Ilfov Dragos Rusu si al fostului presedinte al Consiliului Judetean Ilfov Cristache Radulescu.

Procurorii anticoruptie au extins astfel urmarirea penala in cazul Georgetei Barbalata si o acuza atat de favorizarea infractorului, cat si de fapta prevazuta la articolul 169 alineatul 1 din Codul penal, respectiv divulgarea unor documente sau a unor date care constituie secrete de stat ori a altor documente sau date, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta statului.

Georgeta Barbalata este cercetata intr-un dosar in care sunt acuzati fostul sef al SIPI Ilfov, fostul vicepresedintele al CSM George Balan si fostul consilier al acestuia Marcel Sampetru.

Vlad Mihai este acuzat de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, George Balan este cercetat pentru complicitate, iar Marcel Sampetru de instigare la aceasta infractiune.

Procurorii George Balan si Marcel Sampetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit sa recurga la mijloace mai degraba intelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la functiile pe care si le doreau, sustin anchetatorii DNA.

"Incercarile de a manipula numirile din interior institutiilor care prezinta interes pentru politicieni sunt cu atat mai reprobabile cu cat beneficiaza de sprijinul si de aportul unor persoane care au functii de conducere in cel mai inalt for al magistratilor, cu atributiuni directe in procedura de numire a procurorului sef al DNA si a procurorului general al Romaniei", arata procurorii anticoruptie in referatul de incepere a urmaririi penale.

Consiliul Superior al Magistraturii a incuviintat, in 10 iulie, la solicitarea DNA, perchezitionarea biroului folosit de procurorul George Balan, membru al CSM, si a biroului si locuintei procurorului Marcel Sampetru, detasat la CSM.

Sectia pentru procurori a CSM a dispus, in 11 iulie, suspendarea din functie a lui George Balan, membru al CSM, procuror in cadrul Parchetului Curtii de Apel Bucuresti, si suspendarea din functie si incetarea detasarii la CSM a lui Marcel Sampetru, procuror in cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.