Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, atrage atentia, intr-un interviu la RFI, ca a vehicula in aceasta perioada o cifra privind suma pe care ar urma sa o obtina Romania in urma negocierilor privind bugetul UE e total inoportun. Sunt negocieri extrem de tensionate, explica oficialul roman. Tocmai de aceea tot ce va depasi suma de 35 de miliarde de euro va reprezenta un succes, mai spune, la RFI, Leonard Orban.

Ministrul afacerilor europene spune ca "este absolut prematur sa avansam orice fel de cifre. Noi in negocierile pe care le avem, avem un mandat foarte clar. Sa obtinem mai mult, sa fim intr-o pozitie bugetara mai avantajoasa decat in perioada 2007-2013. Sumele pe hartie pentru aceasta perioada 2007-2013 sunt de aproximativ 35 de miliarde de euro.

Deci obiectivul nostru este sa obtinem minim peste 35 de miliarde de euro. In rest, cifrele care au fost avansate sunt premature si dupa parerea mea inoportune pentru ca negocierea este foarte dura. Exista un grup de state membre care insista foarte mult sa fie reduse sumele fata de ceea ce a propus Comisia Europeana si deocamdata nimeni nu poate sa intrevada care va fi rezultatul acestor negocieri, repet, extrem, extrem de tensionate si cu rezultat incert.

Cred ca in masura in care ne vom atinge acest obiectiv, ca sa obtinem finantari mai mari de 35 de miliarde de euro, vom realiza un adevarat succes din punctul de vedere al negocierilor privind bugetul Uniunii Europene", a explicat ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.

Secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene, Razvan Cotovelea, vorbea, luni, despre posibilitatea ca Romaniei sa-i fie alocata pentru 2014-2020, o suma cuprinsa intre 40 si 47 de miliarde de euro.

Un summit extraordinar pe tema bugetului UE pe perioada 2014 -2020 va avea loc pe 22 si 23 noiembrie, a anuntat luni purtatorul de cuvant al Consiliului European, citat de AFP.