Guvernul Ponta se angajeaza in fata FMI sa reduca acoperirea serviciile medicale din pachetul de asigurari de baza si ia in calcul, daca va fi necesar, o crestere a contributiei platite de populatie la asigurarile sociale de sanatate.

Victor PontaFoto: Agerpres

Ultima schita a scrisorii de intentie cu FMI, intrata in posesia HotNews.ro, mai precizeaza drept termen pentru aplicarea coplatii inceputul anului 2013, imediat dupa alegerile parlamentare din decembrie si introducerea in Parlament a legii sanatatii pana la aceeasi data.

Principalele angajamente asumate de guvernul Ponta in domeniul sanatatii sunt:

  • Reducerea acoperirii serviciilor medicale cuprinse in pachetul de asigurari de baza printr-o crestere a ponderii coplatii si a asigurarilor private suplimentare. Implementarea listei negative de medicamente si servicii medicale va continua.
  • Vor fi cautate mijloace de largire a bazei de impozitare pentru asigurarile sociale de sanatate. Guvernul Ponta ia in calcul, daca va fi necesar, cresterea contributiei la asigurarile de sanatate.
  • La inceputul lui 2013 coplata va fi pusa in aplicare. Serviciile de urgenta vor fi excluse de la coplata.
  • Sistemul de achizitii publice al spitalelor va fi modificat prin centralizarea ofertelor. Toate spitalele publice vor trece printr-un audit financiar si cheltuielile acestora vor fi publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii pana la inceputul lui octombrie 2012.
  • Managerii de spitale care isi vor depasi bugetul de cheltuieli vor fi sanctionati.
  • Pe listele de medicamente compensate si gratuite nu vor mai fi introduse substante noi fara o evaluare cost-eficienta a acestora.
  • Pana la finalul lui 2012, noul proiect al legii sanatatii va fi introdus in Parlament, dar nu inainte de publicarea unui studiu de impact a noii legi.
  • Guvernul admite in scrisoarea adresata FMI ca, in Romania, cheltuielile cu sanatatea sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana si se angajeaza sa asigure o finantare adecvata a sistemului, luand in calcul si cheltuielile viitoare specifice contextului unei populatii imbatranite.
  • Banii obtinuti din taxa clawback (care taxeaza suplimentar producatorii farma) in prima jumatate a lui 2012 vor fi folositi in intregime pentru a plati datoriile statului catre companiile farmaceutice si pentru a evita acumularea de noi datorii in acest domeniu.

​Vezi aici care sunt angajamentele asumate in domeniul energiei de catre guvernul Ponta prin scrisoarea de intentie adresata FMI.