Ultima schita a scrisorii de intentie cu FMI, intrata in posesia HotNews.ro, mai precizeaza drept termen pentru aplicarea coplatii inceputul anului 2013, imediat dupa alegerile parlamentare din decembrie si introducerea in Parlament a legii sanatatii pana la aceeasi data.
Principalele angajamente asumate de guvernul Ponta in domeniul sanatatii sunt:
- Reducerea acoperirii serviciilor medicale cuprinse in pachetul de asigurari de baza printr-o crestere a ponderii coplatii si a asigurarilor private suplimentare. Implementarea listei negative de medicamente si servicii medicale va continua.
- Vor fi cautate mijloace de largire a bazei de impozitare pentru asigurarile sociale de sanatate. Guvernul Ponta ia in calcul, daca va fi necesar, cresterea contributiei la asigurarile de sanatate.
- La inceputul lui 2013 coplata va fi pusa in aplicare. Serviciile de urgenta vor fi excluse de la coplata.
- Sistemul de achizitii publice al spitalelor va fi modificat prin centralizarea ofertelor. Toate spitalele publice vor trece printr-un audit financiar si cheltuielile acestora vor fi publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii pana la inceputul lui octombrie 2012.
- Managerii de spitale care isi vor depasi bugetul de cheltuieli vor fi sanctionati.
- Pe listele de medicamente compensate si gratuite nu vor mai fi introduse substante noi fara o evaluare cost-eficienta a acestora.
- Pana la finalul lui 2012, noul proiect al legii sanatatii va fi introdus in Parlament, dar nu inainte de publicarea unui studiu de impact a noii legi.
- Guvernul admite in scrisoarea adresata FMI ca, in Romania, cheltuielile cu sanatatea sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana si se angajeaza sa asigure o finantare adecvata a sistemului, luand in calcul si cheltuielile viitoare specifice contextului unei populatii imbatranite.
- Banii obtinuti din taxa clawback (care taxeaza suplimentar producatorii farma) in prima jumatate a lui 2012 vor fi folositi in intregime pentru a plati datoriile statului catre companiile farmaceutice si pentru a evita acumularea de noi datorii in acest domeniu.
In Germania, numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).
Oare de ce rupe statul german orice legatura intre asigurarile private si cele de stat? (o persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat). Si de ce opreste accesul la asigurarile private pentru cei care castiga mai putin de 50.000 Euro pe an? Raspunsul: tocmai pentru a nu submina finantarea asigurarilor de stat. Si asta intr-o tara cu putere economica mult superioara Romaniei si cu un procent de peste 10% din PIB alocat sanatatii (in Romania procentul este cam jumatate fata de Germania). Statul german face acest lucru nu pentru ca are ceva impotriva sectorului privat ci pentru ca considera sanatatea populatiei o obligatie a lui si un drept al omului.
Pai si acum nu e la fel? Adica o mare parte din banii de la buget nu se duc pe dotari de spitale facute cu picioarele si pe achizitii la pret umflat?
Cel mai important lucru pe care-l aduce noul sistem e concurenta intre spitale. Iar concurenta tot timpul va insemna calitate crescuta la pret mic.
2. Fondurile pentru asigurarea de stat sunt gestionate de organizatii NON-PROFIT. Ele sunt supuse unor reglemantari guvernamentale stricte si sunt constituite din contributia lunara a angajatilor si angajatorilor. O parte a acestor fonduri e finantata de stat (asistenta financiara) pentru a acoperi asigurarea persoanelor care nu au fost niciodata angajate sau nu platesc pentru sistem.
3. Exista un sistem de preturi uniform in toata Germania numit DRG (un sistem de spitale clasificate). Acesta include plata medicilor, serviciile medicale, mancarea si cazarea din spital.
4. Exista reglementari guvernamentale stricte care stabilesc calitatea actelor medicale iar serviciile medicale sunt supravegheate in mod continuu. Sunt colectate date prin diverse proceduri, fiind analizate sistematic (o rutina) de agentii guvernamentale.
5. Sistemul de spitale din Germania este foarte vast avand aproximativ 2000 de spitale care sunt grupate in functie de apartenenta:
a. 55% dintre spitalele din Germania apartin statului.
b. 38% dintre spitale apartin unor organizatii non-profit.
c. 7% dintre spitale apartin unor societati comerciale.
6. Spitalele din Germania sunt faimoase pentru criteriile inalte de performanta pe care le impun. Ele au cei mai bine calificati medici care sunt acceptati sa practice ca specialisti numai dupa o pregatire lunga si intensiva.
7. Spitalele din Germania au de regula camere cu doua paturi, pentru doi pacienti. In aceste spitale se poate plati o taxa suplimentara pentru cei care doresc o camera doar pentru ei.
8. Nu exista liste de asteptare pentru operatiile importante si pentru tratamente.
nu mai tipa nimeni acum ca trebuie sa platim la privati. acume ste in regula.
cat de usor se lasa unii manipulati. daca propunerea vine de la base este rea si impotriva poporului, daca vine de la usl este normala si corecta :)
Sa finantez din impozitul meu pe cei care au pus umarul la constructia socialismului multilateral dezvoltat? Aia care ne-au lasat un dezastru ? Cei care nu au constiinta civica ? Hotii ? Tiganii ? Aia care au fost destul de dobitoci sa se alieze cu minerii sau cu Voiculescu?
Daca hoarda de pensionari si de functionari ma exclude din societate (fortind o directie gresita de redistribuire a veniturilor), eu te exclud de la beneficiari. Corect ? Corect.
In germania merge fiindca sint toti corecti, Aici nu merge fiindc a sinteti toti niste hoti.
Asigurarile "de stat" (Gesetzlich) sunt tot companii private. Diferenta fata de cele "private" (Privat) este regulamentul/legea de functionare.
Asigurarile suplimentare private (Zusatzverischerung) sunt desigur permise persoanelor asigurate la stat.
Despre asigurarile private: ele sunt (in mare) pentru 3 categorii de persoane: angajati la stat pe viata (Beamte), liber profesionisti si salariati cu peste ca. 50.000 Euro brut.
Mai trebuie adaugat ca o asigurare "privata" germana este de obicei, dar nu intotdeauna superioara unei asigurari "la stat". Exista pachete cu acoperire sub cea de "la stat". Apoi, costurile pot fi atat de mari (pentru copii se plateste separat; pretul creste enorm la batranete) incat de multe ori ar fi mai ieftin de platit costurile medicale din buzunar.
Sa va fie de repede!
Ati imprumutat si veti imprumuta mereu ca sa aveti de unde fura,nu va intereseaza economia tarii sau cine o sa dea banii astia inapoi,veti lasa in urma jale ,datorii si saracie,nu sunteti decit o haita de hoti.
De acum nu va va mai trata medicul ci...asiguratorul. Adica oricat de bolnav ai fi, daca asiguratorul va spune: ''da-l afara din spital dupa 3 zile'' asta se va intampla. Ce daca mai trebuiau facute si alte investigatii sau tratamente? Primesti restul de la Dumnezeu! Asiguratorul nu mai plateste - punct.
Iar pentru prescrierea unor tratamente si medicamente, medicii vor trebui sa scrie romane cu justificarii.
De asemeni, nu mi se pare nici echitabil nici corect ca unii sa plateasca contributii la toate categoriile de venituri si altii doar la minim pe economie iar pachetul de baza sa fie acelasi, egal pentru toti.
Ciuntirea ei de catre CEPOI o duce in derizoriu !!!
Bine inteles, obligativitatea populatiei rezidente in ROMANIA sa fie asigurata.
VULNERABILITATEA si Vulnerabilii identificati si suportarea primelor de asigurare de serviciile sociale.
Justitia sociala functioneaza prin solidaritatea asiguratilor la sanatate, nu toata populatia este bolnava sau face analizele medicale !!!
Este o RUSINE Nationala sa astepti analizele gratuite in loc sa existe co participarea de 10% la factura prestatiei medicale si la medicamente.
Medicii de familie si specialisti trebuie sa fie agreati de casele de asigurare si sa fie renumerati in functie de prestatiile efectuate si decontate de casele de aigurare
Dispare SPAGA si creste calitatea, competenta si concurenta, medicul este fiscalizat(impozitat) la ce castiga real
Sa va prezint un caz valabil in toata ROMANIA, soferii de taxi sunt angajati carte de munca la un salariul de 4 ore/zi de unde cotizatia de sanatate este diminuata la jumatate la fel si celelante taxe sociale pentruca acesti lucreaza minimul 8 ore/zi deci diferenta este la NEGRU.
Domnul PONTA isi imagineaza aceste aberatii sau este si el imbrobodit de MAFIA din ROMANIA
La IASI soferii accepta acest lucru, spuneau ei ca altfel sunt alti care asteapta sa lucreze
Se iau banii de pe spatele salariatilor si se folosesc in manevre politice si in finantaea clientelei politice in detrimentul celor multi si amariti.
O falsa grija pentru sanatatea acestui popor,debusolat ,invrajbit,stresat,lasat pribeag printr-o Europa mincinoasa si lacoma.
Ultima nenorocire a fost acest guvern de debusolati ,impotenti,hoti,mincinosi care au pus capac la toate relele de pina acum.
1.Sunteti mirati ca dr.Arafat nu ia atitudine?De ce ar face-o din moment ce el si-a rezolvat problema urgentei,mai mult ca serviciile de urgenta sunt platite din bugetul de stat,deci din banii nostri.Intrebarea care trebuie sa i-o punem dr.Arafat este de ce se deconteaza bani daca in aceste structuri lucreaza medici fara competenta,de ce se accepta cu atata usurinta plata serviciilor medicale de tipul CT,RMN etc,pentru cazurile trimise prin serviciile de urgenta catre firmele private care detin aparatura si incaseaza lunar sume astronomice?
De ce asigurarile Casco pentru ambulantele ISU(structura militarizata!!!)care deservesc structurile UPU-SMURD sunt platite de Ministrul Sanatatii si nu de MAI???Deci,il stimez pe dr.Arafat dar nu-l inteleg de ce accepta sa fie duplicitar.
In concluzie,nu-l consider vinovat numai pe premierul Ponta pentru dezastrul ce va fi deacum incolo in spitale,vinovati sunt si cei ce-l consiliaza cum dealtfel a si spus la TV,respectiv ministrul sanatatii si dr.Arafat.Vinovati vom fi si noi ca nu luam atitudine din timp.Cunosc sistemul,am incercat sa subliniez aspectele nelegale care se petrec ,mai ales in structura de urgenta,as putea sa dau solutii privind eficientizarea cheltuielilor si cresterea salarizarii medicilor din spitalul public,prin sistarea unor contracte fantoma(servicii externalizate de consiliere juridica,dializa...).Daca si pentru firmele private,la incheierea contractelor cu CAS s-ar lua in considerare aceleasi grile de salarizare ca-n sistemul public lucrurile s-ar aseza pe un fagas normal.Adica,nu-i normal ca un medic care lucreaza la privat sa aiba 10.000lei/luna,desi acest privat este in contract cu CAS,deci tot din banii nostri