Promisiunile guvernului Ponta fata de FMI: limitarea pachetului de servicii medicale si cresterea contributiei la sanatate, „daca va fi necesar”

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 3 septembrie 2012, 14:31 Actualitate | Esenţial


Victor Ponta
Foto: Agerpres
Guvernul Ponta se angajeaza in fata FMI sa reduca acoperirea serviciile medicale din pachetul de asigurari de baza si ia in calcul, daca va fi necesar, o crestere a contributiei platite de populatie la asigurarile sociale de sanatate.

Ultima schita a scrisorii de intentie cu FMI, intrata in posesia HotNews.ro, mai precizeaza drept termen pentru aplicarea coplatii inceputul anului 2013, imediat dupa alegerile parlamentare din decembrie si introducerea in Parlament a legii sanatatii pana la aceeasi data.

Principalele angajamente asumate de guvernul Ponta in domeniul sanatatii sunt: 

 • Reducerea acoperirii serviciilor medicale cuprinse in pachetul de asigurari de baza printr-o crestere a ponderii coplatii si a asigurarilor private suplimentare. Implementarea listei negative de medicamente si servicii medicale va continua.
 • Vor fi cautate mijloace de largire a bazei de impozitare pentru asigurarile sociale de sanatate. Guvernul Ponta ia in calcul, daca va fi necesar, cresterea contributiei la asigurarile de sanatate.
 • La inceputul lui 2013 coplata va fi pusa in aplicare. Serviciile de urgenta vor fi excluse de la coplata.
 • Sistemul de achizitii publice al spitalelor va fi modificat prin centralizarea ofertelor. Toate spitalele publice vor trece printr-un audit financiar si cheltuielile acestora vor fi publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii pana la inceputul lui octombrie 2012.
 • Managerii de spitale care isi vor depasi bugetul de cheltuieli vor fi sanctionati.
 • Pe listele de medicamente compensate si gratuite nu vor mai fi introduse substante noi fara o evaluare cost-eficienta a acestora.
 • Pana la finalul lui 2012, noul proiect al legii sanatatii va fi introdus in Parlament, dar nu inainte de publicarea unui studiu de impact a noii legi.
 • Guvernul admite in scrisoarea adresata FMI ca, in Romania, cheltuielile cu sanatatea sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeana si se angajeaza sa asigure o finantare adecvata a sistemului, luand in calcul si cheltuielile viitoare specifice contextului unei populatii imbatranite.
 • Banii obtinuti din taxa clawback (care taxeaza suplimentar producatorii farma) in prima jumatate a lui 2012 vor fi folositi in intregime pentru a plati datoriile statului catre companiile farmaceutice si pentru a evita acumularea de noi datorii in acest domeniu.
​Vezi aici care sunt angajamentele asumate in domeniul energiei de catre guvernul Ponta prin scrisoarea de intentie adresata FMI.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6253 vizualizari

 • +13 (19 voturi)    
  Dreptul la sanatate vs. Genocid selectiv (Luni, 3 septembrie 2012, 14:43)

  Pacient [anonim]

  Asigurarile private de sanatate nu vor rezolva problemele sistemului sanitar ci le vor agrava deoarece o parte din fonduri vor ajunge in buzunarele asiguratorilor privati sub forma de profit. Aceasta lege va polariza si mai mult societatea romaneasca. Asigurarea de baza va fi o gluma iar cei cu bani isi vor face asigurari suplimentare, care vor fi de fapt asigurarile care vor conta. Se va intampla ca si pe Titanic: cei de la "clasa 1" se urca in "barcile de salvare" (asigurari suplimentare) iar cei de la clasele 2 si 3 se vor scufunda odata cu "vaporul" (pachetul de baza).

  In Germania, numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).
  Oare de ce rupe statul german orice legatura intre asigurarile private si cele de stat? (o persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat). Si de ce opreste accesul la asigurarile private pentru cei care castiga mai putin de 50.000 Euro pe an? Raspunsul: tocmai pentru a nu submina finantarea asigurarilor de stat. Si asta intr-o tara cu putere economica mult superioara Romaniei si cu un procent de peste 10% din PIB alocat sanatatii (in Romania procentul este cam jumatate fata de Germania). Statul german face acest lucru nu pentru ca are ceva impotriva sectorului privat ci pentru ca considera sanatatea populatiei o obligatie a lui si un drept al omului.
  • 0 (14 voturi)    
   Esti naiv (Luni, 3 septembrie 2012, 15:00)

   bogdan [anonim] i-a raspuns lui Pacient

   "o parte din fonduri vor ajunge in buzunarele asiguratorilor privati sub forma de profit."
   Pai si acum nu e la fel? Adica o mare parte din banii de la buget nu se duc pe dotari de spitale facute cu picioarele si pe achizitii la pret umflat?
   Cel mai important lucru pe care-l aduce noul sistem e concurenta intre spitale. Iar concurenta tot timpul va insemna calitate crescuta la pret mic.
   • +10 (12 voturi)    
    Sistemul de asigurari de sanatate din Germania (Luni, 3 septembrie 2012, 15:16)

    Pacient [anonim] i-a raspuns lui bogdan

    1. In Germania, toti salariatii sunt obligati sa aiba asigurari de sanatate de stat. Numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).

    2. Fondurile pentru asigurarea de stat sunt gestionate de organizatii NON-PROFIT. Ele sunt supuse unor reglemantari guvernamentale stricte si sunt constituite din contributia lunara a angajatilor si angajatorilor. O parte a acestor fonduri e finantata de stat (asistenta financiara) pentru a acoperi asigurarea persoanelor care nu au fost niciodata angajate sau nu platesc pentru sistem.

    3. Exista un sistem de preturi uniform in toata Germania numit DRG (un sistem de spitale clasificate). Acesta include plata medicilor, serviciile medicale, mancarea si cazarea din spital.

    4. Exista reglementari guvernamentale stricte care stabilesc calitatea actelor medicale iar serviciile medicale sunt supravegheate in mod continuu. Sunt colectate date prin diverse proceduri, fiind analizate sistematic (o rutina) de agentii guvernamentale.

    5. Sistemul de spitale din Germania este foarte vast avand aproximativ 2000 de spitale care sunt grupate in functie de apartenenta:
    a. 55% dintre spitalele din Germania apartin statului.
    b. 38% dintre spitale apartin unor organizatii non-profit.
    c. 7% dintre spitale apartin unor societati comerciale.

    6. Spitalele din Germania sunt faimoase pentru criteriile inalte de performanta pe care le impun. Ele au cei mai bine calificati medici care sunt acceptati sa practice ca specialisti numai dupa o pregatire lunga si intensiva.

    7. Spitalele din Germania au de regula camere cu doua paturi, pentru doi pacienti. In aceste spitale se poate plati o taxa suplimentara pentru cei care doresc o camera doar pentru ei.

    8. Nu exista liste de asteptare pentru operatiile importante si pentru tratamente.
    • +4 (4 voturi)    
     DRG-ul exista si la noi... (Luni, 3 septembrie 2012, 15:31)

     it_s__not_news [utilizator] i-a raspuns lui Pacient

     ... numai ca se fura !
    • +9 (9 voturi)    
     suntem un popor de carcotasi (Luni, 3 septembrie 2012, 17:00)

     vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui Pacient

     Suntem un popor de carcotasi. Comentarile lui Pacient se vad ca sunt de la un om bine informat. Intre noi si Germania e o diferenta ca intre nationala noastra de fotbal si cea a Germaniei. Germania are nu stiu cite participari la euro si modiale, titluri europene si mondiale iar noi niste carpaci. Noi incercam sa inventam roata si apa calda in loc sa preluam de la alti care au avut succes. Pai noi ne comparam cu tenacitatea germanilor in a aplica o lege, la noi e ca in fotbalul lui Mitica si a lui Mutu. Mai tragem o linie si ne simtim bine fara sa gandim pe termen lung. La noi nu exista cultura de a preveni, noi mergem la doctor in ultimul moment. prin introducerea coplatii multi care nu mergeau la doctor vor avea un motiv in plus sa mearga in ultimul moment la urgenta, cand nu se plateste dar interventiile si costurile medicale vor fi mult mai mari din partea fondului de sanatate. Adica ce castigam pe pere pierdem in sutit la mere. cel care va merge in ultimul moment la urgenta va avea boala in stare avansata ce implica costuri suplimentare pentru societate. Deci in loc sa copiem sistemul German care functioneaza si fff multi romani merg la tratament in Germania incercam sa facem un sistem ca in tarile bananiere.
    • +1 (1 vot)    
     Masuri social democrate... (Marţi, 4 septembrie 2012, 10:19)

     ion [anonim] i-a raspuns lui Pacient

     Da, dar ei sunt cu un picior in groapa in timp ce noi suntem cu un pas inainte!.... Le dam lectii....
   • +14 (18 voturi)    
    mda (Luni, 3 septembrie 2012, 15:16)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui bogdan

    unde este Arafat acum? ca este aceiasi lege din iarna cand vedeam peste tot mesaje de sustinere pt arafat care apara poporul roman.
    nu mai tipa nimeni acum ca trebuie sa platim la privati. acume ste in regula.
    cat de usor se lasa unii manipulati. daca propunerea vine de la base este rea si impotriva poporului, daca vine de la usl este normala si corecta :)
  • +6 (10 voturi)    
   Si alternativa care e ? (Luni, 3 septembrie 2012, 15:28)

   it_s__not_news [utilizator] i-a raspuns lui Pacient

   Sa moara doctorii de foame sau sa recurga la spagi sa traiasca ?

   Sa finantez din impozitul meu pe cei care au pus umarul la constructia socialismului multilateral dezvoltat? Aia care ne-au lasat un dezastru ? Cei care nu au constiinta civica ? Hotii ? Tiganii ? Aia care au fost destul de dobitoci sa se alieze cu minerii sau cu Voiculescu?

   Daca hoarda de pensionari si de functionari ma exclude din societate (fortind o directie gresita de redistribuire a veniturilor), eu te exclud de la beneficiari. Corect ? Corect.

   In germania merge fiindca sint toti corecti, Aici nu merge fiindc a sinteti toti niste hoti.
  • 0 (0 voturi)    
   Gresit (Marţi, 4 septembrie 2012, 16:34)

   TzepesDoamne [anonim] i-a raspuns lui Pacient

   Germania in sus, Germania in jos. Dar e gresit.

   Asigurarile "de stat" (Gesetzlich) sunt tot companii private. Diferenta fata de cele "private" (Privat) este regulamentul/legea de functionare.

   Asigurarile suplimentare private (Zusatzverischerung) sunt desigur permise persoanelor asigurate la stat.

   Despre asigurarile private: ele sunt (in mare) pentru 3 categorii de persoane: angajati la stat pe viata (Beamte), liber profesionisti si salariati cu peste ca. 50.000 Euro brut.

   Mai trebuie adaugat ca o asigurare "privata" germana este de obicei, dar nu intotdeauna superioara unei asigurari "la stat". Exista pachete cu acoperire sub cea de "la stat". Apoi, costurile pot fi atat de mari (pentru copii se plateste separat; pretul creste enorm la batranete) incat de multe ori ar fi mai ieftin de platit costurile medicale din buzunar.
 • +18 (18 voturi)    
  Vai cum asa? (Luni, 3 septembrie 2012, 14:47)

  qwed [anonim]

  Cresc taxele? Nu se poate! Incredibil! Cel mai "cinstit Guvern" din istorie nu stie sa faca decat un singur lucru? Indexari salariale si mariri de preturi. Hmmmm asta seamana cu politica econimica din 1992-1996 cand Georgescu era minstru la Economie- Finante si Romania avea o rata a inflatiei de 300%.
  Sa va fie de repede!
 • +5 (9 voturi)    
  CAS optional (Luni, 3 septembrie 2012, 15:17)

  gobnum [anonim]

  nu inteleg de ce inca in Romania avem obligativitate la plata CAS. serviciile sunt cum sunt si de ele nu beneficiaza multi din cei care cotizeaza. daca din banii din CAS ne-am face abonamente la privat am avea parte de sanatate la cel mai inalt nivel. medicii vor avea salarii decente, incintele vor putea fi modernizate samd. CAS-ul ar trebui sa fie optional: nu-l platesc, n-am ce cauta intr-un spital de stat fara sa achit fiecare consultatie si injectie. si in felul asta scapam de jaful si mizeria din sanatate...
  • +5 (7 voturi)    
   Te inseli (Luni, 3 septembrie 2012, 16:09)

   Anjo [utilizator] i-a raspuns lui gobnum

   Daca populatia Romaniei si-ar face asigurari medicale private s-ar intampla exact acelasi lucru ca in Statele Unite ale Americii. Odata cu aparitia acestor polite private de sanatate, sistemul de stat va intra in colaps, ducand la un domino. Asiguratorii privati vor ramane singuri pe piata urmand sa dicteze regulile. Si vom ajunge ca in SUA. Ai bani esti tratat. Nu ai bani te dam afara din spital. Accepta casa asiguratoare transportul bolnavului la spital e bine, daca nu platesti tu. Plateste firma asiguratoare contravaloarea operatiei? Daca da traiesti. Daca nu suporta ai sa te duci sa te taie un macelar si sa te coasa cu sarma. Iar legat de jaful din spitale, de vina este tot sistemul incepand cu CAS care accepta toate magariile de "licitatii" si terminand cu medicii care accepta "mita" sub forma unei mese la un restaurant din partea unor firme producatoare/distribuitoare (Astra Zeneca care face plati prin Romania Travel este cel mai bun exemplu). Pentru o masa, un pix si un carnetel medicii romani se vand acestor firme prescrrind retete cu medicamente mult mai scumpe. Uite unde se duc banii care ar trebui sa ajunga de la buget pentru salvarea vietilor omenesti. De asta trebuie inclusa taxa de claw-back. Vrei sa vinzi medicamente scumpe? Plateste supra-taxa pentru depasirea plafonului.
  • +4 (4 voturi)    
   ... (Luni, 3 septembrie 2012, 17:34)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui gobnum

   Sa crezi tu. Un tratament pentru cancer de exemplu costa 10.000 de euro pe luna. Crezi ca un spital privat ar da banii astia fara sa clipeasca? Inainte de a-ti face o asigurare privata esti analizat din toate punctele de vedere, daca ai risc ridicat pentru o boala cronica si costisitoare la revedere asigurare...
 • +6 (6 voturi)    
  Promisiunile celui mai mincinos guvern!!! (Luni, 3 septembrie 2012, 15:55)

  andreesanu [utilizator]

  Unde sunt banii pe care-i vedeati peste tot inainte de a va inscauna???,cind altii stringeau cureaua voi promiteati marea cu sarea,asta fac toti neavenitii in politica ,toti inconstientii fac ca voi.De ce ati crescut pretul la gaze,la energie ?,de ce bagati coplata,vreti bani si iar bani cu care sa va umpleti buzunarele,urlati de foame de disperare ca nu sunteti la ciolan.
  Ati imprumutat si veti imprumuta mereu ca sa aveti de unde fura,nu va intereseaza economia tarii sau cine o sa dea banii astia inapoi,veti lasa in urma jale ,datorii si saracie,nu sunteti decit o haita de hoti.
 • +3 (5 voturi)    
  Banu vorbeste (Luni, 3 septembrie 2012, 16:54)

  Tolomac [anonim]

  Pregatiti-va in liniste coliva!
  De acum nu va va mai trata medicul ci...asiguratorul. Adica oricat de bolnav ai fi, daca asiguratorul va spune: ''da-l afara din spital dupa 3 zile'' asta se va intampla. Ce daca mai trebuiau facute si alte investigatii sau tratamente? Primesti restul de la Dumnezeu! Asiguratorul nu mai plateste - punct.
  Iar pentru prescrierea unor tratamente si medicamente, medicii vor trebui sa scrie romane cu justificarii.
  De asemeni, nu mi se pare nici echitabil nici corect ca unii sa plateasca contributii la toate categoriile de venituri si altii doar la minim pe economie iar pachetul de baza sa fie acelasi, egal pentru toti.
 • -1 (1 vot)    
  Sa multumm la COTROCENI (Luni, 3 septembrie 2012, 18:05)

  DIA [anonim]

  Legea lui CEPOI este aceiasi cu cea din iarna lansata de COTROCENi.

  Ciuntirea ei de catre CEPOI o duce in derizoriu !!!
  • +4 (4 voturi)    
   Mi-ar place (Luni, 3 septembrie 2012, 22:24)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui DIA

   sa aud o comparatie facuta de dl. Arafat intre cele doua proiecte de lege. Impresia mea este ca doar am pierdut un an si ne-am procopsit cu o criza politica nesfirsita.
 • +1 (1 vot)    
  Dispare SPAGA (Luni, 3 septembrie 2012, 18:13)

  SRA [anonim]

  Daca primele de asigurare vor fi gestionate de casele de asigurare si nu de ministerul de finante situatia sanatati este rezolvata.

  Bine inteles, obligativitatea populatiei rezidente in ROMANIA sa fie asigurata.
  VULNERABILITATEA si Vulnerabilii identificati si suportarea primelor de asigurare de serviciile sociale.

  Justitia sociala functioneaza prin solidaritatea asiguratilor la sanatate, nu toata populatia este bolnava sau face analizele medicale !!!

  Este o RUSINE Nationala sa astepti analizele gratuite in loc sa existe co participarea de 10% la factura prestatiei medicale si la medicamente.

  Medicii de familie si specialisti trebuie sa fie agreati de casele de asigurare si sa fie renumerati in functie de prestatiile efectuate si decontate de casele de aigurare
  Dispare SPAGA si creste calitatea, competenta si concurenta, medicul este fiscalizat(impozitat) la ce castiga real
  • +1 (1 vot)    
   ... (Marţi, 4 septembrie 2012, 10:43)

   a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   Problema nu e ca analizele sunt gratuite, ci ca nu sunt obligatorii. Foarte multi oameni ajung in stari avanasate ale bolilor pentru ca desi analizele sunt gratuite, nu le fac periodic din diverse motive. Daca nu vor mai fi gratuite cu atat mai mult nu le vor mai face. Deci solutia este analize gratuite, dar obligatorii. Daca nu le faci creste cota de coplata.
 • +2 (2 voturi)    
  Aberatie sau nu se doreste (Luni, 3 septembrie 2012, 18:44)

  TIA [anonim]

  Obligaivitatea de a fi asigurat la sanatate de la nastere si pnana la moarte prin contactarea unei prime de asigurare atesta stabilitatea sistemului de sanatate in ROMANIA.

  Sa va prezint un caz valabil in toata ROMANIA, soferii de taxi sunt angajati carte de munca la un salariul de 4 ore/zi de unde cotizatia de sanatate este diminuata la jumatate la fel si celelante taxe sociale pentruca acesti lucreaza minimul 8 ore/zi deci diferenta este la NEGRU.

  Domnul PONTA isi imagineaza aceste aberatii sau este si el imbrobodit de MAFIA din ROMANIA

  La IASI soferii accepta acest lucru, spuneau ei ca altfel sunt alti care asteapta sa lucreze
 • 0 (0 voturi)    
  adica cum? (Luni, 3 septembrie 2012, 19:12)

  gopo111 [utilizator]

  mai multi bani pt asigurari dar pt omul de rind tot fara serviciu medical, adica te duci sa dai bani in continuare la doctor, ha ha, pai puneti o clauza ca toti hotii din parlament sa se trateze la spital acasa, asa v-om fii siguri ca se v-or "sui" pe doctori sa faca treaba, ca atita timp cit hotii din fruntea tarii se trateaza afara nu prea ii v-a mai interesa soarta celorlalti atit timp cit platesc
 • 0 (0 voturi)    
  impozitarea asta a facut-o pdl (Marţi, 4 septembrie 2012, 10:13)

  visio [utilizator]

  asa cum spuneam, comunistii nu au ce cauta intr-o societate capitalista.
 • +1 (1 vot)    
  povestile guvernului ponta... (Marţi, 4 septembrie 2012, 10:23)

  andreesanu [utilizator]

  De 22 de ani se destrama averea tarii se prostesc generatii de romani prin distrugerea scolii si a traditiei scolii romanesti si tot mai mult se practica distrugerea sistemului de sanatate.
  Se iau banii de pe spatele salariatilor si se folosesc in manevre politice si in finantaea clientelei politice in detrimentul celor multi si amariti.
  O falsa grija pentru sanatatea acestui popor,debusolat ,invrajbit,stresat,lasat pribeag printr-o Europa mincinoasa si lacoma.
  Ultima nenorocire a fost acest guvern de debusolati ,impotenti,hoti,mincinosi care au pus capac la toate relele de pina acum.
 • 0 (0 voturi)    
  sa fim sanatosi! (Marţi, 4 septembrie 2012, 13:27)

  sanatatea mea [anonim]

  Rugamintea mea este sa incercam sa trecem peste momentele neplacute ale vietii politice fiindca vinovati pentru dezastrul din sanatate sunt toti actorii politici,indiferent de apartenenta si va propun sa va concentrati atentia asupra urmatoarelor aspecte legate de sistemul de sanatate:
  1.Sunteti mirati ca dr.Arafat nu ia atitudine?De ce ar face-o din moment ce el si-a rezolvat problema urgentei,mai mult ca serviciile de urgenta sunt platite din bugetul de stat,deci din banii nostri.Intrebarea care trebuie sa i-o punem dr.Arafat este de ce se deconteaza bani daca in aceste structuri lucreaza medici fara competenta,de ce se accepta cu atata usurinta plata serviciilor medicale de tipul CT,RMN etc,pentru cazurile trimise prin serviciile de urgenta catre firmele private care detin aparatura si incaseaza lunar sume astronomice?
  De ce asigurarile Casco pentru ambulantele ISU(structura militarizata!!!)care deservesc structurile UPU-SMURD sunt platite de Ministrul Sanatatii si nu de MAI???Deci,il stimez pe dr.Arafat dar nu-l inteleg de ce accepta sa fie duplicitar.
  In concluzie,nu-l consider vinovat numai pe premierul Ponta pentru dezastrul ce va fi deacum incolo in spitale,vinovati sunt si cei ce-l consiliaza cum dealtfel a si spus la TV,respectiv ministrul sanatatii si dr.Arafat.Vinovati vom fi si noi ca nu luam atitudine din timp.Cunosc sistemul,am incercat sa subliniez aspectele nelegale care se petrec ,mai ales in structura de urgenta,as putea sa dau solutii privind eficientizarea cheltuielilor si cresterea salarizarii medicilor din spitalul public,prin sistarea unor contracte fantoma(servicii externalizate de consiliere juridica,dializa...).Daca si pentru firmele private,la incheierea contractelor cu CAS s-ar lua in considerare aceleasi grile de salarizare ca-n sistemul public lucrurile s-ar aseza pe un fagas normal.Adica,nu-i normal ca un medic care lucreaza la privat sa aiba 10.000lei/luna,desi acest privat este in contract cu CAS,deci tot din banii nostri


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by