Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu: "Scoala trebuie reevaluata si pentru parinti si pentru elevi. Numarul elevilor care se prezinta la bacalaureatul din toamna scade in fiecare an"

de I.R.     HotNews.ro
Duminică, 2 septembrie 2012, 17:39 Actualitate | Esenţial


Ecaterina Andronescu
Foto: Agerpres
Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului Ecaterina Andronescu a propus, duminica, un plan de masuri remediale pentru viitoarele sesiuni ale examenului de bacalaureat si a atras atentia actualilor elevi din clasele terminale de liceu sa se pregateasca bine pentru bacalaureat in anul in care sunt absolventi de liceu, pentru ca pe masura ce se indeparteaza de absolvire, scad sansele de a lua acest examen. Ea a declarat ca numarul elevilor care se prezinta la sesiunea de toamna a bacalaureatului scade in fiecare an si ca scoala trebuie reevaluata.

Andronescu a precizat ca absolventii de liceu care nu au luat examenul de bacalaureat nu vor fi abandonati si a propus un plan de masuri si "demersuri concrete, cu responsabilitati concrete" care vor fi monitorizate, transmite Agerpres.

Potrivit ministrului, la nivel national se vor analiza programele scolare astfel incat acestea sa fi adecvate evaluarilor, se va face o analiza a greselilor la examenele de bacalaureat pentru a se vedea unde gresesc mai mult elevii si a gasi masuri pentru a remedia.

De asemenea, MECTS propune un plan national al inspectiei scolare care sa inceapa cu disciplinele de bacalaureat, inspectoratele scolare sa monitorizeze permanent programele scolare si progresul scolar, programele de formare continua a cadrelor didactice sa continue.

O alta masura propusa de MECTS este organizarea de simulari ale examenului de bacalaureat la nivel national cu trecerea notelor in catalog.

"Din experienta vedem ca aceasta simulare nu este tratata cu atentie de elevi", a afirmat Andronescu, care a precizat ca are in vedere si sporirea ofertei de scolarizare la nivel postliceal.

Ministrul a explicat ca a discutat cu inspectoratele care extind cifra de scolarizare in reteaua postliceala, adaugand ca este necesara o strategie a formarii resurselor umane la nivelul fiecarui judet si o regandire a liceelor tehnologice si scolilor profesionale astfel incat acestea sa fie corelate la piata muncii.

"Propunem, pentru cei care nu vizeaza continuarea formarii profesionale cu urmarea invatamantului superior, bacalaureatul profesional. Probele de competenta sunt aceleasi si au niste specificitati probe practice, au de scris niste proiecte. Un asemenea tip de bacalaureat profesional la alegerea elevilor ar putea fi acceptat de fiecare dintre elevii de liceu. Cineva care opteaza pentru bacalaureatul profesional se poate intoarce si sustine examenele scrise de la examenul de bacalaureat national. Acestea ar reprezenta diferenta", a explicat ministrul.

Ecaterina Andronescu a spus ca MECTS isi propune cresterea numarului de consilieri scolari si doreste folosirea unor proiecte precum platforma electronica dezvoltata intr-un proiect POSDRU, care sa se imbogateasca si cu alti itemi de evaluare.

Totodata, proiectul 'JOBS', care este un proiect destinat consilierii si orientarii scolare si care in prezent se afla in faza pilot in Brasov, sa fie "multiplicat".

UN alt obiectiv al MECT este implementarea sistemului de standarde nationale de evaluare astfel incat o nota data la scoala sa fie aceeasi cu nota data la alta scoala.

Ministrul a subliniat ca atat profesorii, cat si directorii de unitati scolare trebuie sa monitorizeze foarte atent frecventa elevilor care atrage dupa sine si o relatie mai activa cu parintii.

Ecaterina Andronescu a precizat ca fiecare unitate de invatamant (scoala sau liceu) trebuie sa isi faca evaluarea si sa isi propuna masuri de remediere, iar monitorizarea acestora sa fie facuta de directori si de inspectori.

"Fiecare profesor trebuie sa isi faca evaluarea la clasa sau la nivelul scolii. Cerem fiecarui dascal sa faca aceasta evaluare", a mai afirmat ministrul Educatiei, care a spus ca trebuie sa se vada in cazul fiecarui profesor cum a acordat notele la simulari, intrucat in multe cazuri acestea au fost mai mari de nota 5, iar la examen elevii au luat note mai mici.

Una dintre masurile impuse de MECTS cadrelor didactice din scoli si licee este parcurgerea integrala a programei scolare pentru a exista o concordanta intre aceasta si ce face elevul la clasa.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1691 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Adaptarea (Duminică, 2 septembrie 2012, 18:31)

  Daniels22026 [utilizator]

  Planificarea specializarilor de care vom avea nevoie, este o misiune imposibila. Nu stim care cunostinte vor fi mai utile in viitor, deoarece nu stim ce activitati vor disparea si ce deprinderi noi vor fi necesare.

  De aceea cred in diminuarea importantei specializarii educatiei. Desigur, nu putem ajunge la absurd. Adica medicina nu va putea fi practicata de cei fara o educatie medicala serioasa. Dar in domeniul tehnic, cred ca o persoana isi poate schimba meseria de citeva ori in viata. Si asta deoarece viteza de schimbare a economiei si a vietii este in continua crestere.

  Cred ca specializarea initiala, desi utila, va scadea in importanta. Notiunile generale, cultura tehnica serioasa si un minim de pregatire practica, ne vor permite sa ne adaptam oricaror si oricitor schimbari. De fapt aceste schimbari nu vizeaza doar meseria sau locul de munca. Ci stilul de viata in general. Adaptarea nu depinde doar de inteligenta, ci si de rezistenta la stres
  • +2 (2 voturi)    
   Corect (Luni, 3 septembrie 2012, 8:57)

   tntmind [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

   Atata timp cat ai o baza serioasa de matematica/fizica/chimie te poti reprofila destul de repede. Pe de alta parte trebuie sa luam in calcul ca nu toti oamenii sunt suficient de dotati pentru a asimila atata matematica.

   Ar trebui sa se reinfiinteze scolile profesionale, e absurd sa nu ai scoli profesionale care sa formeze muncitori calificati (mecanici, instalatori, tot felul de tehnicieni de care chiar este nevoie) dar sa urli ca nu merge economia, ca nu sunt investitori etc etc, cand tu nu ai populatie calificata si toti incompetentii cu diplome de la spiru si alte fabrici de diplome se vor manageri.

   Ar trebui sa luam exemplu de la Japonia, unde doar o minoritate are studii universitare, iar majoritatea sunt muncitori calificati (foarte bine calificati).
 • +5 (5 voturi)    
  o rugaminte (Duminică, 2 septembrie 2012, 20:24)

  kostake [utilizator]

  Madame, fa joc de glezne, dar nu umbla prea adinc, pentru ca nu vei mai fi din noiembrie ministreasa.Oricum, dumneata nu esti solutia la probleme, esti cauza.(prin partidul lu matale)
  • +4 (4 voturi)    
   Vorba lunga saracie (Duminică, 2 septembrie 2012, 22:12)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui kostake

   In fiecare zi o vad pe la televiziuni. Vorbeste prea mult. probabil ca face prea putin. Nu trebuie decit sa puna in aplicare noua lege a invatamintului. Stiu ca nu ii place treaba asta dar nici mie nu imi place unde a ajuns invatamintul nostru si cu contributia dumneaei.
 • +2 (2 voturi)    
  invatamantul romanesc (Duminică, 2 septembrie 2012, 20:47)

  sile1 [utilizator]

  Situatia,sa-i spunem dezastruoasa,din invatamantul romanesc ,are dupa parerea mea,doua cauze majore.
  1) Degradarea continua a actului de invatamant din ultimii 23 de ani din motive bine stiute,reforme peste reforme,incepute si nefinalizate,scaderea exigentelor,atmosfera de maxima relaxare din scoli in ceea ce priveste comportamentul elevilor,absenta incurajarii performantei scolare

  2) Demotivarea elevilor din cauza incertitudinii gasirii unui loc de munca onorabil dupa finalizarea studiilor.

  Toate astea trebuiau sa dea ,de multa vreme,de gandit responsabililor din invatamant.
  Realitatea arata insa,ca de-alungul anilor s-au negat efectele negative care se manifestau in sistemul de invatamant asa cum si alte efecte vizibile ,dezindustrializarea,distrugerea agriculturii etc,au fost trecute cu vederea de o clasa politica angrenata in lupte sterile pemtru putere.

  Toate acestea ne costa acum dar ne vor costa si mai mult in viitor !
 • +4 (4 voturi)    
  Cheltuieli fara rost (Duminică, 2 septembrie 2012, 21:08)

  morometu [utilizator]

  Ai bramburit profesorii toata vara cu meditatii, i-ai platit iar procentul de promovabilitate a fost mizerabil.
  Cine nu vrea sa invete nu vrea...bugetul nu are bani pentru tot felul de fite.
  Sau pentru interesele voastre, toti trogloditii trebuie sa se inscrie la o facultate?
 • +3 (3 voturi)    
  nestimatei abramburica (Duminică, 2 septembrie 2012, 21:42)

  fosta zoezoe [utilizator]

  Doamna savant de renume mondial , aflati ca este foarte normal .In trend european.Intram in normalitate.Nu va mai ingrijorati pentru veniturile universitatilor particulare .Nu puteti sa-i obligati sa mearga la fabricile de diplome (fara ghilimele) .Ei sunt cinstiti , observati in reportaje ca se auto-evalueaza realist si fara resentimente.Cum de va trece prin cap sa faceti 2 categorii de bac ?Subiectele sunt aplicate pe programe pe tipuri de licee .Poate nu sunt destul de bine aplicate sau nivelul cerintelor din programa este prea sus sau nivelul predarii prea jos etc,etc
 • 0 (0 voturi)    
  scoala (Duminică, 2 septembrie 2012, 23:09)

  aresul [utilizator]

  Pana ce diferentele dintre grup (stat) si individual (privat) nu vor fi intelese, ,,scoala", ramane un concept bizar.
  Pe deoparte, exista STATUL, cu activitatile specifice, necesarul si baremele de educatie. Aici se incadreaza scolile militare, politie, universitatile.
  In opozitie, exista PRIVATUL, cu activitatile sale, de interes strict indiviual.
  De la o economie centralizata, cu necesar si bareme de educatie unice, am trecut la o educatie...praf si pulbere. Normal. In ultimii 20 de ani, am vazut doar ,,jmekeri", numiti ,,capitalisti".
  In cadrul privat, cei ca Mociornita, cu scoli profesionale proprii, lipsesc cu desavarsire. Au fost inlocuiti de privati ce, sub nume pompoase, ofera...educatie.
  Educatia unui specialist IT, instruit de o companie serioasa, ce-si desfasoara clar activitatea in acest domeniu, ar trebui sa fie la fel de buna precum cea a unui abslovent al unei universitati de stat, cu profil identic.
  Este esential ca la angajare, pe langa confirmarea in domeniu, proba practica sa fie inclusa. In acest sens, se evita situatii ridicole ca un specialist si pasionat in horticulura sa devina ofiter, sau contabil in Ministerul de finante.
  Din pacate, societatea romaneasca nu poate oferi o asemenea reforma a invatamantului. Pentru sistemul politic, din punct de vedere al educatiei, tot interesul se rezuma la nivelul de alfabetizare.
  Aceste masuri propuse de ministrii, nu inseamna mare branza.
 • +1 (1 vot)    
  Ascultand pe aceasta DOAMNA ! (Luni, 3 septembrie 2012, 8:40)

  banateanul. [utilizator]

  Ai impresia ca te afli la o sedinta de partid din anii1980 ! Atata burtologie si vorbe aruncate in vant fara nici o noima ,mai rar sa auzi ! Cica se va face o analiza a greselilor, ce analiza ? greselile se stiu, Profesori care nu predau la clasa, si Elevii care nu invata,SI PEDEASUPRA LA TOATE MINISTRU bun la toate !
 • 0 (0 voturi)    
  ... (Luni, 3 septembrie 2012, 14:18)

  i.want.true [utilizator]

  cum poti sa iei bacul daca nici macar lucrarile nu sunt corectate corect
  eu am picat in prima sesiune la biologie si am dat dinou in toamna,dupa calculele mele trebuia sa iau cel putin 7 si mi-au dat 5,50 iar colega din spatele meu care a copiat totul de la mine a luat 8,daca tot se pun camere si sa nu copiem si vor sa fim corecti avem pretentia sa corecteze macar corect
  am plecat de la munca spre liceu am ajuns cu 5 min mai tarziu deja liceul era inchis nu m-au mai lasat sa fac nimic,sa vorbesc cu nimeni...pentru 5 min si la alte licee inca s-au mai facut contestatii si la 20:30
  ..cum poti sa traiesti intr-o tara ca asta,de mafioti comunisti,incompetenti..imi este rusine ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by