Ministerul Administratiei si Internelor considera "surprinzator" faptul ca un oficial al Comisiei Europene face o conexiune explicita intre Mecanismul de Cooperare si Verificare si procesul de aderare la Schengen, in pofida punctului de vedere sustinut de CE si prezentat de Serviciul Juridic al Consiliului Uniunii Europene, "potrivit caruia intre cele doua procese nu exista nicio legatura", se arata intr-un comunicat al MAI transmis duminica Agerpres.

"Decizia privind aderarea unui stat la Schengen se ia in cadrul reuniunii ministrilor de interne din Consiliul Justitie si Afaceri Interne, cu votul unanim al acestora. Avand in vedere rolul Comisiei Europene de gardian al respectarii si implementarii nediscriminatorii a tratatelor europene, inclusiv a acquis-ului Schengen, declaratia oficialului european este cel putin lipsita de fundament juridic", se afirma in comunicat, conform caruia MAI va continua consultarile cu statele membre in vederea atingerii obiectivului aderarii la spatiul Schengen.

MAI aminteste ca in iunie 2011, cu ocazia Consiliului Justitiei si Afaceri Interne, au fost adoptate in unanimitate de catre ministrii de interne ai statelor membre concluziile Consiliului privind indeplinirea de catre Romania a criteriilor de aderare la spatiul Schengen, conform acquis-ului relevant.

Precizarile MAI au fost facute ca reactie la declaratiile comisarul european pentru justitie si vicepresedinte al Comisiei Europene Viviane Reding referitoare la aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

Viviane Reding a declarat sambata, intr-un interviu acordat Le Monde, ca urmareste cu atentie situatia politica din Romania, dupa ceea ce s-a petrecut in lunile iulie si august, cand a avut loc ''un fel de puci parlamentar''.

Intrebata daca, in opinia sa, recenta criza constitutionala din Romania s-a calmat dupa esecul procedurii de destituire a presedintelui Traian Basescu, Viviane Reding a raspuns: "Mentinem o supraveghere atenta dupa lupta politica teribila din iulie si august. Am putut cere oprirea acestui gen de puci parlamentar. Am evitat raul cel mai mare gratie actiunilor determinate a numerosi actori, intre care Comisia Europeana, Parlamentul European, state europene, dar si Fondul Monetar International. Astfel au putut fi gestionate derivele cele mai grave datorita Mecanismului de Control si Verificare pe care l-am creat".

Referindu-se la aderarea Romaniei la spatiul Schengen si intrebata daca acest proces este de actualitate, Viviane Reding a afirmat ca nu ar fi surprinsa daca statele membre ar decide o amanare.

"Este o decizie care apartine statelor membre, in unanimitate, daca isi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice. Intrebarea esentiala este de a sti daca statul de drept roman ne poate oferi incredere. Spatiul Schengen nu se refera doar la functionarea tehnica a frontierelor, asa cum evalueaza Comisia Europeana. Implica si o buna functionare a justitiei si garantii in acest sens. Din punctul meu de vedere, nu as fi surprinsa daca statele membre vor decide sa nu integreze imediat Romania" in Schengen, a apreciat Viviane Reding.

In urma declaratiilor acesteia, si Ministerul roman al Afacerilor Externe a emis un comunicat in care sustine ca a luat nota cu surprindere de aprecierile comisarului european Viviane Reding, subliniind ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen reprezinta un obiectiv strategic asumat prin Tratatul de aderare a tarii noastre la UE.