Circa 40 de persoane au fost ranite duminica, intre care mai multi se afla in stare grava, intr-un accident in care a fost implicat un autocar cu cetateni romani, transmite AFP, citand site-ul Var-Matin.

Accident cu romani in FrantaFoto: captura ecran

UPDATE 7Premierul Victor Ponta a declarat ca sase dintre romaniiimplicati in accidentul din Franta au fost externati si ca au inceput verificarile tehnice.

UPADTE 6Premierul Victor Ponta a precizatca nu a fost vorba numai de copii aflati in autocar, asa cum s-a afirmat la un moment dat, ci de copii impreuna cu parintii. Momentan nu se cunoaste numarul de copii si cel de adulti din autocar.

UPDATE 5 MAE a activat Unitatea de Alerta din Centrul Consular de Crize in urma accidentului din Franta. Bilantul precizat de Ministerul de Externe: un decedat, patru raniti grav, 27 de persoane cu diverse forme de traumatisme, care nu pun viata in pericol, si opt persoane cu traumatisme usoare.

UPDATE 4 Oficial al Ambasadei Romaniei la Paris: "Este vorba de un autocar de linie care efectueaza curse regulate intre Romania si Spania. Consulul nostru la Marsilia este la fata locului si intocmeste lista cu persoanele ranite pentru a anunta familiile", a declarat pentru AFP Clara Staicu, care pe site-ul MAE roman figureaza drept secretar II la Sectia Consulara de la Ambasada Romaniei la Paris, potrivit Agerpres.

UPDATE 3 Premierul Victor Ponta a convocat o celula de criza la Guvern.

UPDATE 2 Autocarul care transporta cetateni romani implicat in accidentul din Franta apartinea unei firme din Bistrita si fusese inchiriat unei firme din Suceava, deplasandu-se din directia Madrid spre Romania, a informat duminica Ministerul roman de Externe, la solicitarea Mediafax.

"Din datele pe care le avem pana in prezent de la Centrul Operational National din Paris care tine legatura cu autoritatile de la fata locului, ar fi vorba despre aproximativ 20 de raniti grav si 20 de persoane ranite usor", mentioneaza MAE fara sa faca referire la persoane decedate.

De asemenea, potrivit MAE, din informatiile preliminare rezulta ca este vorba despre un autocar al unei firme din Bistrita, care a fost inchiriat unei firme din Suceava.

"In urma discutiilor cu patronii firmei, rezulta ca pasagerii erau cetateni romani care se deplasau din directia Madrid spre Romania. Nu exista o evidenta centralizata a acestora", a evidentiat MAE.

Centrul Operational National din Franta a informat ca a inceput deja transportarea ranitilor cu elicopterul la spitale din regiune: doua victime la Nisa, una la Marsilia si trei la Toulon.

La fata locului urmeaza sa se deplaseze subprefectul francez din Var. Circulatia pe A8 a fost intrerupta pe ambele sensuri. De asemenea, potrivit MAE, au fost alertati atat consulul general al Romaniei la Marsilia, care se va deplasa la fata locului, cat si consulul onorific al Romaniei la Nisa.

Consulul general al Romaniei la Marsilia, Ioan T. Morar, a declarat pentru Mediafax ca, potrivit primelor informatii de la autoritatile franceze, nu sunt persoane decedate in accidentul in care a fost implicat un autocar ce transporta cetateni romani, petrecut duminica in zona localitatii Vidauba.

"Nu sunt confirmate decese, pana la aceasta ora. Suntem in contact cu autoritatile franceze, stim ca s-a montat la locul accidentului un spital de campanie, au fost implicati 100 de pompieri, patru elicoptere. E o mobilizare extraordinara, al ajutorului medical si logistic, autoritatile franceze sunt foarte eficiente din acest punct de vedere", a declarat Morar, care a precizat ca se afla pe drum spre locul accidentului produs in jurul orei 10.30, ora Romaniei, fiind o distanta de peste 100 de kilometri de la Marsilia pana la locul accidentului.

De asemenea, Morar a aratat ca printre cei aproximativ 40 de raniti in accident sunt si copii. "Probabil ca, dat fiind numarul mare de raniti, acestia vor fi distribuiti la spitalele din zona", a spus Morar, adaugand ca autoritatile au blocat si circulatia pe autostrada, pentru a putea desfasura activitatile de interventie.

Potrivit consulului, accidentul s-a produs din cauza unui cauciuc al autocarului, care s-a spart, iar autovehiculul s-a rasturnat si a iesit de pe carosabil.

UPDATE Purtatorul de cuvant al MAE a declarat la Romania TV ca autocarul transporta circa 50 de romani, in mare parte copii, de la Madrid in Romania. Circa 20 sunt raniti grav, 20 raniti usor. La fata locului s-a organizat un spital de campania iar elicopterele au inceput transportarea ranitilor la spitale din Nisa, Marsilia si Toulon.

La fata locului se deplaseaza reprezentantul consulului roman din Marsilia, precum si ministrul transporturilor din Franta.

Dintre raniti, 30 se afla in stare grava, iar trei dintre ei reprezinta "urgente absolute", potrivit echipajelor de salvare, citate de presa locala. Un bebelus a murit.

Accidentul a avut loc pe autostrada A8 in regiunea Var (sud-estul Frantei), in jurul orei 09:30, pe sensul Nisa - Aix-en-Provence, in apropierea localitatii Vidauban. Masina a intrat pe contrasens dupa ce a avut o "problema cu o anvelopa ce a explodat".

Prefectul regiunii Var a declansat "planul rosu", care se traduce prin mobilizarea exceptionala a mijloacelor de salvare. Noua elicoptere si circa 30 de amubalante au ajuns la fata locului, precum si 100 de pompieri.

Traficul a fost complet intrerupt si deviat pe alta ruta, pentru a facilitatea masurile de salvare.

Vom reveni cu amanunte