UPDATE 13:20 Aproximativ 25.000 de maghiari, intre care sute de preoti, participa, sambata, la Sfantu Gheorghe, la protestul organizat fata de sentinta in cazul retrocedarii Colegiului "Szekely Miko" din municipiu, scopul actiunii fiind acela de a semnala ca decizia instantei ar putea fi un precedent periculos, anunta Mediafax.

Premierul Victor Ponta si-a exprimat speranta sambata, la inceputul sedintei de guvern, ca "vigilentul CSM" la adresa executivului sa sesizeze inspectia judicara si in privinta acetui protestul fata de o decizie a justitiei.

Manifestarea, organizata de bisericile istorice maghiare, va incepe la ora 11.30, cu bataia clopotelor, oamenii fiind asteptati sa se adune in fata bisericilor, de unde vor porni intr-un mars spre centrul orasului, iar in fata Colegiului "Szekely Miko" va fi amenajata o scena.

De la ora 12.00 se vor adresa protestatarilor presedintele UDMR, Kelemen Hunor, episcopul-vicar al Bisericii Reformate Kato Bela, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, episcopul reformat Pap Geza, arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, Jakubinyi Gyorgy, episcopul unitarian Balint Benczedi Ferenc, episcopul Bisericii Evanghelice Luterane, Adorjani Dezso, episcopul reformat Csury Istvan, europarlamentarul Tokes Laszlo.

Protestul, la care organizatorii asteapta sosirea a aproximativ 20.000 de maghiari din toata Transilvania, se va incheia cu adoptarea unei declaratii.

Manifestarea, denumita "Ziua Dreptatii", este organizata de bisericile istorice maghiare, cu sustinerea formatiunilor politice maghiare si a organizatiilor civice, potrivit organizatorilor scopul acesteia nefiind acela de a se pune presiune asupra justitiei, ci de a protesta fata de o "nedreptate" si de a atrage atentia asupra faptului ca aceasta decizie ar putea fi un precedent periculos ce poate duce la renationalizarea oricarui imobil restituit legal cultelor religioase.

De aproape doua luni, un grup de protestatari, in frunte cu un preot reformat, participa zilnic la un miting de doua ore in fata Colegiului "Szekely Miko".

Totodata, a fost creata o pagina de internet cu scopul informarii opiniei publice despre cazul "Szekely Miko", unde petitia online a fost semnata de 7.500 de persoane in doar trei saptamani, carora li se adauga peste 6.000 de persoane care au semnat formulare distribuite cu ocazia diferitelor evenimente.

In paralel, si Biserica Reformata a initiat o actiune de strangere de semnaturi care vor fi transmise tuturor forurilor internationale pentru respectarea drepturilor omului.

Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, declara, in urma cu cateva zile, ca manifestatia de protest va fi o demonstratie a "fortei" comunitatii maghiare din Transilvania, edilul mentionand ca la miting va fi prezentat un document ce va fi adresat ulterior forurilor europene.

El a afirmat ca nu este de acord cu cei care sustin ipoteza potrivit careia comunitatea maghiara este manipulata sau cu cei care afirma ca prin aceasta manifestatie se fac presiuni asupra justitiei, adaugand ca este vorba despre "un mijloc democratic si civilizat de exprimare".

La randul sau, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, in 18 august, ca asteapta ca maghiarii sa dea dovada de o solidaritate puternica in 1 septembrie.

"Astept o solidaritate puternica din partea comunitatii maghiare, si nu numai, fiindca este vorba despre un caz care, daca nu suntem atenti si daca justitia nu e atenta, s-ar putea crea un precedent periculos, o renationalizare a proprietatilor care au fost nationalizate de comunisti si care au fost retrocedate in anii '90 si dupa 2000", spunea Kelemen.

Conducerea PCM Covasna ii indemna pe maghiari sa participe in numar cat mai mare la protest, ocazie cu care sa manifesteze si pentru autonomia Tinutului Secuiesc.

"Consideram ca ar trebui sa fie mai mult decat un protest privind Colegiul ￯Szekely Miko￯. Trebuie sa fie o manifestare si pentru autonomie, trebuie sa protestam si pentru autonomia Tinutului Secuiesc", afirma presedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Pe de alta parte, prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, spunea, la sfarsitul lunii iulie, ca tema "renationalizarii" de catre statul roman a cladirii in care functioneaza Colegiul "Szekely Miko" este "falsa" si risca sa creeze in mod artificial tensiuni sociale.

Potrivit acestuia, nu se pune in discutie preluarea acestei cladiri de catre statul roman, singurele alternative fiind retrocedarea catre Eparhia Reformata din Ardeal sau trecerea in proprietatea Colegiului "Szekely Miko", lucru care va fi stabilit de instanta de judecata.

La randul sau, presedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, sustinea, intr-o conferinta de presa, ca nu este de acord cu liderii UDMR care si-au propus sa scoata sambata mii de oameni in strada pentru a protesta fata de o sentinta care mai are si alte cai de atac.

"Probabil ca nu au argumente legale pentru recurs si de aceea recurg la actiuni publice de presiune asupra justitiei", afirma Horia Grama.

Procurorii DNA Brasov i-au trimis in judecata, in decembrie 2010, pe Marko Attila-Gabor, in prezent secretar de stat in cadrul Departamentului pentru Relatii Interetnice, Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal, si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii au stabilit ca, in 2002, cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999.

Potrivit procurorilor, cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

Aceasta retrocedare a fost posibila cu incalcarea atributiilor celor trei inculpati in cadrul comisiei, avand competente in privinta examinarii legalitatii cererilor de restituire, de analizare a documentelor depuse in sustinerea cererilor si de adoptare a deciziilor in concordanta cu aceste documente, sustineau procurorii.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice stabilise ca imobilul respectiv nu putea fi retrocedat in baza OUG 83/1999. In principal, retrocedarea s-a facut in baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis in 1990, cat si a Cartii Funciare care nu avea traducere autorizata in limba romana, documente care fusesera depuse in fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzatii au prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului.

Recent, magistratii Judecatoriei Buzau l-au condamnat pe Marko Attila-Gabor la trei ani de inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata.

Marosan Tamas a fost, de asemenea, condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, in timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru aceeasi acuzatie, instanta stabilind in cazul acestuia un termen de incercare de cinci ani. Pe perioada termenului de incercare, Clim trebuie sa respecte o serie de interdictii si obligatii stabilite de instanta, intre acestea sa nu poarte arme sau sa nu savarseasca noi infractiuni.

Totodata, Judecatoria Buzau a dispus confiscarea speciala de la Eparhia Reformata din Ardeal a sumei de 1.137.856 de lei.

Decizia instantei buzoiene nu este definitiva.